Fynda, handla, återvinning och goda ting

Japp, nu har det storshoppats efter konstens alla regler igen. Tjo hooo. Fynd men också besvikelser. Som när den billigaste butiken på jäst hade höjt från 1,85 till 2,5. Alltså, jag stod och bara stirrade en bra stund. Men dom hade inte ändrat på nätet, dagen innan jag åkte och handlade. Men nu har dom det. Man kan ju inte få utbrott i butiken, det ser lite galet ut, men förbannad blev jag. Är det brist på jäst???? Eller handlar folk för mycket? Summa sumarum, Jästen inhandlas på en annan butik nu hedan efter. Är jag petig?? Men de e så att jag bakar väldans mycket så jag är ganska stor konsument på den varan. Tycker det är en stor höjning i alla fall. Ska försöka få bättre fart p surdegsbakningen. Då behöver jag inte köpa lika mycket jäst. Förra inköpsrundan var det rökt skinka i storpack som dom hade höjt. Undrar om butiken börjar smyghöja så de lägger sig på samma nivå. Jaja. Så e det med det. Jag stretar vidare med mina prisjämförelse

Summeringen av hela rudan blev i alla fall bra. Köpt bra hel färsk kyckling för 15 kr/kg istället för 49 kr /kg. Utan maxgräns för hur mycket man fick köpa. Så det blev 4 st för min del. Vi älskar kyckling i vår familj. Hot stoff kan man uttrycka det som. Köpte 2 kg äpplen för 20 kr som skulle ha kostat 75 kr om man köpt dom som vanligt. Potatis som kostade ca 44 kr för 6 kg, som skulle kostat 74 kr. Bröd för halva priset osv. Så sammantaget för denna runda inkluderade 8 butiker. Det blev en extra butiken, som annars ligger lite avigt till för min runda. Men när jag ändå var åt det hållet för att hämta grejor åt en av hushållets tonåringar, så slank jag in. Man får inte missa tillfällen. Och fick tag i bra pris på morötter, mjöl, creme fraiche som var nedsatt.  Fast jag har fortfarande svårt att smälta höjningen på jästen de har jag. Gubben fick en lång föreläsning om jästen på kvällen. Måttligt road kan påpekas.

Så kallat spartips. Om man är förtjust i bubbelvatten. Och som hos oss, går åt massor. Då är en så kallad sodasteam bra.  Vi har 6 st flaskor som går för runt. Och sen citron på flaska som smaksättare. Bubbelvatten är även gott att blanda med saft tycker jag. Bubblar ärna vatten och fyller pet-plaskor när vi skall iväg med husbilen. Till starten av resan.  Sen brukar vi köpa längs vägen färdigbubblat vatten. Funderar på att ställa in en ”bubbelmaskin” i husbilen till 2020 års tripper. Vi har ju 2, så det funkar ju. Jo så får det nog bli.

Tre av kycklingarna som jag köpte, åkte in i ugnen direkt när jag kom hem, bara in smörjda med smör. Fick väl va inne i 1,5 timme ungefär innan jag tog ut dom. Lät svalna innan jag benade ur all kött, som jag sen frös in. Det skall jag ha till tacos. Istället för köttfärs. Hacka ner det i mindre skala steka de sen i soja och tacokryddning eller någon annan egen kryddblandning. Jag älskar när jag kan gör något i förväg.

Spenatsoppa, guuud vad länge sen det var. Vegokostfantasten var inte hemma så jag får väl spara till honom. Den är ju så enkel att göra också. Bryna lite lök, vitlök i en kastrull. På med grädde (grädden var fryst vispad grädde, slatt som blivit över någon gång förut) och mjölk (kort datum halva priset). Först en lite skvätt att vispa ut mjölet i, sen resten. I med buljongtärning, vatten och spenat. Salt och peppar. Hade tinat spenaten lite först innan jag lade i den i kastrullen. Sen hottade jag upp den med en burk smaksatt crème fraiche. Cheese och karamelliserad lök. Så fick det koka ihop i några minuter. Mixade till den lite slät. Till detta var det vitlöksbröd (frukostfrallor som jag delade och bredde på vitlökssmör på o in i ugnen en stund) och kokta ägg. Helt galet gott som Gustav Manelmann brukar säga om goda ting.

Vi har investerat i en ny äggkokare. Den andra fick spel. Den stängde inte av sig, utan det luktade bränt och äggen kunden man slänga prick med eller använda som sten. Den var ju inte dyr, men den användes flitigt och höll ett par år i alla fall. Så när vi ända var ute en sväng blev det en ny. Förra kostade runt 50 lappen. Denna hottade vi upp oss till en hundring. Jorå, ibland är spenderbyxorna på haha. Och den nya är bra, enklare mätglas, MEN den har grövre nål för pickningen en den förra. Tur att jag sparat den gamla picknålen. Denna picknåls som var med den nya kokaren fick äggen att spricka. Så nu blir det helt plötsligt stekt ägg till en frukost. Men i övrigt som sagt, väldans bra maskin. Hittade den på ett outlet.

Krokus, så gul och fin lös den på gaveln av huset. Det hade en lika vacker kompis lite längre bort. Tur att dom är just gula, annars kommer väl rådjuren sättandes. För dessa krokusar växer utanför det in stängslade rabatten. Det säjs att rådjuren inte äter gul blommor. Undrar om just våra rådjur vet om detta? Igår när jag travade upp till brevlådorna för att hämta dagens post. Var dom upp på åkern ovan, och sprang iväg när jag kom. Tre stycken var dom, med bländande vita rumpor. Snabbt sprang dom upp i skogsbrynet, sen stannade dom, vände sig om och glodde. Även några påskliljor var på g såg jag. Dom vet jag att inte rådjuren gillar i alla fall. Man får vara glad för det lilla.

Ååååå, jag glömde ställa undan min Alla Hjärtans Dag bukett i gårkväll. Tjena. Buketten stod kvar på bänken i köket. På morgonen var två stycken tulpanblommor avbitna och låg nedanför vasen. Lite tuggat på ett par blad. Undrar om tulpaner är giftiga för katter. Japp det var det. Suck. Men han verkar bara ha knipsat av blomman mest. Och lite tugg på blad. Och det märktes inget på honom. som Tur var. Han spydde inte och var som vanligt.  Ringde för säkerhet skull till veterinären och konsulterade dom med. Det är en väldans företagsam katt. Var jag än ställde vasen, kom han knatande och kastade lyssna blickar på den och gjorde ansatser att hoppa upp till den. Till slut fick buketten flytta till en hylla ovan öppna spisen, dit han inte kom till. Då satte han sig nedanför gnällde en stund.

Det har blåst som sjutton här i några dagar igen. Vet inte hur mång gånger jag varit ute och försökt förankrat en presenning. En presenning som skall täcka diverse utemöbler mm. Presenningen var fastbunden, men vad hjälpte det? Ja inte bara jag har varit ute och fixat med den. Det är varje dag typ. Och i morse såg jag att takpappen hade gett med sig och släppt från sitt fäste i en kant på en av småhuset. Såg ut som man hade fläkt upp den. Ut på morgonen och klättra upp och dra tillbaka och lade tung planka på. Men vad hjälpte det. Det var för att hålla fast pappen, åtminstone tills kvällen.  Sen skulle gubben spika fast pappen. Men jag hann knappt in förrän takpappen var uppfläkt igen.  Allt i stort sett, som inte har suttit fast har flyttat på sig. Vi gick en runda på kvällen och kollade för att slippa leta. Tråkigt om man måste hämta pryttlar hos grannarna.

Det blev en tur till en husbil/husvagnsförsäljare utanför Eskilstuna. Inte för att vi ska skaffa en annan än den vi har. Men det är alltid kul och kolla och få lite inspiration och drömma lite. För visst vore det nice att ha en husbil som är vinterisolerad. Så man kan använda denna bil året om. Men det är inte aktuellt just nu. Vi är rätt nöjda med att kuska runt i gamla diseldoris. Även om det inte går att göra det vintertid och minusgrader. Diseldoris är lite kultstämlad så där. Och väcker lite uppmärksamhet när vi svänger in på en del campingar. Och ser man en liknande husbil blir man straxt bekant med dom. Diseldorisar emellan.

Och i Eskilstuna var vi även till en returgalleria. Det var häftigt. Många olika återvinningsbutiker under samma tak.  Jag köpte 5 st ljudböcker för 10 kr styck. Riktiga fynd. Dom var oöppnade med plasten kvar runt kartongen. En skall jag behålla själv, resten skall mamma få.

Tjo och tjim och gör inget dumt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *