Trädgård, trädgård och lite mer trädgård o så mat förstås

Kan man tänka att en maskros fortfarande kan blomma, fast man har kommit in en bit i september. Blommade fr full kraft helt allena. Men lös så fint med sin gula färg, välmatade blomma. Blev faktiskt riktigt glad. Mer och mer lägger sig rutinerna där dom ska efter sommaren. En det tar sin tid. Men så skönt. Älskar rutiner. Och jag har gjort mitt första prov. Klarat av ett ämne. Får se om jag rider ut hela vägen eller om jag ruttnar. Det får tiden utvisa. Men skönt var det att få klart ett. 2 timmar, dom snabbast 2 timmarna på länge. Mitt mål är att bli godkänd inte få det bästa betyget. Sån e jag.

Har avverkat ett dåligt samvete. Rosenrabatten vid husväggen. (okej, lite kvar att klippa ur vad gäller torkade vissna rosengrenar bara) Men i alla fall. Nu är själva rabatten e klar. Har befriat lavendelplantorna som jag satt förra året (och som 4dubblat sin storlek, varje planta) Befriade dom 2-3 stockrosplantorna längs väggen med. Hällde på lite mer jord och gödsel. Behövs mycket mer jord. Men det får bli en senare fråga. Planterade mellan 24-30 flera lavendelplantor i varierande stil och storlek. Som jag fyndat under senaste månaderna. Till nästa år kanske allt ha tätat till sig. Det ska bli ytterligare lavendelplantor. Antingen som jag fyndar eller som jag drivit upp från ssticklingar. Det bli en tät kant med lavendel längs kanten har jag tänkt. Och många stockrosor i varierande färgen på insidan av rosorna

Flyttade på några jordsäckar (dom som jag tömde längs och under rosorna) och japp, precis som jag trodde. Myrorna hr huserat under och grävs ner ostört under. Har länge haft problem med myror under plattorna. Små svarta snabba myror i massor. Det verkar inte bättre än att vi får lägga o plattorna och ta ett riktigt nappa tag om de hela

Att klippa ner och rensa i rosorna med sekatör kan va rätt rogivande även om det är en rätt rivit uppgift minst sagt. Jag e ju lite knäpp, men jag gillar faktiskt att rensa och pilla runt bland buskar och rabatter. Det e så givande, man ser resultat typ.

Måste visa min ros igen, tjatig? Ja de må så vara. Men denna gren blommar som en egen bukett. Så vacker.

Tog upp vad som var kvar av dillen. För infrysning. Och kronorna har jag medvetet låtit stå kvar för att få dillfrön till nästa är. Satt i solskenet och pillade och fördelade. Så himla skönt och rogivande

En god maträtt från gångna helgen. Stekt panerad skinkschnitsel med klyftpotatis, chilibea och tomatsallad. Det gjorde inte ont någonstans att smaska i sig detta. Njöt i fulla drag

Fick med en hel del persilja från svinnfyndlådorna här om sisten. Hackade och torkade en del i ugnen. Och en del pillade jag ner i en burk och frös in

 Det gäller att ligga med, så att säga. Med vad? Plommonen. Dom vill ju ruttna i på trädet i takt med att dom mognar. Har plockat en låda för att äta. Äter någon? Nää. Suck. Ingår det inte i en fruktsallad så nä då.

Så det blir meeeeer plommonsylt till folket så att säga. För sylten gjorda på plommon går åt i alla fall. Hoppas på en omgång till med plommonsylt innan jag tar mig ann äppelmostillverkningen

Jaha ja. Nu är odlingshörnan röjd, körd med jordfräs (dock inte av mig) och provutlagd pallar. Blev mycket nöjd. Hela detta projekt går i flera steg. Men det kommer bli så jäkla bra. Har funderat på att näta in sen, med ev lite el. Pga. diverse fyrbenta besökare som nu verkar ha anammat trädgården under alla årstiderna. Hmm.  Har förklarat krig. Ger mig inte utan strid.

De flesta perenna växterna fick flytta tillfälligt. Dom är lite molokna. Men snart skall dom bli glada. Trädgården är rena gymmet för tillfälligt, med alla flyttar hit o dit.

Det blir ju diverse projekthögar här o där emedan det flyttas runt diverse. Tills allt kommer på sin rätta plats. Lite stressigt. Då jag vill ha klart en hel del innan tjälen kommer i jorden samt eventuell snö och minusgrader dyker upp.

Det blev en sväng och köpa jordsäckar. Vet inte vad som är bäst, med detta fick det bli. Är ju lite sen på säsongen och hämta jord med kärra funkar inte logistik och tidsmässigt just nu. Det är stängt när den som kör kärran kommer hem mm. Så, japp 40 st 50 L säckar fick det bli. Som jag skall gräva ner lite gösselaktigt med i.

Nästa steg på odlingshörnan, jorden har jämnat ut, markduk utlagd, tillbaka med pallarna och börjat på att bygga med ramar. Sen har även röjsåg används längs taket och runt. Har sågat ner diverse envisa buskar, sly och småträd. Fasligt envisa att återkommer. Finns lite kvar på den kanten att fixa. Men jag och vi jobbar på. Fortsättning följer.

Har varit och hämtat, legalt, diverse mer eller mindre muggigt trä att lägga i botten på dom flesta odlingskragarna. Fick med lite gamla kasserade pelargoner på köpet. Det blir till att såga lite innan allt går i.

Blåbärsbuskarna, som vars bär fyrbenta åts upp, har nu börjat skiftat färg. Så vacker. Hoppas kunna utöka nästa år.

I veckan som gick var nog första riktiga kyliga morgon. 0,4 plus kl 6 på morgonen. Nu är hösten på väg.

Var ett par gånger ut i skogen gångna veckan. Mest för att tanka energi. Och lyssna på tystnaden. Ena gången sprang jag på lingon. Men hann inte plocka med någon ordning. Får försöka komma ut denna vecka

Andra promenaden gick jag bara runt och mös. Det var så skön luft och solen silade ner mellan träden. Tanka energi och lyssna på fåglarna. Och lite span efter Helge med kompisar. I denna skog är dom väldans närvarande liksom vildsvin. Har sprungit på dem oräkneliga gånger genom åren. Kan bli lite väl spännande ibland.

Gav bort en kasse, vilket jag gör titt som tätt, med frukt och grönt. Alltid lika uppskattat.

Varit runt på ett par kyrkogårdar gångna veckan med. För att piffa till, byt ut pelargonerna mot ljung och rensa. Känner mig så nöjd efter åt.   

Japp, då vet man att bokatchihinkens lock pallar för 9 kg då. Hmm. Katten hoppade upp och satte sig där. Allt för att nalla mangold.

Denna varelse med sin kompisar skall befrias från allt gräs runt. Dels för att dom skall få lite mer utrymme, men dels för att den som klipper gräset skall se dem tyyyydligt. Får nog i övrigt näta in dem med är jag rädd. Nu när fyrbenta har fått smak för oss.

Skördade bondbönor. Har aldrig odlat sådana förut. Men gisses vilken storlek det var på dom. Blev inte hiskeligt mycket. Så jag tänker torka dom och använda om till sådd nästa år. Ja, det blev fler än dom som syns på bilden.

Älskade björnbär, dom levererar verkligen i år

Björnbären i övrigt är väldans vild just nu. Vissa stänglar är mer än 3 meter långa, som jag försökt vrida in för tillfälligt, tills jag skall vinteransa den. Men det blir ju inte för ens alla bär har mognat färdigt och plockats.

Citronsaften blev klar den gångna veckan med. Buteljera saften. Blev lyckad denna gången med.

Vet att jag visat min favoritros många gånger, men här kommer en bild till.

Förra veckans meny. Det blev faktiskt i stort sett så. Anpassat till diverse aktiviteter, hur jag jobbar och så vidare. Denna tavla sätter jag alltid på kylskåpet så att alla ser.

Lasanjett är populärt här i familjen. Och så rackans enkelt att gör i förväg. Denna svängde jag ihop till familjen innan jag drog och jobbade kväll. Bara att värma.

Så var det dags att gör ny tacokrydda. Gott med egen. Inte så avancerat. Billigare än att köpa och utan konserveringsmedel

I fredag blev det tacos. På kycklingfärs. Och med banan. Nytt önskemål här. Tacofredag, e nog inte ensamma om det.

Mer tomater på spisen. Får se vad jag ska göra. Har ju ett ganska bra lager med kross just nu. Hmm funderar.

I lördags när det var full gas i trädgården fick det bli väldans enkel matlagning. Brödkakor med tacosås, ”Skinkspill” av grillad kyckling och kalkon. Toppat med gul lök och färska champinjoner. Ja, så riven ost längst upp då.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *