Sala, bärtjuvar och ärtor

Har jobbat ett tag på mitt nya jobb nu. Som jag har i snitt bara 15 min till. Det känns faktiskt som om jag bara åker runt hörnet typ. Och en fördel är också att jag stryker förbi en sop-sortering på vägen. Så behändigt att kunna sop-sortera då. Ja, jag e lite konstig kanske haha. Men jag ser alltid fördelen i smidighet. Ständigt spanande efter att förenkla tillvaron precis katten som spanar efter något hela tiden

Min vackra såpnejlika blommar för fullt. Och det kommer bara mer och mer. Det gjorde inget att jag brutalt rensade järnet i den rabatten förra året.

Fick en hel hög av inläggningsgurka i en fyndlåda här om sistens. Så jag la in den i 1-2-3 lag.

Var och rotade i min källare. Och fick med mig en gammal saftmaja. Jag är uppväxt med orden, värdelös om denna mackapär. Själv har jag ingen erfarenhet av den. Men tänkte väcka den till liv igen. Har fått den av en släkting. Krukset är att den saknar slang och att gummilisten har tvärtorkat. Stenhård. Denna saftmaja har väl inte används på dom senaste 40 åren eller så. Slang, som saknades, såg jag på nätet att man kunde köpa. Men gummisäkringen var det värre med. I takt med att jag/vi klurar på en lösning där så jagar jag på loppisar. Men en lösning blir det.

Safta vinbär med en del röda vinbär i blev en del. Givmilt i år,  kul och gott.

Gjorde chicken nugget igen. Det var ett tag sen sist. Så gott, inget svårt men tar sin tid att förbereda. Och snabbt att äta upp. Gillas av alla.

Ångrade att jag inte sådda mer dill. Den tog sig bra i år. Och jag har, tror, att jag lokaliserat problemet med varför det har strulat. Det är en speciell låda. Det verkar inte vilja växa allas där. Men jag skall riva upp alla nu och göra om. Och nästa år blir det mer dill odling.

Min underbara mynta. Fjärilarna älskar den. Och alla surrande insekter också.

Så här såg blåbären ut förut….. Nu har något varit och ätit upp alla, omogna som mogna. Får väl näta in dem till nästa år. Vi hann inte smaka ett enda. Livet på landet.

Ner med mer paprika i torken. Vi brukar ju massor av paprikapulver i den här familjen. Så det gäller att hålla jämn takt och ha en del i lager med. Känns lyxigt att kunna mala sitt eget paprikapulver.

När jag hittar bra svinnlådor med frukt, brukar jag skära iordning fruktsallad till gänget. Så attans gott. Och det är nästan enda gången merparten av gänget för huvud taget äter frukt

Gelé tillverkning. Vinbärsgelé e alltid gott.

Tog en tur till Sala Silvergruva igen. Tror det var 3 år sen sist. Underbar miljö både under och ovan jord tycker jag. Tyvärr var ställplatserna på gruvområdet borttagna. Dom höll på och fixade runt lite tydligen. Men vi hittade en ensligt belägen liten parkering i närheten och backade upp för natten. Måste tänka kreativt. Så e livet som fricampare. Och vi stod inte i vägen för nått eller något. Men fick lyssna på aktivt skogsarbete/avverkning hela natten. Ackompanjerat av ihållande regn. Det gick det med. Några timmar sömn blev det i alla fall.

Annars har jag stenkoll på all packning till husbilen inför varje tripp, stor som liten. Men denna gång snurrade det till ordentligt. Halvvägs hemifrån fick jag frågan. Fick vi med handdukarna? Nepp icke. Så vi svängde in på ett ställe och inköpte dyrligt inkl. grytlapp. Gud vad jag grämde mig. Så totalt onödig utgift. Men snygga blev dom.

Dagen efter ankomst anmälde vi oss till en tripp ner i gruvan. Till 60-meters tripp denna gång. Man gick ner. Och vid varje avsats så stod det en guide. Mycket trevligt och informativt. Innan man gick ner fick vi också bra information av en guide, inför trippen. Det var svalt, så det skadade inte att ha en extra röja på sig. (nästa gång skall jag ha handskar med mig, de saknade jag) Och hjälm bar vi alla. Vii fick göra hjälmprovet innan vi gick ner. Hur? På med hjälpen och böja huvudet nedåt. Godkänd blev man om hjälmen inte ramlade av. Och det blev vi.  Nedåt gick väl bra att trava. Men uppåt, herre gud. Gelében och pannben. Min kondis fick inte godkänt. Träffade ett trevligt par från norrland på trippen. Som vi fikade med sen.

På området fanns det en liten by, typ 1500-tal stuk. Som det kan sett ut på Gustav Wasas tid. Trevligt att se. Och bra folk som jobbade där. Levde sig in i rollen som boende osv. Informativt och härligt.

Enkel lunch på väg hem i husbilen. Smörgås med hamburgeruppbyggnad, kan man säga. Mätta blev vi i alla fall.

Bokatchin måste skötas om. Var tredje dag öppnar jag och fyller från en annan burk. En mindre som står framme. Själva hinken har jag i källaren. Hinken bör ej öppnas mer än max 2ggr/v. Egentillverkad spray. När hinken e full, får den stå o mogna i 14 dagar. Under hela prossessen, från det man stoppar i det sista tills dom där 14 dagarna gått, måste man tappa lakvatten. För att det inte skall bli för vått. Lakvattnet kan man vattna annat med. Men jag brukar spä ut det 1/10 vatten-

Har jag tur hinner dessa få bönor, men vet i sjutton

Behövde en bra låda att lägga tidningar, äggkartonger som är till för eldning i öppna spisen. Den skall stå vid vedkorgen vid öppna spisen. Men vet inte riktigt vad jag vill ha. Och jag vill inte köpa någon. Jag fyndade på tomten. Det har stått en låda på tomten sen 7-10 år på tomten i ett hörn. Gud vet var den kommer ifrån. Det vet tydligen ingen. Sagt och gjort. Jag tömde och gjorde rent den. Visade sig var en kopparlåda. Kul. Nu skall bara gubben banka ut vecket innan den tas i bruk.

En favorit bland gott smör att ha på grillat är sambal olek smöret. Det är lite fart i dessutom. Det består av smör, sambal olek, gul lök, balsamvinäger, salt, peppar, persilja, kalvfond och vitlök. Allt hackas och blandas. Svingott. Gör ibland lite extra och lägger i frysen.

Såg några härliga hjortar när jag var på väg hem från jobbet en kväll. Hann få med 2 av 6 st på bild i alla fall. Dom drog när jag sakta in med bilen. Livet på landet.

Tänk att havtornen gav bär i år i alla fall. Hahahaha. 1 bär. Undra hur jag skall tillreda den? hmmm

På en matvarubutik, som jag inte handlar hos så ofta, har dom en guldskanner. Om man har turen och få den, får man 10% rabatt på slutsumman. Hade turen och få den i veckan. Och vad handlade för då? Haha 90 kr. Några korvören i rabatt blev ju i alla fall.

Gjorde jättefyndet i veckan som var på lavendel. Veckan innan kostade 6-pack 79,90. Då hade jag inte vägarna för bi. Men nu hade jag det. Då hade dom satt ner 6-packen till 49,90. Köpte dom 5 förpackningar som var kvar och fick ytterligare 29,90 rabatt på hela summan. Blev väldans nöjd

Fick med mig lite småfynd med. Inte mycket, men det fanns inte så mycket som jag behövde heller av allt som låg i den överfyllda lådan.

På lidl blev det 2 brödpåsar. Den ena med kaffebröd och den andra med matbröd. Matbröden torkade jag till ströbröd. Det andra åts upp

Samma runda som ovan blev det några lådor med. Det är inte ofta man hittar papaja. Inte mindre än 3 st i en låda för 20 kr. Inte illa. En del av dem serverades till glass. Resten frös jag in till smoodie. Underbart. Massa persikor. Efter ätit så vi storknade så hackade jag i resten av persikorna i en kompott som jag kokat av päron och äpplen. Det blev gott att äta efter en salt middag. Broccolin kom väl till pass i diverse av gångna veckans matsedel. Äggplantorna blev till en röra och resten blir till röra bestående av vitlök, paprika och äggplanta som jag frös in i lagom portioner. Tomater är tomater och går till allt

Det mesta av diverse färser som jag köper packar jag om för att det lättare skall få plats i frysen. Nu hade jag inga lådor lediga denna gång så det fick bli plastpåsar, noga uppmärkta. Vill helst inte använda just plastpåsar för att minska på användandet. Har mina tupperware burkar annars som rymmer mellan 400-500 g färs per burk. Och som är väldans stapelbara.

Dags att plocka ärtor nu. Så välmatade och fina. Blev inte jättehögen. Men ska satsa på dom framöver. Men jag är glad för min korg.

Bondbönernas skidor ser stora och fina ut. Men är mest vadd just nu. Dom är inte välmatade än, även om man skulle kunna tro det på formen. Dom skall bli lite brunprickiga och slöa först, innan jag plockar dom har jag lärt mig.

Äntligen ljugarbänken på plats. Äntligen. Gubben har byggt en platta att ställa den på. Nu är det bara kvar det på andra sidan dörren. Men nu kan man i vårsolen sitta längs väggen o njuta. Kanske ska fundera på någon avlastningsyta att sätta kaffekoppen på med?? Hmmm får fundera på saken.

Man kan använda en bänk till mycket. Till exempel torka lök med. Brukar använda galler annars. Men detta gick ju bra det med.

Den underbara rosen. Så underbar den är. I slutet av september skall jag ta sticklingar av den. Bra att använda som bytesvara för att få andra växter.

Så vackra chilisarna är när dom torkat. Dessa blev så eldröda. Tycker dom ser ut som ett konstverk. Inställation typ.

En tidigare fyndlåda var full med morötter. Dom som inte åts upp, skalade jag, skar i små bitar och förvällde och frös in. Egna frysta grönsaker. Underbart.

Vi har ju hamnat i en period och otrolig värme igen. Vårt hus e från 1920-talet. Som har en förmåga att bli otroligt varmt på sommaren och svalt på vintern. Så man får stödelda i öppna spisen. Tiden på gradmätaren stämmer inte. Inte inställd. Detta var på eftermiddagen ungefär ca. Vet i sjutton var jag skulle va, lika ute som inne. Har ofta varit ännu varmare inne, speciellt i köket/hall sovrum. Sömnen blir lite bristfällig i dessa varmare tider. Vi fnular på olika lösningar som åtgärd. För det har förvärrats från år till år.

Var på ett riktigt kaffekalas i helgen. Firade en 29 åring. Vi satt under äppelträden vid långbord. Papperet som jag slog in presenterna i var ganska tunt, som det ofta är nu för tiden. Det gick ju hål i flera gånger. Så det fick bli diverse rosor på. Kreativt och konstnärligt utsatta.

I lördags slog jag till med att göra kebabspett. Gjorda på en blandning av kycklingfärs och blandfärs. Kryddat med kebabkrydda (egen blandad), paprikapulver, finriven vitlök, salt, peppar och hackad persilja. Jag förstekte dess i ugnen innan grillningen så dom skulle bli ordentligt genomgräddade. 10 min, vände på dem, och sen 10 till i 200 grader. Till dessa blev det pommes strips och tre sås/röror. En aubergin röra, en vitlökssås (turkisk yoghurt, vitlökspulver, salt och peppar) och en röd sås gjord på krossade tomater, gul lök, köttbuljong, vatten, svartpeppar, socker, spiskummin samt chilipeppar. Allt kokades och mixades. Jag serverade den nästan kall, men kan även serveras ljummen om man känner för det. Allt blev busgott och alla mumsade för fullt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *