Äppeltider ärtor och städning

Ja, nu har rutiner börjat kommit på plats igen. Skolan har börjat sen ett par veckor. Dock är det bara en kvar på den punkten. Men nu är jobb igång och allt skall i bästa fall löpa på. Det finns en viss fördel när semestrar och ledigheter är slut tycker jag. Tråkig? Ja kanske. Men det är så förbaskat praktiskt. Och jag hade knappt semester alls i år pga. Jobb-byte. Så därför älskar jag extra mycket att familjen kommit in i rutiner igen. Och solen lyser fortfarande och det är varmt, precis som en solros

Har äntligen fått ner min vildvin. alla fick inte rötter. Men en del i allafall. Hoppas dom tar sig. Vildvin på hösten blir ju så fantastiskt fint

Morgondrinken. Denna gång en blandning av granatäpple, havremjölk och papaja och en gnutta vanillin pulver. Knastrig, god och rätt så mättande drink. Alltid fick jag väl i mig litet nyttigt. Tycker om att börja dagen med en fruktdrink

Ska göra citronpeppar i födelsepresent till en släkting. Fick tag i lite ekologiska citroner/limefrukt. Så jag raspade av det gula goa utan att få med det vita och lade det på tork. När jag raspat av skalet så pressade jag resten.  Sen gäller det att pressa citronerna direkt. Annars blir dom stenhårda. Saften Blandar jag med vatten till måltidsdricka. Supergott.

Så det var dags att mala lite pulver igen. Lök, vitlök samt paprikapulver. Det var ebb på alla tre. Jag känner en så härlig känsla att kunna gå ner i källaren och hämta upp mina egenhändigt torkade produkter som jag sen maler till dom olika pulvren jag vill ha till min matlagning.

Gjorde eget smör i veckan. Hittade grädde på extrapris och sen var dt bara att vispa vispa. Tvätta smöret 3 ggr. Sen arbetade jag in flingsalt och rapsolja. Men kunde ha tagit mer rapsolja. Det blev lite hårdare än vad jag tänkt mig. Men förbålt gott kan jag lova.

Pizzadax igen. Med egen pizzadeg. Jag nyttjade den överblivna röda såsen från när vi åt Chicken nugget förra avsnittet. På pizzan hade jag stekt bacon samt stekt stekfläsk samt spillskinka rökt. Allt inköpt med 50 % rabatt med kort datum.  Med riven ost som topping. Även jästen till degen var 50% nedsatt. Resten av ingredienserna var inköpta på nedsatt pris av andra anledningar.  Blev billig middag för 4 personer.

Fyndade en massa aubergine. Så jag körde dem i ugnen och sen paprikor. (tog sen bort skalen) Blandade ner med en heeel del pressad vitlök.  Lärde mixerstav. Och fick till en riktigt go röra. Delade upp och frös in. Sådan god röra är gott till det mesta tycker jag. Fast denna röra brukar jag få ha ganska mycket för mig själv. Ingen rusning här hemma haha efter den. Ser ganska skeptiska ut kan man säga. Inga nymodigheter här inte. Basic är det som går bäst.

Vildbjörnbären på drift. Flera mer ut från slänten. Det gäller att inte kliva på den. Vass som sjutton. Har lyckats trampat på den ex antal gånger och hopat fram på en fot där efter. Men väldans vacker. Vildbjörnbären är väldans små, men god. Så dom skalla jag försöka samla in någorlunda och frysa in. Gott att ha till glass eller någon piffig efterrätt när snön viner utanför.

Vildbjörnbären är inte lika stora och frodiga som björnbären som saknar taggar och är odlad. Riktigt stora i år.

Äntligen har det regnat. Kort och intensivt till och från i nått dygn. Men hade nog önskat lite till. Känner för lite rotblöta. Det kommer säkert senare. För det är knusetort i markerna.

Efter en efterlängtad sop-tips sväng. Som har dragit ut på tiden innan den blev av. Och vår närmaste stora sop-sortering är bara öppet varannan vecka. Så efter att ha lämnat soporna kände vi för lite färdigmat, typ pizza. Min lust för matlagning var lika med noll denna dag. Då var typiskt nog den lokala pizzerian stängd just den veckodagen (ligger ca 500 meter från sopen) Vad göra, jo in på den lilla matbutiken 100 meter från sopen och köpte fryspizza. Inte som nygjord men helt okej än då. För pizza skulle vi ha, de hade vi bestämt.

Det landade något som såg verkligen märkligt ut, på golvet på jobbet. Såg inte riktigt verklig. Vit flygande varelse.

Blev lite grillat här om dagen. Lade fläsk ytterfilé i marinad som sen grillades. Till det blev det råstekt potatis till

På en gaveln på huset har det en förmåga att komma in stora syrsor genom de öppna fönstret. (nu är ju fönsterna öppna alla vakna timmar på dygnet här hemma om någon är hemma) Speciellt när jag inte hållit rosorna nere. Oturligt nog är det vid min soffhörna. Syrsorna fångas alltid in med ett glas samt en pappskiva. Sen förpassas dom ut genom ytterdörren.

Lade lite champinjoner jag fyndat i torken med. Sånt är alltid skönt att ha på lager i torkad form

Nu har det börja ramla äpplen från dom tre äppelträden. Omoget eller ruttet. Även plommonträdet gör så. Så på en väcka har jag fått ihop 2 skottkärror. Men än så länge ingen Hälge märkligt nog. Den har inte alls sett till i vår del av byn nu. Bara i den andra delen. Det lär väl inte dröja, hälge kommer säkert.

Det underbara med denna årstid är att kunna trava runt barfota. Från maj till anug/september går jag för det mesta barfota ute på tomten. Känner livet i mig när jag går barfota.

Hur ofta hamnar äpplen som faller från trädet i rak linje. Inte ofta tror jag. Såg så roligt ut, som hänvisning.

Hade inte odlat så mycket ärtor. Men en del blev det i alla fall. Jag lade dem i torken. Så kan jag använda denna miniskörd till sådd nästa år. Ärtor är en av de grödor jag tänkt att satsa på nästa år. Tänkte koncentrera på visa grödor och gå all in på dessa.  

Måste nog ändå påpeka igen att det är galet mycket plommon i år. Tyvärr verkar dom vilja ruttna direkt på gren, innan dom riktigt mognat. Så man får väl se om man får några med.

Ibland har man ovanlig tur med shopping och ärenderunda. Jag behövde korv till en campinggrillning i slutet av v 34. Och vad hittar jag? Korv och korvbröd. Lucky Me. Dessutom te och pålägg. Är så fantastiskt nöjd.

Samma runda som ovan fick jag tag i 3 kassar på Lidl. Har nog svart bälte i röda lappar och svinnlådor i perioder i alla fall. Har fått lite näsa för att nosa rätt och har blivit effektiv. Men det ligger ju mycket jobb både innan och efter. Fast jag har märkt att fler har upptäckt detta. Det som är tråkigt att det har dykt upp diverse personer i gemet som beter sig som bulldoser. Hagalna som vräker sig fram och knuffar undan andra. Tycker detta beteende är ytterst tråkigt. Det blir sån misstämning. Har hänt att jag hållit i en låda som jag nästa fått frånrykt från mig. Hade jag hållit stadigt i lådan hade personen rykt den ifrån mig. Har hänt att jag nära på blivit kullknuffad också.  

Hittar 3 lådor. Nu blir det rotfruktlåda och torka paprikor samt chilisar.

Min underbara grönsakslåda. Nyligen städad ( görs 1 ggr/v) Försöker äta mer grönsaker för min del. Byta ut. Resten av gänget är väl inte riiiiiiktigt med på samma tankegång haha. Dom ser ut som dom tror dom är med om nära döden upplevelse när jag nämnder detta med att utöka grönsaksintaget. Haha. Men skam den som ger sig.

Äntligen har jag fixat till vedhörnan. Började bli trött på den gula gk påsen med olika tändningsgrejor i osv. Nu återstår det bara att fylla på med ved. På vinterhalvåret skall alltid vedkorgen vara välfylld. För att slippa hämta just när man skall tända upp.

Katten fick en leksak. Denna kisse är tämligen svårroad. Men den rådis luktar tydligen kattmynta och det verkar ha fallit i smaken. Har nog aldrig sett kissen leka runt någon gång.

Röjde runt i hyllorna i badrummet, inte en dag för tidigt precis som vedhörnan. Nu blir det lättare att damma. Inte dumt alls.

Torkning av lite chiliisar och paprikor. Att det var chilisar rådde ingen tvivel om. Det märkte jag när jag råkade klia mig i ögat. Inget jag rekommenderar. Sen var jag rödögd resten av den kvällen, det sved och kliade hej vilt.

I en fyndlåda/svinnlåda för ett tag sen låg en kronärtskocka med. Nästan helt knusetorr. Trodde jag. (kan just undra varför den var med) Men jag tyckte den hade fin form och brun nyans. Så jag ställde den i ett grön vacker burk. Efter ett par dagar blommade den. Blev väldans förvånad. Trodde ju att den var stendöd. Mycket dekorativt i fönstret.

Fick besök utanför mitt jobb en morgon till morgonkaffet. En väldans dimmig morgon. När dimman lättade kom det en råbock knatande. Lugnt och stilla och så vacker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *