Höstig vecka i dur och moll

Denna vecka var väl inte så upphetsande

Lördag lördag. Ska aldrig äta smågodis igen. Jag åt inte mycket. Men det hade en oönskad effekt på min mage så att säga. Och en underlig kemikalieeffekt i munnen. Det var länge sen jag åt sånt och det lär dröja till nästa gång. Var uppe tidigt på lördagsmorgonen, ca vid 5,30. Då var katten hungrig och jag rastlös. Så jag gick upp och gav honom mat och satte mig framför datorn och avverkade lite jobbaktigt och drack kaffe. Låååååångt senare dök alla upp i spridda och det blev någon slag frukostlunch av det hela. Kokade potatis och stekte rimmad fläsk och lök. Så allt var färdigt till att göra kroppkakor.

Lyckades när jag skulle koka ägg i äggkokaren bränna mig så in i vassen på ångan. Så nu har jag en lite upphöjd ö på ca 3 cm med en snygg blåsa mitten. Men när bilden togs, så hade inte själva blåsan utvecklats. Svider som sjutton. Tur att man har alovera plantor. Så det lindrar lite. Klantigt värre att sträck mig över just som den tjuter klaaaaaar. Man lär så länge man lever. Men tänk vad något så litet (för det var bara 2,5 cm i diameter)kan gör så förbannat ont. Det onda står liksom inte i proportion med storleken. Men små sår och goda vänner skall man vara rädd om sägs det. Jaja, frukost blev det till slut i alla fall, efter att jag först hade spolat kallt vatten på det brända o sen kollat in alovera plantan lite närmare. Och jagat upp familjen.  

Skönt nu har alla bilarna fått ”vintersulor”. Lördag/söndag, emedan det var ljust, byttes det bromsbackar och byttes däck. (ja inte jag, haha, herrarna. Jag satt och jobbade vid datorn den mesta tiden) Det har redan hunnit bli lite frosthalka i trakten. Det blir ju lite småspännande att köra då om man har sommardäck. En spänning jag gladeligen kan va utan.

När mörkret föll åkte vi till Stora Skogskyrkogården bland annat. Även två andra mindre kyrkogårdar. Herre min skapare vad mycket bilar. Tjuvtjockt. Även jätte mycket bilar på motorvägen dit. Ett par olika olyckor samt mycket blåljuspersonal ute också. Och när vi närmade vi kom själva kyrkogården, ju mer folk och tätare med bilar.  Rena rama folkvandringen. Man ur huse typ. I mörkret var det var inte helt lätt att hitta fram till den graven vi skulle till. Vi travade runt med tända mobiler o letade, Det var ju rejält mörkt. Och det träd vi brukar ta sikte på hade man sågat ner. Men till sluts så. Skam den som ger sig. Det var så vackert med alla ljus.

Ja jo ja visst ja. Och tusen suckar. Ugnen hotar att säga upp sig. Det blir inte varmt som det skall. Knäpper man på 200 grader blir det max 164 grader. Vill man ha 175 grader, blir det 112 grader. Dagen efter på söndagen ja, vad ska man säja. Då fick ugnen fnatt åt andra hållet i graderna. Jag ställde in ugnen på prov på 200 grader. Graderna steg, och steg och steg. Som mest var det lite över 300 grader. Vid inställning till 100 grader la sig graderna på ungefär 156. Ibland är det spännande att laga mat. För att inte tala om att baka. Och vi har bara haft spisen i ett år. Fram med garantin. 5 års garanti. Så gubben får ringa. Han e galet bra på sådant. Jaja, det är väl ett lyxproblem. Men jag hade ju lovat att baka ett par sorters småkakor till begravningskaffe nästa vecka. Min äldsta faster, som blev 93 år, skall begravas. Får väl göra kaka degarna här i huset och sen ta med dem och baka av dem i min lägenhet.  Nöden har ingen lag.

Jag hade en liten men väldigt fin fredskalla. Hade. Kissemissen gillade den skarpt också. Men inte riktigt på samma vis som jag. En morgon jag kom upp såg blomman ut som en stubbåker. Suck. Och när jag vände ryggen till var han där igen lite senare. Så vi var tvungna att ta ett allvarligt samtal mellan 4 ögon kissemissen och jag. Jaja, jaha då fick den blomman också flytta (har placerat om ett par blomkrukor redan) höööööööögt upp. Det sägs ju att hundar har ägare, katter har betjänter typ. Men gud vad jag älskar denna katt.

På söndagen gjorde jag dom, kroppkakorna. Till slut. Gud vad det var länge sen jag gjorde och åt sådana. Det är ju igentligen väldigt enkelt att göra dem. Men lite tidskrävande och kladdigt. Potatisen kokar jag oftast dagen innan, och gör röran som skall ligga i kroppkakan gör jag dagen innan med. Röran består av hackad stekt lök och stekt tärnad rimmat sidfläsk. Som jag saltar och pepprar. I bland även lite tärnad god falukorv. Degen består av kokt potatis, ägg, mjöl, salt och peppar. Jag har inga mått utan känner mig för tills jag fått en hållbar deg. Sen gör jag en provboll som jag kokar, för att se om den håller ihop. Efter det fördelar jag degen i lagom stora bitar. Rullar varje bit till en boll. Gör en grop i bollen och lägger fyllning i. Täpper till och rullar den åter till en tillsluten boll. Kokar ca 5 st åt gången. Dom är så bra, för när dom är färdiga, flyter dom upp som korkar. Och jag gör dom bara på vinterpotatis. Jag gör alltid kroppkakor på en stooor kastrull potatis. Ska jag ändå kleta och stöka, kan jag göra det rejält. Eller hur? Dom går ju alldeles utmärkt att frysa in. Härliga att antingen värma dom som dom är eller skiva upp och steka dom. Mums. Till detta serverade jag skirat smör, rivna morötter och hackad purjolök. Samt lingonsylt. Nu vet jag att det kommer vida protester, kroppkakor på kokt potatis? Så gör man inte. Jo de med.  Tror det finns hur många recept som helst på denna goding. Och dom heter väl lite olika med. En väninna älskar Öländska kroppkakor. Där ingår rå potatis. Och det tvistas lite om vad som är godast. Smaken e som baken.

Förstår inte varför det alltid ska hända grejor med huset när jag är själv?? Har varit solo några dagar. En annan gång när jag var solo, då var det ett väldans åskoväder med strömavbrott. Vad hände denna gång nu då? Jo. värmepannan gick ner. Suck. Den pillar ju aldrig jag med. Så det var 16,1 grader varmt inne på tisdagsmorgonen. Lite kyligt om nästippen när jag vaknade. Vid 7-tiden fick jag tag i gubben. Och fick per telefon instruktioner. Gör si gör så, tryck där, tryck här. Lyssna. Och hepp, så gick pannan igång igen efter lite mekimek. Jag är ingen mekaniker ska gudarna veta. Men till slut så. Sen tog det några timmar innan huset fick lite anständig värme. Fagelund va duktig jag e hihi

Så tisdag kväll blev det Jurassic Park kväll med syrran. Först åt vi uppstekta kroppkakor med skirat smör och rivna morötter och strimlad purjo. Trevlig, det e inte så ofta det bara är hon och jag. Så vi hann prata mycket. Vi pratade nog mer än vad vi tittade på filmen om jag tänker efter.

Beslöt mig för att provade seent på onsdagskvällen att trotsa den trotsiga ugnen och prov baka kakor. Ja, vad ska man säga? Jag stod och kliade mig huvudet. Jag vred upp graderna från 175 till 200 grader och bakade av ett gäng bondkakor och sen ett gäng havrekakor. O ta mig sjutton. Dom blev kanon. Jag fattar ingenting. Funkar den igen? Jag blev lite kaxig och slängde in 6 st kycklingklubbor i ugnen efter kakorna. Och dom blev också bra. Nu fattar jag ännu mindre. Och det ända jag har gjort är att göra rent ugnen. Nu var kaxigheten på högvarv. In med en lergryta med kyckling i. Och den funkade också. Det är ju positivt att den fungerar igen, men vad hände?  

Lunch/middag när jag varit mest solokvist har blivit ungefär samma mat, god och faktiskt inte enformig. Quinoa och kidney böner som bas. Sen blandade jag ner hackat rödlök, sallat, ärtskott, tomat och kalkonkött alternativt kyckling kött. Kryddade med goda kryddor och ringlade lite ramslöks olja från Öland över. mums (köper ekologiska bönor mm från Saltå Kvarn, favoritbutiken nr 1) Kidney bönerna lade jag i blöt i 8 timmar innan kokning. En del av bönorna frös jag in i portioner (det är mest jag som äter sånt ) och en del åkte in i kylskåpet.

På torsdagen var jag en sväng till Nyköping. Trevlig stad. Tycker Nyköpings Hus är så vackert. Där spelas på somrarna Nyköpings Gästabud. Trevlig tillställning. Känner en som är väldigt engagerad i detta. Idag for jag runt och handlade och avslutade sen rutten med att åka till min frisör. Där blev jag kvar i ca 3 timmar. Färgade slingor i olika färger. Det blev så bra, han e så noga och duktig.

Nu är en bokashi hink till full. Så nu ska den stå och gotta till sig i minst 14 dagar. Tappade den på lite vätska. Som jag blandar ut med vatten och göder mina växter med. Nu började tentera att bli gränsen till frysgrader i yttre hallen, där hinkarna brukar stå, så nu får hinkarna flytta ner i källaren över vintern. Ska bli så spännande till båren och se hur det växer där jag grävt ner första bokashi hinken.  

I går kväll kom gubben hem, vi tände en myspys brasa och tog en fika. Det gillade även kissemissen. Satt fascinerat och stirrande på elden och lyssnande till sprakandet. Nu är den mysiga tiden här med att man kan tända brasa och varma drycker med stor behållning.   

Så var det fredag igen, var tog veckan vägen?? Dags för begravningen. Eller snarare ceremoni. Ogråtig sådan. Stel och snabb överstökad. På gott och ont. Vissa grupper pratade inte med vissa osv. Jaja, vad folk håller på. Det var inget kaffe eller nått efteråt. Det var nog den underligaste begravning jag varit på tror jag. Så vi åkte hem till en äldre släkting på 85+ och fikade. Mamma och jag hade med oss fikabrödet. Resten av fredagen var inte så upphetsande. Vi hade snabb besök av näst äldsta grabben Sen åkte vi och köpte pizza av nästgårds by. Som vi inte testat förut. Gorgonzolapizza. Men för att va gorgonzolapizza var det kolossalt lite av den varan. Det skulle va oxfilé med. Det var det väldigt lite av med, men massor av champinjoner, det hade tydligen gott om. God för all del, men inte som jag/vi trodde. Kvällen blev Idol-tittning och soffhäng. Rätt trött efter den stolliga begravningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *