Mat, Mat, fynd/svinnlådor och en kanin

Det blev lite mer smörtillverkning denna vecka. Igen. Nu är gänget inne i en smörgås-ätar-period. Då går det åt mycket smör. Yoghurtperioden har dalat till nästan inget. Med tillhörande cornfleks/musli. Från att det har konsumerats ex antal liter yoghurt per vecka. Är det nästan 0 idag. Riskakeperioden och oboy-perioden har också passerats. Kan just undra vad som kommer här näst.

Ett par, tre shoppingrundor på tidig morgontid har det blivit. Inga jätterundor men hyffsat innehållsrika, där jag bara har köpt ett fåtal varor till ordinarie pris. Då noga kollat vilken butik som har det bästa priset just på dessa förstås. Första rundan fick jag tag i en hel del mango och granatäpple, dom förekommer inte så ofta. Gott att frysa ner till smoodis eller till glass/efterrätter. Det fanns även med gula kiwisar.  Grädde till halva priset, mozzarella, lite fika bröd. (köper ytterst sällan fikabröd, då jag bakar det mesta själv.) Färska kyckling blev till en pastarätt som räckte till 2 middagar för 2. Provade räkor i lake, som fick vara med i en förrätt. Men måste nog säga att jag föredrar räkor som jag skalar själv. Kan inte påstå att det var överdådigt kulinariskt med räkor i lake. Dom skippar jag i framtiden har jag kommit fram till.

Gjorde bl a glass av en del av grädden jag fyndade, som jag blandade med kondenserad mjölk och lite vaniljpulver. Sen skar jag ner lite mango i. Den glassen blev sagolik. Jag lovar. Av dom gula kiwisarna blev det favorit i repris. Sorbé. Läskande att pytsa upp efter en grillmiddag till exempel.

På andra rundan hittade jag tre svinnlådor. Tomater. Salladshuvuden och paprikor. En massahalva priset grejor. Kunde ha blivit mycket mer. Det fanns massor av allt möjligt till halva priset denna gång.  Men jag köper bara det som jag vet att vi har användning för. Inte bara för att så att säga. Som många verkar tro

En stor favorit hos oss är pasta med fläsk ytterfilé. Och den rätten görs oftast av sambon. Han e suverän på detta. Ser lite kladdigt ut på bild, med jävulskt gott. Hur jag gör vi? Ja receptet finns nog väl på nätet. Men vi kokar bandspagetti eller färskpasta. Sen steker vi lök, fläskytterfilé i små tärningar. Samt färska champinjoner i mindre bitar. Skakar ihop matlagningsgrädde/grädde med fransk senap, vatten, oxfond och pressad vitlök. Häller detta över de stekta ingredienserna och rör om. Strör i hackad gräslök. Rikligt. När man hällt av pasta vattnet och pastan blir kvar i kastrullen, häll över den sagolika såsen och rör om. Njuuut.

Kom över en stor påse med limefrukter. Mellan 10-15 st. För bara 10 kr. Var genom en butik åt en bekant i ett ärende. Förutom denna limepåse fick jag tag i bakpotatis, 6 st för 10 kr. Det blev bakpotatis med kycklingröra. Av limen gjorde jag saft. Istället för 1 L socker till 1 L vatten, tog jag 1 L socker till 3 L vatten samt 40 g citronsyra per liter vatten. Så att saften fick den syra som vi alla ville ha. Första varianten var lite väl söt.

Fick ett infall en söndags eftermiddag/kväll, efter att vi varit iväg ett ärende, att göra vofflor.  Det var ett tag sen sist. Till vofflorna hade vi min egengjorda glass med mango samt egen sylt. Mjölken i voffel-smeten var halva priset kap samt äggen i smeten var från en kompis. Känns härligt. Billig middag. Jag är uppväxt med att varje torsdag (om inte torsdagen var jul eller nyår). Varje vecka, ändå har jag aldrig ledsnat på denna mat. Även om jag som vuxen inte gör det så ofta. Borde bli oftare.

Ett litet annat exempel på en god och populär maträtt här. Kålpudding med potatis och kokta grönsaker. Denna gång från svinnlådor och kort-datum inköp. Blev en billig middag för 4 personer denna gång med. Det lustiga är ju att jag avskydde kålpudding när jag var liten. Och nu älskar jag det. Enkel och rätt så snabb maträtt.

Chicken nugget, chicken nugget. We love it som jag nämnt några gånger. Lite pyssligt och tar en del tid att göra. Men fagulund vad det är gott. Helt otroligt. Denna gång gjorde jag extra mycket, så jag kunde frysa in och ha som snabbmat när jag kommer hem seeeent från jobbet. Vi friserar i pastakastullen med silinsats. Vi har kommit fram till att det är helt kanon. Kan varmt rekommendera.

Och så här såg min älskade tallrik ut. Gott, äter dess utom alldeles för mycket varje gång.

I fredags var det pizzataim. Jag hackade och skar o lade i diverse skålar, kokade pizzasås som mixades slät, stekte köttfärs osv. Sist gjorde jag pizzabotten till alla. Sen var det bara för mig att sätta mig i soffan och låta stormen svepa in i köket. Jag och sambon gör vårat sist. Vi väntar tills ungdomstormen bedarrat. Och tar det som blir kvar kan man väl säga. Alla blir nöjda, glada och mätta.

Spar på en del svinnlådor och även en del ölflak. Nu när jag röjde och pysslade runt i skafferiet och försökte få till en bättre styrordning och system på saker och ting där. Blir galen av att försöka få ut saker som alltid står längst in på hyllan. Nu kom ölflaken bra till pass. 2 ölflak fick precis plats på varje hylla. Så fick det bli på i stort sett alla hyllor. Sen sorterade jag så att till exempel en del bakgrejor på ett flak, mjölksorter på ett, gryn och flingor på ett annat osv. Nu slipper jag leta burk för burk, och påse för påse. Nu drar jag bara ut ett helt och flak. Varför har jag inte gjort detta tidig? Gud vad mycket enklare det plötsligt blev. Snyggt?? Tjaaa så pjokigt blev det inte. Rysligt praktiskt i alla fall.

 När vi för lite över en månad se tog ned utomhusgranen med ljusslinga och allt, var den rysligt fin fortfarande. Granen var så himla grön och fin så det kändes fel att bara att hiva den. Så vi stack ner den i komposten. Gisses säger jag. Där stormtrivdes den minsann. Den är i skrivande stund så in i vassens grön och inte ett jäkla barr har trillat av.  Nu måste jag komma på ett projekt för den. Frågan är vad. För i komposten kan den tyvärr inte bo för evigt. Jag kommer nog på något så småningom.

När det kommit så himla mycket snö så den i stort sett täckt vinbärsbuskana. Sen blev det kallt, sen blev det varmare och jag blev rädd att grenarna skulle bli knäckta under högen av snö. Skulle ha visat en mini, minifilm när jag skulle fota vinbärsbuske med allt snö. Men lyckades slå på film i stället för foto när jag skulle trycka på kappen. Detta på grund av att jag tappade balansen i snön i samma veva. Landande mjukt i alla fall. Men filmuppladdningen och jag var inte överens så det fick bli en stillbild.

När jag ändå var ute i snön (detta var ett par veckor sen ca) så borstade jag av snön från krukan med diverse uppladdningsbara lampor och slinga. Som skall markera så att ingen kör på en stubbe. (fast ibland hjälper inte den största kruka eller starkaste lampor, speciellt taxi är fena på att köra på stubben än då. Fast det är brett att köra upp bredvid)I alla fall, i denna kruka har jag ljung som jag planterade för ett par år sen. Ljungen har sett lite risisg ut i höstas. Men döm om min förvåning när jag borstade fram kruka, stubbe och allt. Ljungen blommade som aldrig förr, under snön.

När jag tittade ut genom fönstret på jobbet härom veckan såg jag denna sötnos. Ja den är söt att se på men inte kul för alla som bor i detta område. Många sliter sitt hår, dessa kaniner äter sönder och upp allt i sin väg. Och förökningen går fort. Det är dom också bra på, hmmm

Gjorde ett fynd, fick ett par utmärkta plastlådor av en kompis. Hon hade fått smörgåstårtor levererat i dessa men leverantören ville inte ha tillbaka dem. BRA FÖR MIG. Gratis e gott och jag tog tacksamt emot dem. Dom kommer komma väl tillpass i trädgården och odlingarna. Ibland är det bra att vara inbiten ekorre.

Skönt när matlådorna är klara inför några intensiva arbetsdagar med pass upp till 13 timmar ibland. Samt lite nätter. Men nu e jag beredd. Så svälta behöver jag inte göra nu. Jag älskar att planera och förbereda för att undvika stress. Inte stressa med att göra lådorna kvällen innan. Med mina långpass kan jag behöva både frukost, lunch och middag med mig. Gör gärna några extra uti fall att det blir extra pass osv. Det går alltid åt förr eller senare.

Gjorde en frukostbox till gubben med i samma veva. Full fart med andra ord. Ingen påse för frukostmackan. Utan en lite behändig liten burk som man kan använda hur många gånger som helst istället. Försöker få bort alla dessa plastpåsar högt och lågt. Sår sådär emellanåt. Men ajg försöker tappert.

Ja ha ja, till slut, ett foto på em fast besluten familjemedlem som inte vill jag skall sova. Sambon fick hämta kissen 2 ggr så jag skulle få sova. Enviiiiis som synden kom han springande tillbaka till mamma, det vill säga jag.

I Övrigt, glöm inte hålla avstånd, sprita händerna ofta ofta, tvätta händerna ännu oftare, visa hänsyn till allt och alla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *