Torka, torka, fyndlådor och goda grejor

Attans vad tiden drar iväg. Men har varit väldigt trött, men nej jag e inte sjuk i det som börjar på c. Jag har sovit lite för lite samt så har jag börjat ett nytt jobb, där jag inte har vant mig vid dom nya, lite för mig, annorlunda tiderna. Typ 12,5 timmarspass ibland. Nattjour mm. Men jag kommer att komma in i det jag med till slut. Det har bara en liten startsträcka. Dessutom när jag skall lära mig en massa massa saker samtidigt med dom annorlunda tiderna. Jag är positiv. Allt kommer nog att lägga sig med tiden när allt faller på plats

Ugglestol, ja de e så den har blivit kallad. En i ursprung en barn-ikea-stol. Stolen var väldigt välnött. Så fick en av ungarna ta över den och ville absolut ha uggletyg. Sagt och gjort. Lite pillrigt men inte omöjligt. Blev riktigt nöjd med mitt arbete. Men nu har den ungen vuxit upp och har blivit 1,5 m för lång haha för stolen.  Så får se vart den skall bära hädan här näst. Just nu, tillsvidare, får den fungera som fotpall åt en dataspelarna i familjen.  Nytt användningsområde alltså.

Blev så sugen att sticka en fladdermus schal igen. Väldans rolig stickning med över 600 maskor på sista varven. Har gjort flera sådana genom åren på grund av diverse beställningar. Den är sjukt kul att sticka. Men det krävs en hel del räknande. Blir så jäkla mycket földfel vid minsta lilla stickfel. Och det är så tråkigt att repa upp. För gudarna skall veta att det har hänt.

Gjorde en liten tovad tomte så här när vi går mot jul. Har haft en hel del sådant. Men malen åt upp det lagret. Tack o lov så har jag inte dessa urslingar där jag bor nu. Dom små rackare tog en del ullkläder också. Suck. Det var bara att rensa och slänga och sanera. Gilla läget och ta tag i situationen och sen morra och svära i ena mungipan också, skall jag erkänna. Speciellt när dom ätit på min kära marinblå basker som jag köpte i gymnasiet. Men men sånt e livet ibland.

Min pappa ville ha knäckebröd och glödhoppor. Dom ser lika dana ut, ena sorten hårt, ena sorten mjuk. Sagt och gjort. Tillverkning och leverans i förra veckan. Knäckebrödet fick jag göra ett par dagar innan leverans, så det hann torka ordentligt. Jag använder en torkställning för kläder till torkningen. Då kan det torka både underifrån och ovanifrån. Glödhopporna tillverkades samma dag som leverans. Bland det godaste som finns är en ljummen glödhoppa med smör och ost. mmmmmm

En liten tovad alpacka i alpackaull. Det var himla kul att göra. Och jag har träffat självaste förlagan, alpackan, som jag avbildade. En riktigt liten skönhet. En herre sina bästa dagar. Där kommer det bli bra utveckling till mer. Denna är endast en prototyp

Det har varit attans vad det har gått åt smör på sistone. Så det var redan dags att göra mer smör igen. Det är ju inget större besvär när det är så enkelt att tillverka. Sanningen att säga så har jag gjort den 2 ggr sen jag skrev sist.

Bakning av lite frukostfrallor. Blev inte riktigt som jag tänkt mig. Jäste så fint innan gräddning och jäste även lika fint i ugnen. Tar ut plåten, paff så sjönk frallorna ihop. Och blev såååå tråkiga. Men fortfarande ätbara om man blundar. Smakade bra. Men blev lite besviken blev jag förstås. Tänk att det bli så himla olika när jag tycker at gör lika dant. Bättre lycka nästa gång, here we go. Kul och baka var det i alla fall.

Har varit på ett par, tre shoppingrundor sen sist. Och har nu kommit in i en bra rulle där jag ligger före med middagsplanering och har lagt upp ett litet lager i kyl, fryser och skafferier. Så jag kan bara spana runt efter bästa kapet. Samt så står vi pall om sjukdom skulle infinna sig och vi skulle hamna i karantän. Så klarar vi oss ett tag. Tänk att man kan ligga så bra i tiden helt plötsligt. Fick tag i några väldigt fina svinnlådor som sagt på sistone. Det blev mycket gott av dessa. Och jag känner mig såååå rik när jag hittar dessa lådor. Och det är lika kul att utmana sig själv i olika matidéer också. Men när koriander var med i en fyndlåda en gång, då gav jag bort den. Det är en krydda jag har väldans svårt för.  Denna krydda är lite av en vattendelare faktiskt. Och jag har inte lärt mig älska den än.

Av alla dessa lådor, gick en del till min mor & far skall sägas. 80+are som inte skall vara så mycket på vift. Gjorde flera gånger vi olika fruktsallader, frös in avokado , banan och granatäpplen. Så även champinjonerna, dom som vi inte grillade. Torkade bananer. Det luktade inte hallonbåtar när dom torkades. Men smakade rätt bra. Märklig skillnad.

Provat på att konservera ananas för första gången. Så spännande och buslätt. Hittade recept på nätet. Vi har inte avsmakat det hela än. Men det skall bli och jag kommer att rapportera om detta då. Jag proppade en glasburk full med ananas i mindre bitar. Kokade upp en lag av vatten, socker och askorbinsyra. Lät lagen svalna en del innan jag hällde över lagen över ananasen.  

Torkade en massa paprikor i svamptorken även det. Och malde det sen i min matberedare. Blev såååå bra. Så nu har jag egen paprikapulver igen. Känns stort och härligt. Känner mig så nöjd när jag får göra något eget som jag kan ha i maten eller i bakning. Älskar denna svamptork och min matberedare. Underbara köksmaskiner. Man kan görs sååååå mycket kul till mat och dekorationer.

Kom på att jag inte visat min halloween lyckta. Inter fager. Men va f…. jag har aldrig gjort det förut.  Men charmig på sitt vis. Jag testade ett kitt, som jag köpte för ett par år sen,  som skulle var till detta. Tyvärr mådde inte pumpan så bra när jag kom hem, visade det sig. Så jag fick anpassa mönstret efter dåligheten därefter. Helt klart är att jag ger inte upp, har fått blodad tand. Nästa gång skall det bli flera pumpor och nu vet jag lite mer hur jag skall göra.

Har fått ihop lite torkade citrusskivor till mina kransar. Eller hur? Tänkte fixa kransar om någon vecka eller så. Får se hur jag jobbar och så. Men jag tror jag har det mesta av materialet som jag behöver. Med frigolit ringar som stommar. Saknar lite småsaker som skall kompletteras med. Det mesta i naturmaterial.

Fick lite goda vindruvor i några lådor med. Så gott till ost och kex. Så perfekt. En aubergin som skall bli en röra till grillen. Brysselkål som förvälldes och frös in. Sallad, gurka som tillsammans med spenat för halva priset fick bli en sallad till en kycklingpaj. Diverse rotfrukter som skall bli rotfruktgratäng kommande vecka tror jag. Äpplena tillsammans med lite egna äpplen skall bli äppelcidervinäger. Som jag inte vill att rådisarna pajar för mig denna gång med. alltså. Jag startar upp i diskhon till att börja med, eftersom vi har lite ”rådisinvation” för närvarande i källaren i år. (även i husbilen by the way)

Det var ett tag sen sist, men nu har jag gjort ny müsli. Hur gjorde jag då?? Jo jag tog en ugnsplåt med lite högre kanter. I den blandade jag vanliga havregryn, rågflingor, dinkelflingor, fiberhavregryn, kornflingor. Strödde över kanel och kardemumma. Skvätte över lite vatten och rapsolja. Rörde runt. Och sen skjuts in i ugnen. Då och då rörde jag runt och skvätte på lite mer vätska. Ugnen var satt på 200 grader under och övervärme. Detta pågår under ca 30 minuter. Sen strör jag över hackade nötter, solroskärnor. Kör ytterligare 10 minuter i ugnen. (se upp med att ha längre tid, nötterna bränns lätt) Ut med plåten ur ugnen för att svalna. Då och då rör jag om för att få in kall luft. När allt har kallnat. Strödde jag över vetekli, dinkelpuffar och linfrön. Det blir olika för gång till gång beroende på vad jag har i. Beror lite på vad jag har hemma kan man väl säga. Otroligt gott. Att jag förresten inte har i torkad frukt och russin beror på att detta inte anammas av alla under detta tak. Så det får komma bredvid.

Har även hunnit med en tur ut i skogen. Det blev väl runt 5-8 liter svamp. Lite gula men mest höstkantareller. Gav bort en del av det. Det var så himla skönt att bara trava rumt. Lite halvt ostrukturerat. När jag ändå var ute så samlade jag lite annat material också. Sprang på skogens konung dessutom. Denne hade nog fått syn på mig långt innan jag fick syn på denne. Så jag var nog närmre älgen än vad jag såg och insåg. När jag såg den började den spring bort från mig. Och jag är jätte glad att den valde att steppa iväg över berget åt andra hållet. Puh.

Torkade det mesta av svampen. Och malde till svampkrydda. Känner fler som gillar svampsmak men inte konsistensen. Då är torkad svamp perfekt. Och en perfekt present att ha med sg. Tänkte säga, när man går bort. Men dagsläget blir det ju inget umgänge att tala om. Men man kan ju hänga på dörren som en överraskning till bekanta, det kan man.

En liten bild från fredagskvällens grillning måste jag slinka med. Denna gasolgrill som vi investerade i för 1,5 år sen. Gud vad vi har nötit mycket på den. Året runt. I dom flesta väder. Hos oss finns inget som heter grillsäsong. Vi grillar jämt. Den är ställd precis utanför ytterdörren under tak. Så det är så lätt att bara att slinka ut.

Kaffesump, måste få slå ett slag för kaffesumpen. (tror att jag gjort det förut också) samlar energiskt till andras rynkande pannor. Som jag försöker sprida runt mina odlingslådor ca 1ggr/vecka. Det håller inte mördarsniglar borta, men dock så tycker inte grannens katt om lukten.

Kunde inte motstå denna lilla varelse. Snabbt ärende in för en sak. Och kommer ut med en döskalle i form av en tvålpump. Har lite ett döskalletema under uppbyggnad i lilla badrummet.

I mitt försök att reducera till exempel plastpåsar kör vi med mackburkar. Istället för att ta med i plastpåse varje dag. Det blir sååå mycket plastpåsar i onödan.

Och sist men inte minst. Hååååll i hååååååll ut. Håååååll avstånd och ta hänsyn. Tvätta och sprita händerna i tid och otid. Facetima, sms, messenger, skype, ring gör allt vad sånt heter i stället för att träffa folk utanför familjen fysiskt. Om alla hjälpt åt så kommer vi att till slut rida ut detta. Har inget umgänge alls utanför familjen. Jag lämnar saker utanför mor&fars dörr. Plingar på och går.

2 svar på ”Torka, torka, fyndlådor och goda grejor”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *