Grönsaker, förädling, ny leksak och en katt

Nu är det mars. Helt galet vad fort tiden går som jag nämnt. Men varje mars ser jag fram emot. För I övrigt är mig är mars som en vippbräda, som om vintern börjar vippa över till vår. Men det går liksom lite fram och tillbaka. Som en brytningstid. För övrigt ät mitt mål att lägga ut ett inlägg en gång i veckan. Jobbar på saken kan man säga. När jag sitter med planering ibland i sängen. Med en DVD som sällskap. Katten som gör gärna mig sällskap och övervakar noga det hela. Avbryter då och då för en intensiv kela. Den katten ligger mig mycket varmt om hjärtat.

Måste förmedla en bild på en röd himmel. Naturen är den största konstnären av alla. Blir lika hänförd varje gång och får sådan energi

Blev en ”go frukost” när jag hade en ledighetsmorgon denna gångna vecka. När alla försvunnit för dagens arbete och skola. Det fanns ett tacobröd kvar så jag gjorde en lite onyttig macka med smör, ost, remuladsås och hackad salladslök. Och rullade ihop den. Och åt med vällust upp den. Älskar den kombon. Mumma för själen. Sen kunde jag ta mig an dagens göromål.

Ja, det  så kallade aprilvädret fortsätter haha. För några dagar sen såg det ut så här. Och det såg vackert ut på bild. För att nästa dag var snön nästan helt bort och det var slaskigt och halt och geggigt. Det är bara att illa läget. Någonstans finns det en charm även i det tycker jag.

Måste visa ett lustigt spår i snön. Kan just undra vad kommer ifrån. Men vi har ju haft påhälsning av råtta, sork och mus igen. Tack o lov har dom hållit sig på utsidan av huset och husbil. Man får vara tacksam för det lilla. Någon verkar nu ha bosatt sig under den yttre altanen. Vi får se om vi får fatt i det. Hmmmm.

Fredagsmys, ja vad den skall innehålla delas väl inte av alla. Men till mig gjorde jag grönkålschips allfall. En till här hemma kan tänka sig att smaska. Men i övrigt möts denna gosak med skeptisk. Jaja, man kan ju inte övertyga alla.

Det var inte bara jul kransen som jag skrev om förra veckan, som blev kvar efter jul. Haha. Dessa marschall tomtar gjorde vad dom kunde för att gömma sig under snön. Lyckades inte helt till synes. Så dom fick krypa ner i en kartong till nästa år.

Nu har katten fått egen myshörna i vardagsrummet. En barn fåtölj som jag klätt om för några år sen en pall med mys uppe på. Och leksakerna samlade. Han går själv och hämta leksaker, det lilla han nu leker med dessa. Han tycker bäst om blåbärsris eller stora valnötter. Billigt och bra.

Snabbt in i en butik när jag gjorde en skjutsa/ärenderunda en dag här. Hittade på Willys 3 lådor. Sparrisen åkte in i frysen för kommande soppor. Paprikorna torkade jag i svamptorken, lika så fänkålen (nu har jag torkat fänkålslager som jag är nöjd med) och chilisarna åkte upp på ett snöre som vanligt i gardinstången. Varje gng jag hittar dessa fyndlådor får jag en adrenalinkick. Som om jag vann högsta vinsten. För detta gör att jag kan trimma min ekonomi ytterligare. Och spara pengar till framtiden. Och sådant jag behöver.

I helgen som var fick jag sådan lust och blev så sugen på Chicken nagget. Som vanligt gör jag allt på dagen om jag kan, som vi ska ha på kvällen. Så allt som skall friseras gör jag iordning. Det som skall friteras tar sin lilla tid att pilla ihop.  Så skönt att ha det gjort i förväg. Så får gubben fritera sen när vi skall ha de. Jag friterar inte eller grillar, det gör han. Han e suverän på detta. Och har känsla för när det är klart.

Det var en riktig go helg mätmässigt. Förutom egen Chicken nagget och friserade lökringar, så blev det grillat med hasselbackspotatis. Sååååå gott. Spett med champinjoner och lök, grillost, tyvärr köpebea, god för all del, sallad och marinerad fläsk ytterfilé. Och ett glas rött till det. Mums. Enkelt utan krims krams, det gillar jag. Just fläsk ytterfilé, lök och champinjoner och ibland majskolvar på grillen med något potatisväg till gör vi ofta.

Det blev mycket palsternacka att torka. Blir sååå bra till grytor och grönsaksbuljong

Fick ett presentkort på en affär som säljer elektriska saker av alla de slag när jag fyllde år förre året. Vilken lycka. Efter att funderat hit och dit, bestämde jag mig för en köttkvarn. Jag ha ene förvisso köttkvarn till min hushållsmaskin och en manuell Huskvarna hand vevad i ljutjärn. Av gammalt datum. Men ville gärna ha en som jag kunde mala ströbröd och lite annat lite smidigt. Och som var lätt att göra rent Jag e så nöjd. Älskar köksmaskiner.

Jag kunder förstås inte hålla mig, utan måste testa min nya leksak. Samma dag, eller rättare sagt kväll/natt. Ca vi 23,30 på natten mot söndagen stod jag och malde bröd till ströbröd. Kvarnen var suverän och helt underbar. I love it. Gubben skakade på huvudet åt mina suckar. Och mitt fåniga flin.  Och att jag upprepade hur nöjd jag var. Och hur bra maskinen var. Gång på gång. Var tvungen och sms runt till mina närmaste över detta fynd.

När vi ändå var inne i denna butik och köpte min köttkvarn, kom vi ut med en ny Micro med. Den gamla dog förra året och vi har haft husbilsmicron så länge. Den får hänga med som reserv. Det går ju, men den lämnar ju mycket att önska.

Isbanan består gräsmattan av utanför. Olika varianter på den bara. Det gör det lite extra spännande i tillvaron. Att ta sig ut i välden. Men det finn dubbar. Till brevlådan och soptunnan får jag ta en liten extra sväng. Speciellt när det är mörkt. Kälen gick ner i marken innan det börjad regna och snöa. Så det blev som ett is lock ovan kälen. Så när det töar så rinner inte vattnet ner i jorden. Kälen och is locket förhindrar det. Men snart är det vår. S när värme och solsken kommer smälter det hela bort.

Måste visa hur fint mina torkade chilisar blivit. Färggrant inslag i köket. Känner mig så rik när jag har alla mina torkade produkter. När jag sen får upp mina limegröna linnegardiner kommer det se hel härligt ut. Vårligt och somrigt.

Fick tag i så mycket bananer i förra veckan. Så det fick bli torkning i ugn. Tycker det blir bättre att torka i ugn än torkning i svamptorken. Just banan. En del av bananfynden hamnade i fruktsallader eller i filen också.

Kom förbi Lidl även denna vecka. Slank in lite snabbt när jag var i närheten. Hittade två kassar. Fin pak choi, chili, tomater, apelsiner, fänkål, kiwi och rotfrukter. Till mitt lilla lager. Gisses vad jag under åren har haft nytta av att jag är ekorre. Eller prepper som det nu mera heter. Det har räddat mig många gånger.

Tomaterna jag fick i lidl påsarna blev krossade tomater. Lade tomaterna ien kastrull kokade upp lite lätt och mixade dem. Lade mixet i en påse. Lätt att frysa in. Lätt atttina.

Japp, mer citronsaft till folket. Den får stå och dra ca dagar utanför på verandan när det inte är för många plusgrader och absolut inte i solen.

Hade yoghurt över som inte skulle bli uppäten inom rimlig tid. Så jag släng ner den i glassformar. En mycke enkel form av yoghurtglass.

Samlat kartongdelar fön diverse förpackningar för planering av frön.

Skar av änden av ett gäng morötter och satte i vatten. Bra sätt att få kryddgrönt på. Vi gjorde så när jag växte upp på vintern. Så kaninen fick lite grönt att snaska på.

Fruktlådor är bra till mycket, det tycker katten också.

Bokachispray tillverkning. Flera stadier och processer. Nu äntligen har jag fått klart ett serum. Detta serum håller upp till ett år i kylskåp. Man tar en del serum till 10 delar vatten och en del sirap. Som sen skall stå i 14 dagar. Och vips har man ett egen bokatchi spray. Har köpt strö förut, men tyckt att det varit lite dyrt i ängden. Och jag tänkte, testa kan man ju alltid gör om man kan göra eget spray. Sagt och gjort.

I en av odlingslådorna har jag öst ner grönsaks/fruktrester i, kaffesump och jord. La jag över lite löv med. När lövhögen väl tinade.

Jag tjatar om mina smoothies hit och dit. Här en bild på en start. Älskar min mixer. Den står ständigt på bänken beredd att göra det jag vill. Lätt att diska vilket hör till dom stora fördelarna.

Ett glas med alkoholfri öl är aldrig fel på en vardag. Denna gång en torsdag. Har alltid några på lut. Bra att ha till matlagningen.

”äppel, peppel, piron parun, ekorrn satt i talle gren”. Öskar er en fin vecka. Jag fortsätter att tvätta min händer och sprita den. Hålla avstånd så gott jag kan.  Man e ju två i tangon så att såga) och hoppas slippa en ny våg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *