Mat, mat och mera mat. Det blev mycke sånt

Lika snopet som sant. Jag har suttit i karantän. En i familjen har haft covid. Lika overkligt som sant. Ja personen är inte alvarligt sjuk men än då. Hela familjen hamnade ju karantän och hemma. Och på en gång fick jag testa min hamsterteknik vad den gick vad gäller med fördelar och brister.  Eftersom vi inte kunde handla. Men å andra sidan behövde vi inte de heller. Mina uträkningar att ha allt hemma för eventuell kris, isolering eller annat funkade riktigt bra. Vi klarade oss fint. Det enda som det fallerade på var att mjölken tog nääästan slut. Så nu skall jag prov-frysa någon liter för att se vad jag tycker om den sen. Har ju läst både bu o bär om detta. Där om tvista de lärde. Led ingen brist på bra, för oss, bra måltider. För när vi var hemma skulle vi äta lunch och middag hemma i veckan. Nyttigt med test. Nu skall vattenförvaring byggas upp s det finns för minst en vecka, gärna 2-3 veckor.

Haha då blev det visst vinter igen. Riktigt juligt. Men lika snabbt försvann det sen. Ena dagen vinter, nästa dag vår och allt där i mellan. Tror vädret nu är mer omväxlande än i april ta mig sjutton. Tror nog det var länge sen som jag halkade runt så in i vassens på en gräsmatta. Helt otrolig. Men snyggt med snö är det i alla fall.

Tror det var dags att ta ner kransen från julen. Eller hur. Glömde den. Så ända in i februari fick den hänga. Den är konstgjort så det gjorde inte så mycket.  Det blev nästan roligt när alla påpekade att den borde väl ner också. Roligt att retas.

Vi har en del skator som jag döpt till huliganskator. Som dom far fram som förstörelse maskiner. Hackar och skräpar ner och snor saker, skrämmer mina så söta småfåglar osv. Vi har tagit ner 2 st skatbon på tomten av loppet av ett par, tre år. Tröttnade på att begrava döda skatungar. Det låg alltid någon döing här eller där. Det räcker med att närmaste grannen har ett jätte skatbo.

Stora råttfällan hade frusit fast i marken med råge. Botten hade sjunkit ner flera cm ner, när en omgång snö smält. Så det blev hett vatten och spett för att få loss den. Den var lite skitig. Så jag la den i en hink med kokhett vatten sen. Glömde den ute! Japp, fastfrusen i hinken. Så det var bara ta in hinken och tina igen. Nu skall den sättas ut igen ihop med en annan fälla. Vi misstänker att det bor en råtta, respektabelt stor, under yttre altanen. Så fram med baconost igen som jag blev rekommenderad förra vintern. Så den får bekänna färg igen.

Dags att göra mer smör, det gör jag regelbundet. Så enkelt och så himla gott. Hade tur, tyvärr inte på bild, att hitta 12 st paket nedsatta pga. Kort datum till bara 23,95. Blev själaglad.

Fåglarna har verkligen hittat till min egentillverkade fågelbur. Full fart så fort nte skatorna är där och terrar dom. Som verkar vara deras hobby. Älskar att stå och titta på dem. Så rogivande.

Äggburgare? Låter märkligt men e rätt gått. 2 skivor grovt mörkt bröd med skivad ägg och kaviar i mellan. Mumsigt värre.

In action. Paketering av torkat. Ser alltid väldigt rörigt ut då. Jag blir liksom lite utspridd kan man väl säga. Men det ordnar sig på slutet. Fast helst vill jag vara själv i köket då. Och familjen flyr mer än gärna haha.

En runda toppad med lite shopping. I stort sett nästan allt till 50 % nedsatt eller 10 kr/kg. Och många förpackningar av favoritkorvarna till herrarna för halva priset. Mjölk att göra grädde av, glass och i matlagningen.  Mango till mina morgonsmoodies till vardags. Citroner är alltid välkommet. Går alltid åt. Pålägg till långfrukostar och varma mackor, tomater till allt från sallad till tomatsåser och annat.

Kände mig ganska nöjd. Och rik när jag lyckas göra sådana fynd. För att inte tala om vad plånboken blir glad. Snart har jag sparat så jag kan köpa mig ett tunnelväxthus som jag så länge suktat efter.

Gjorde lite tomat/rödlök/fetost sallad och en kall vitlökssås här om sisten. Älskar den salladen. Kan nästan skippa maten och bara äta salladen. Mest förknippar jag den med sommaren. Då äter jag ibland bara den till lunch. Billigt och bra, speciellt när sakerna kommer från egen odling eller svinnlådor osv.

Chilipepparn åker som vanligt upp på snöre och hängs upp på tork. Efter några veckor har dom ändrat färg till gul och sen röd. Och när dom är knastertorra läggs dom ner i tätslutande burk. Så himla bra att ha till hans när jag gör egen sweet chilisås eller i annat. Mal snabbt ner i matberedan till chili flaces. Älskar alla mina torkade grejor. Dom är räddningen och förgyllningen i min tillvaro. Finns alltid något att ta till.

Dags att knäcka lite nötter till fåglarna igen. Hittade nötter till kraftigt nedsatt pris här efter jul. Och bunkrade som vanligt då. Mandlarna sorterar jag dock bort och äter upp själv. Dom är inte så lämpliga till fåglarna. Men jag älskar mandlar så det är inget problem. Dom kommer alltid till pass. Kanske ska göra en toscakaka av denna gång, vem vet.

Ja, vad skall man säga? Knäpp??? Hagalen??? De där kan man ju inte hinna äta upp osv.  Ja de e nog många som tycker väldans mycket om mig. Men allt som köps, tas till vara. Vill väl inte kasta mina surt förvärvade penningar.  Då jag är nörd på torkning så är det lätt lagra. Ingefäran torkade jag för att mala till pulver, då slipper få trådiga bitar i smoothies. Svampen torkar jag. Chilen hängs på tork som jag nämnt ovan. Tomaterna bli tomatsås, kross tomat, sallader och torkade tomater. Palsternackan torkas. Bra till grytor och grönsaksbuljongstillverkning. Morötterna rivs eller äts färska. Persiljan har jag torkat och gjort persillade av. Paprikan hämnade i sallader.  Fänkål i gratänger och torkas (för att användas i grönsaksbuljonger). Salladslöken går till vegetariska biffar ihop med squash som jag fyndat tidigare.  Äpplena knapras snart upp på kvällarna. Är så lycklig över detta storfynd.

Förädling av ingefära. Som ovan nämnt, så torkade jag den. Vill ha ett pulver att strö i morgondrinkarna. Som en vitaminpuff. Bra i mot förkylningar osv.  Den doften som spreds sig i yttre hallen när jag torkade, hade jag önskat jag kunde förmedla. Jag tyckte att det luktade underbart, men jag fick frågan vad sjuttan jag torkade just nu. Haha. Ingen kunde identifiera själva doften. Jag blev bara lycklig.

Som jag nämnde ovan, av persiljan, 4 buntar, blev det persillade. En av mina favoritkryddor. Sååå buslätt att göra. Köra persilja, havssalt och vitlök i matberedan tills det blir geggamoja. Sen brer jag ut geggamojan på en plåt och torkar allt. När det är knusetort, knastertort. Kör jag det i matberedaren igen. Tills det blir så smått som möjligt. Så vill jag ha det. Sen häller jag upp det i glasburkar med lock. Brukar använda urdiskade taco-såsburkar. Helt underbara till kryddor och marmelader mm.

En del av mitt torkade lager av torkade produkter.  Samt sylt/ saft mm. Matkällare underupp byggnad. Just nu tämligen rörigt. (håller på och fixar till hela källaren, så det är lite av hela havet stormar just nu) Jag återanvänder frukt-lådor att stapla burkar i. Går alldeles förträffligt bra att göra. Dock undviker jag att ställa dessa papplådor på golvet. Då vi om stundom har lite inflde av vatten på betonggolvet. Inte så ofta just i matkällare och tvättstuga, men det händer. Oc hdet blir så tråkiga följder. Så jag försöker att undvika det i största möjliga mån. Stora plåtlådor funkar ju. Helst på hjul (vilket jag inte har just nu) så man kan rulla runt dom. Det skall bli kul när jag fått ordning på hela källaren och matkällaren. Det finns hopp och potential.

Plastlådor som varit godis i, passar alldeles utmärkt att förvara torkade grejor i eller odla i osv. Förut kunde jag få gratis sådana burkar på en stor godisbutik. Men nu vill dom ha 2 kr/st.  Jag köpte en gång några få stycken. Då mailade jag en matvarubutik och frågade. Och jorå, de var bara att hämta. Jag frågade om 25 st och fick 33 st. Vi bestämde dag och tid. Då fanns dom ihop plockade och klara på deras lager till mig. Billigt, trevligt och enkelt. Dom var mycket trevliga i butiken. Hämta upp burkarna på en av mina ärenderunder. Detta gör jag gärna om.

Var e sväng in till Lidl när jag ände var i den kroken. Och hade tur. Hittade 4 st á 20 kr påsar att handla. Och mer chilifrukter, pak choi, bananer, mandariner, apelsiner, tomater och lite annat. Men det är lite lustigt, för många ger ofta lite nedsättande blickar. Fortfarande. Och jag förstår inte varför.

Denna gång när jag köpte Lidl svinnpåsar, låg där buketter av tulpaner i 2 av påsarna. Billig vårkänsla. Blev överraskande glad. Det har jag inte sett förut. Och så vacker färg, lila. Så vackra. Det får dom gärna göra om.

Hade fått tag på rätt mycket citroner på sistone. En del gick till safttillverkning. Även om det dricks mycket citronsaft här, så finns det gränser här med.  Så en hel del raspade jag av skalet på och torkade i ugnen för kommande citronpeppartillverkning. Sen skalade citronerna och portionsfrös in innehållet.  Perfekt att slänga i smoothies, som jag tjatar så mycket om.

Förut hade jag en plastlåda att samla kaffesump i, men nu har det blivit en kanna. Vet inte varför, bara blev så. Sen tömmer jag när den är full. Då tar jag min kanna och sprider det där jag förtillfället vill ha det.

Tror våren är på väg, nu börjar det knoppas. Ca 5 cm har det kommit upp lite. Lite av varje som ser dagens jus nu. Det är kul att kolla varje dag nu. Även om det ena dagen snar som sjutton och nästa dag vårlig sol.

Så fixade jag redan på förmiddagen (jag hade ledig dag) allt. Marinerad (soja, rapsolja, paprikakrydda, salt, svartpeppar, vitlök) fläsk ytterfilé, marinerad potatisklyftor (olivolja och egen persillade) sambal oelek smör (smör sambal oelek, gul lök, salt, vitlök, balsamvinäger, persilja) påsarna jag använde var återvändning av brödpåsar. Som så att säga fick gå ett varv till. Till detta ett gäng grillspett med champinjoner och lök.

Några lådor till, till sallad, smoothies och torkade saker. Mums. Salladen ställde jag i koppar med lite vatten. Så håller dom lite till. Broccoli till soppa, grönsaker till sallader, frukt till, japp återigen smoothie. och papplådorna kommer väl till pass till olika förvaringar.

 Vacker måne över bodtaket

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *