Översvämning, tips & trix och så vidare

Blev pizza en dag. Egen deg. Kyckling korv, ost korv, mozzarella, egen pizzasås och lite riven ost. Mottogs av familjen med ett mums. vanligtvis brukar jag göra degen, dela upp den på antal som skall äta. Sen får var och en komponera sin pizza själv. Men denna kväll ville jag att det skulle gå fort. Kände inte för städningen efteråt. Och det är jag som sköter maten, alltså blir det som jag bestämmer. Det har sin fördelar. Men alla blev nöjda än då. Det blev lite över som gick till matlåda. Har så jäkla svårt att slänga mat som jag i grunden jobbat ihop, betalat och burit hem och sen tillagat. Speciellt inte i dessa sorgliga tider.

Blev så glad när jag kollade frontrabatten framför huset. Mina lavendel och stockrosor har överlevt vintern och rådjur. (Det senare tack vare staketet vi satt upp i december till vissa grannars munterhet. Som gjorde sig lustig över staketet och frågade om jag stängslade in maskrosorna haha typ.) Får se om jag kan dra upp några fler stockrosor i år samt ta sticklingar från lavendel plantorna som jag har i lådorna. Vill ju ha en kant av lavendel framför rosenbuskarna och en rad med stockrosor bakom. Om våren fullt med härliga påskliljor, tulpaner och andra vårblommor i allsköns färger.

Har nu en speciell hylla med bara mina teer som inköpts Är speciellt förtjust i lösviktsteer. Och favoritleverantören är Kränku i Visby. Har kontakter som är snälla och handlar till mig när dom åker. över. Man kan ju skicka efter med om det skulle tryta. Har ju sen mina egna te blandningar med mynta, citronmeliss mm också. Vi har övergått till att dricka te på kvällen i stället för kaffe. 

Så vacker dag när jag jobbade. Satt och tittade ut genom ett fönster. Klarblå himmel. Och vårkänslorna ligger i luften trots kylan. Man får tanka energi på dom vackra dagarna så det räcker över dom ruskiga.

Varje år har vi julklappsspel i mellandagarna. Det vi handlar till detta spel, handlar vi under hela året. Passade på att handla på lite på rean efter jul som en start. Priserna per grej får absolut inte överstiga 50 kr. Helst ska det kosta mindre. Det brukar ligga mest på max 20 kr st. För att det skall bli lite extra spännande så har jag slagit in alla som hittills inköpts och lagt i en kasse. ( och kommer att slå in vart efter saker inköps) På så vis kommer även jag glömma lite vad paketen innehåller. Omslagspapperet som jag använt hittills till sakerna, är omslagspapper från julklapparna i julas.  För julklappsspelet, då pappret bara ändå rivs av as-snabbt, Så jag tyckte det var onödigt att ta nytt papper när det fanns papper från julklappar från i julas som är stora hela bitar på. Gillar återanvändning. Även om många höjer på ögonbrynen.

Glömt att visa bilden, men för två, tre veckor sen kom det snödroppar. Nu har dom kommit ännu mer. Dom står där och skrattar åt rådjuren genom stängslet.

Mer snö mer vatten mer is. Kan nog fixa skridskobana snart. Att ge fåglarna mat krävs broddar. Det lutar liksom lite åt det hållet. Så regn och snö har samlats och fryst till en ca dm tjock is. Undrar om det ligger kvar till midsommar. Haha. Dessutom lite i skuggsida så det kan ta sin tid innan det tinar.

En dag blev det kålpudding med ris till middag hos oss. Det roliga är att kålen i denna maträtt köpte jag för över en månad sen. Men när jag köpte kålhuvudet så tog jag isär hela kålhuvudet. Lade kålbladen lite löst i en påse som jag tätade ihop med en klämma. Dom var precis lika fina när jag tog ut kålbladen ur påsen som när jag lade in dem i påsen. Häftig hållbarhets grej. Det är lustigt. När ja växte upp avskydde jag kålpudding och kåldolmar. Jag petade bort kålen och åt sås, potatis och lite köttfärs. Men nu, nu älskar jag dessa rätter. Helt underbara.

På många av svinnlådorna på Willys har man inte länge gladpack på, utan en överdragspåse med resår i nedkant. Ser ut som en mössa. Dessa överdragspåsar tar jag försiktigt bort från svinnlådorna och diskar dem. Och använder dem till att ha över diverse skålar mm i väntan på att grädda maten (jag som gärna gör iordning maten i förväg) samt över salladsskålar mm. På så sett får dessa påsar med resår ett andra liv.

Som när jag hade gjort korv och potatisgratäng i veckan förväg. Lade en sådan påse över som ovan nämnd. Perfekt

Fann ju en låda fullt med mango. Det var ju som att få högsta vinsten. Himmelriket, julafton. Perfekt till minamorgondrinkar. Jag skalade och skar upp och frös in portionsvis. Även helt underbar mixad ner blandad i morgongröten. Gillar att blanda ner frukt i havregrynsgröten.  Då behövs det inte någon sylt alls.

Emballage slänger man oftast. Även jag, även om jag försöker i det längsta komma på att kunna använda ett andra varv så att säga. Vindunkar. Är ingen storkonsument så det blir ju inte så många här. Men nu har jag kommit på ett användningsområde. Förvaringslådor med handtag i bokhyllan. Det ända jag gjorde var att skära bort den sida som kranen sitter på. Tog ut vindunken. Sen skjuter jag in den som en förvaringsbox  i en hylla med handtaget utåt. Blev så glad när jag kom på iden. Men jag är säkerligen inte den enda som gjorts så här. Men jag är lycklig ändå.

En liten magåkomma, då e de bra att ha rost bröd hemma. I alla fall åt min mage e det så. Det blev min kost en dag, några kex samt lite potatismos. Men va sjutton, de går det med. Sen var jag på banan igen. Får så där ibland. Ibland kan jag jobba ibland inte. Rost bröd på längden och tvären är min kost dessa dagar.

Som en droppe i havet, men jag fortsätter och håller mig från avstånd från allt och alla så gott de går och tvättar och sprita händerna. Men jag börjar känna mig rätt ensam.

Hade ju gjort iordning kattens myshörna. Nu är den invigd, om än lite motvilligt. Det krävdes att jag gömde godis i dvs veck i stolen upprepade gånger.

Ja ha, gångna veckan bjöd på överraskningar. Swimmingpool i källaren. Eller starten till en i alla fall. Det sipprade in från undre delen av nedersta trappsteget i källaren. Till en början. För att sen övergå till att porla. Försökte förpassa vattnet med en borste mot brunnen i någorlunda takt. Men eftersom det inte var täckning på telefonen i källaren, och det ringde flera ggr, så fick jag trava upp varje gång det ringde. Sen var det bara hasta ner och borsta fortare. Det var min aktivitet i nästan en hel dag. Varför rann det in? Det vet vi inte riktigt men den yttre pumpen som skall gå igång per automatik och pumpa bort vattnet från grunden hade frusit. Så troligen var det därför det rann in. Alla har vi våra nöjen. Världsligt. Och det löste sig och jag fick motion. Så länge inte vattnet stiger över en dm på golvet, så ska jag inte jag klaga. Då är det hanterbart.

Blev så glad över ett kap. Vissa kap är extra roliga. I detta fall Potatiskap. Vi äter ju rätt mycket potatis. Och så sålde dom ut för halva priset. Kort datum. Men det håller bra mycket längre. Jag hällde upp påsarna i gallerplastlådor. Plastemballaget gör att dom möglar av kondensen på två röa tycker jag om dom ligger kvar. Men tar man bort plasten och dom ligger luftigt. Inga problem. Kände mig så nöjd. Priset blev som 2 påsar för samma pris för en i vanliga fall. Nu blev det mjölig potatis, vi köper för det mesta fast, det gör inte så mycket.

Ett annat kap som jag blev så in i vassens nöjd med var en låda från Willys. Fylld med chili, ingefära och champinjoner. Mer champinjoner till torkning och grillning. Ingefäran åkte till torken direkt som skall bli pulver. Chilisarna åkte i vanlig ordning upp i gardinstången i ett snöre.

Snål? Kanske det. Men när en strumpa går sönder och är ohjälplig att laga och måste slängas, spar jag alltid maken. Stoppar ner i en låda. Sen travar jag runt med olikfärgade strumpor här hemma. Nöter vidare på dom hela. Så hemma ser man mig ofta i olikfärgade strumpor.

Malde lite kryddpulver i veckan också. Lök, vitlök och paprika. Malde med min nya kaffe/kryddkvarn jag fick när jag fyllde år. I love it. Det gick väldans bra. E såååå nöjd. Den maler så fint så fint. Allt jag malde har jag köpt i svinnlådor och sen torkat i svamptorkarna. Så mina kryddpulver kostar minimalt. Och jag maler vart efter jag behöver fylla på mina kryddburkar. Oftast nymalen krydda att tillgå.

Katten undrade om jag inte köpte något till honom också. När han poserar bredvid min inhandling. I denna hög är jag extra glad över limen och kycklingfärsen.

Jag har börjat en slags fasta som skall vara i 40 dagar. Antagit en utmaning av en arbetskamrat. Inga mjölkprodukter, kött eller fläskprodukter. Ingen gluten och inga ägg. Inge alkohol, bröd eller godis/snacks osv. Bara baljväxter, grönsaker, frukt, fisk och kyckling. Tack o lov får jag dricka mitt älskade kaffe, te och så klart vatten. Idag har jag hållt på i 7 dagar. Det var lättare än jag trodde. Även om jag måste tänka till i emellanåt. Mycket går i slentrian i matlagningen. Men himla kul utmaning. På fjärde dagen firade jag med en veganpizza. Chili, så det var fräs i den. ooooo så gått.

Till min hjälp har jag min vegan och vegetariankokböcker och vego tidningar samt en nära släkting som är vegan. Och 40 dagar, hallå, det vore ju löjligt om jag inte klarade det.

Förut använde jag hundbajspåsar när jag rensade kattlådan och plockade bort det kissen producerat.. Men nu använder jag fruktpåsar i papp. Där jag tar kundvagnen brukar det alltid ligga kvar sådan fina påsar i vagnarna ute i vagnstället. Och dom kommer ju i alla fall slängas. Så tycker jag att jag kan ta reda på dom. Jag köper ju sällan frukt och grönt i butikerna om det inte ligger i svinnlådor, och bara ta påsar känns inte okej. Men gud vad extra påsar folk tar och låter ligga kvar i vagnarna. Så jag kommer med lätthet hem med 1 -2 veckors behov.

Så blev det pull pork igen. Det var ett tag sen sist. Fläskkarré ingniden i salt och peppar. Och så hällde jag över vitlök grillolja. In i ugnen i 125 grader i 4 – 5 timmar. Ooooo var fint den ramlade isär sen. Till det diverse olika tillbehör. Så gott. Det roliga är att jag nog inte köpt något för fullt pris.

Som jag nämnt förut. Kan jag använda något emballage till något mer än bara släpa hem det så gör jag ju gärna det. På många påsar är det lite olika klämmor. Dom samlas i en glasburk. För att användas till återbruk.

När ett salladshuvud ser lite lesset och slött ut, brukar jag lägga ner det i en bunke med iskallt vatten, gärna med lite isbitar i. Så får det ligga där ett tag. Ibland flera timmar.  Det gör oftast underverk och det blir mer smakligt och styvhet i.

Ett annat trick. När man har mycket lime eller citroner hemma. Visst ligger dom snyggt i sin skål på bordet, men skalet torkar gärna lätt. Då har jag fått lära mig att lägga som dom är i vatten. Så håller dom sig fint. Har en låda jag lägger do i och fyller med vatten. Byter vattnet varannan dag ca.

När jag gjort fynd och hittat svinnförsäljning med mycket apelsiner, då blir det ”lyx jos” på helgen. Det vill säga handpressad jos till hela gänget. Jag är ju familjens ”early bird”. Kvällstrött och morgonpigg. Tvärt emot resten av familjen. Dom är nattugglor. Så jag hinner en hel del på morgonkvisten innan dom dyker upp efter kl 10 i regel. De e då jag pressar jos, kokar gröt och fixar helgfrukost till hela familjen. Skriver på sådana här inlägg, gör matplaneringar, dags planering och administrativt jobb. Ibland hinner jag en liten promenad med. Morgon och förmiddagar är min mest effektiva energirika tid. Sen går jag på halvfart resten av dagen. Har alltid funkat så. Men jag vet att folk tycker har mycket energi resten av dagen med. De e ju kul.

Det blev en hel svamptork full med mer paprika. Efter ett bra svinnlådefynd. En del av mina torkade, malda pulverkryddor brukar jag ge bort i present. De e faktiskt varit uppskattat. Och rent penningamässigt så är det en relativt billig present. Och det är väl inte vad det kostar som skall gälla. Eller? Det ligger ju faktiskt en hel del obetalt arbete att få fram denna krydda. Och det borde ju var någe värt det med kan jag tycka. 

Trädet ber upp till himmelen att allt skall bli bra igen i världen. Och jag med den

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *