Vinter, avfrostning och många matsvinnlådor blev det

Då är årets första månad till ända. Och det gick fort vill jag lova. Det förbannade viruset håller i. Och vi lever vidare i den overkliga verkligheten. Känns som jag och världen befinner oss i en dålig b-film. Och snart skall jag vakna upp ur denna globala mardröm. Men den dåliga b-filmen verkar fortsätta ett tag till. Jag försöker hitta små ljus varje dag och göra det bästa. Glädjas åt det lilla. Som att se små söta bällisor i gräsmattan, som nu i skrivande stund förvisso ligger under en halvmeter snö. Men jag vet ju att dom finns där. Vintern kom tillbaka och det med råger. Den tar väl igen för att det inte blev någon riktig vinter förra året. Och säga vad man vill, det är vackert. Och jag får motion när jag skottar och pulsar fram.

Vi har två sorters syrener. Hybrid, bondsyren typ samt en liten ädelsyren som lutar sig mot bondsyrenen. Knopparna på ädelsyrenen har redan börja knoppas. Helt otroligt tidigt. Och så vackert. Men så kom som sagt vintern tillbaka, och jag hoppas knopparna klarar sig. Blommorna på denna syren är så underbara. I går satt en fågel och sjöng ut sin lovsång för livet (eller så var den hungrig och ville att jag skulle fylla på fågelmaten) i just denna syren. Mina tulpaner och annat som i december behagade dyka upp ur rabatten, ligger nu också under en halvmeter snö. Ska bli intressant och se hur dom har klarat sig.

Har varit på några handlingsrundor sen jag skrev sist. Närmare bestämt 3 stycken. En var mer än lyckad. Hittade flera svinnlådor på flera butiker. Sammanlagt blev det 6 st lådor med mycket varierande innehåll. Hittade en hel del på halva priset mm med. Kände mig mer än rik med dessa fynd. Kunde knappt se mig mätt på alla lådor mm. Jag förvällde till exempel blomkål samt broccoli och frös in. Det blev ett väldans mumsande på frukt i olika former. Rotfruktsmaträtter, rotfrukter till långkok av kött, torkade paprikan. Gjorde sorbet av kiwi osv. så rackans härligt. Och en del gav jag bort. Har man mycket så delar jag gärna med mig.

Hittade vid en annan tur lådor med svamp, frukt och paprikor. Så det blev mer fruktmumsande, äppelkakor, torkade paprika till paprikakrydda, svampen både grillade vi direkt, torkade i min svamptork samt frös in. Så nu har jag svamp för ett tag fram över. Och märkligt är att svampen var lika fin i svinnlådan som i den vanliga disken. Slängde ingen ting. Så nu finns det till pizza och andra maträtter ett braaaa tag framåt. Samt så hittade jag jättemycket mjölk till halva priset samt ost. Bara att lägga in i mitt lilla lager. Hittade även lök till bra pris

Medans jag skar svamp för glatta livet tittade jag på olika program på plattan. Mandelmanns Gård till exempel. All torkad svamp förvarar jag i stora glasburkar. Funkar perfekt.

Tredje rundan blev det äpplen och paprikor. Jag tog med mig 2 stycken lådor med äpplen, men det fanns 5-6 stycken lådor bara med äpplen. Prima sådana. Hoppas dom andra lådorna fick komma hem till någon. Nu provade jag att ställa ner en låda äpplen i källaren för att kolla hur dom uppför sig där. Paprikorna hamnade i lite olika maträtter samt i svamptorken och naturellt till frukost och middag. Hittade också flera smörpaket till kanonpris och så även mer ost och annat.

Å, jag måste berätta. När jag växte upp gjorde mamma en gryta med rotfrukter, falukorv och stekfläsk. Det finns inge recept. Utan hon gjorde denna gryta på frihand, som mesta av hennes matlagning. Blev så sugen på denna gryta här om dagen. Sagt och gjort. Jag ringde mamma. Men hon kom inte riktigt ihåg. Det var väldigt länge sen hon gjorde den och hon är ju till åren kommen. Men vi spånade fram och tillbaka. Till sist kom fram till ett resultat. Och utifrån det fick jag testa mig fram. Jag stekte tärnad falukorv och stekfläsk. Och lade år sidan. Sen skalade och tärnade jag persiljerot, kålrot, palsternacka, gulbeta, morot och potatis. Samt gul lök och purjolök. Lök och rotfrukter kokade jag i grönsaksbuljong tills det nästan var mjukt. Då slängde jag i korv och fläsk, saltade och pepprade. Yes yes yes vad det var gott. Smakade inte riktigt som mammas, men inte långt ifrån. Men som vanligt blev det mat för ett helt regemente. Jag vet inte hur man gör en liten gryta tydligen. Men att ha en del matlådor är ju aldrig fel.

Har samlat på mig lite pinaler och fått lite här och där ifrån, till lite trädgårdsprojekt. Just nu står grejorna under lite snö. I avvaktan för våren. Som jag längtar. Det är flera pallkragar, rundlar efter kabel, plastkåpor, metallgaller mm. (traktordäcket fanns se förut, skall vara till ett staketprojekt som sambon ska fixa med) Metallgallret skall jag ha till att sila jord med. Kåporna till drivbänkar. Rundlarna som är av plast, tänkte jag göra pallar av till odlingshörnan. Skall väl någon dag, pulsa ut och mäta dom, så jag kan sy schysta dynor till. Just nu omgärdas allt om massor av snö. Pulsa på.  

Denna dag är jag mör i huvudet. Jag har ”dygnat”. Nä inte spelat, utan jobbat + ett vickpass. Så det blev i stor sett från kl 7 på morgonen till kl 9 ett dygn senare.  Även om jag sov några timmar mitt i.  Några få. Med betoning på få. När det bara är ibland så funkar sådant. Och idag är det gnistrande fint ute med bl.a. blå himmel mot den snö som åter kom tillbaka. Då är man helt plötsligt inte lika trött tröt längre. Allt är ju så vackert och gnistrande underbart då. Naturens under.

Ärtsoppa, ärtsoppa. Denna underbara goda, billiga maträtt. Nu var det dags igen. Ärtor i blöt ett dygn. Koka buljong på fläskben som kostar minimalt. Och har man tur finns det en hel del kött kvar på benen med. (Och det fanns det i detta fall, denna gång) Så för mig tar det ett par dagar att göra ärtsoppa. Men det tycker jag inte spelar någon roll. Jag behöver ju inte stå och glo på grejorna när det är långkok och blötläggning. Och jag kan lova att det blev gått. Jag gör alltid på ett helt paket ärtor på en gång. Då finns det till 2 stycken middagar á 5 personer. Så häften ätes direkt, resten åkte in i frysen till en annan gång.

Förut har jag alltid haft min almanacka/kalender i pappersform. Lite gammeldax, har håll fast vid den. Och kanske kommer jag att återkomma till den igen. Vem vet. Men eftersom jag aldrig kommit över någon kalender till bra pris. Senaste åren har jag köpt på GK för nästan ingenting, så lade nu jag upp en kalender i Excel istället. Mitt älskade Excel. Och färg markerar vart efter dom olika göromålen blir klara. Överskådligt och bra. Lätt att flytta runt bland raderna. Faktum är att jag blir mer effektiv när jag har detta system. Och jag gillar att vara effektiv utan att stressa. Så jag kan varmt rekommendera detta. Jag och mina exelark, brukar få en och annan gliring för min kärlek till exel. Men vad sjutton, man kan ju gör så rackans mycket grejer med detta.  

Termometer visade -18 grader en morgon. Burr, friskt och myggfritt. Ja, den har nu visat allt från -5 till just -18 ett tag nu. Det har på något vis sin charm det med. Bara man bulsar på sig när man skall gå ut. Inne blir det lite urrigt. Kallt på golvet och lite kalldrag/ras från en del fönster osv. Men det finns ju tofflor, filtar och tjocka tröjor. Och det finns en öppen spis här. Den har fått bekänna färg några dagar nu. Hög mysfaktor och underbar värme. Vedspisen har vi inte dragit igång än.  Är så tacksam att jag är ekorre och sparat och lagrat rätt mycket ved från diverse vedfällningar år bakåt. Och att jag varit envis när folk tyckt att ”det där är väl inget att spar till ved, släng det” om halvtjocka grenar. Osv. Dom så kallade onödiga grenarna brinner gott i dessa dagar och sprider härlig värme. Jag är glad över att jag är en enträgen, envis kärring. Och det tänker jag fortsätta vara. Det har jag tjänat mycket på.

Tog en bild på en husfluga på jobbet, som dök upp här om dagen. Den satt på en lampskärm och värmde sig i solen. Lampan stod i fönstret. Och den hade vaknat till inne i husvärmen, emedan det var -15 grader ute. Måste säga att den ser lite läbbig ut i förstoring. Jag är både fascinerad och lite äcklad. Ser ut som ett monster

Har ett långtidsprojekt, eller det har jag många, men i detta fall en spark som jag tog reda på för väl snart 10 år se. Hoppas jag får tid att slipa och göra iordning den i sommar. Den e lite stickig och behöver lagas lite. I övrigt stabil gammal konstruktion. Som barn åkte jag en hel del spark hos min farmor. Vill så gärna åka spark igen. Det ger som härlig känsla.

Avfrostning frys. Japp, ett stoooort dåligt samvete. Det har ju inte varit grader för detta. Och ingen annan frys att plocka i mellan med. Men nu när det blivit sådär rysligt kallt, så då slog vi till en sen kväll. Och det är faktiskt 2 år sen sist, och det syntes och kändes vill jag lova. Det är så man skäms ända upp i hårfästet. Men jisses vad vi var nöjda efteråt.  Och så mycket mer plats det blev. Men anledningen till att det dröjts så länge är att förra vintern var det ingen riktig kyla att tal om. Vill har rätt många minusgrader ute innan jag ställer ut frysvarorna.

Kollade i en av tunnorna, där vattnet hade fryst. Det var väldigt fina bubblor i den. Som ett skimmer. Jag tycker sådant är så vackert. Som naturen själv skapat. Man får glädjas åt dom små sakerna när tiderna är som dom är. Nu är det fortsatt håll avstånd, visa hänsyn, tvätta händer och handsprit titt som tätt. Och ett och annat munskydd är bara att använda. Och när det är redigt kallt ute, så har munskyddet dubbel funktion. Då värmer det trynet samtidigt som det skyddar.  Tänk på det gott folk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *