Inköp, bunkra, natur, semester o sånt

Del 3 och jag är snart i kapp. Tjo hoo

Jag älskar min, för tillfället, vildvuxna trädgård. Det är något befriade med den som ger mig ro. De e bara brännässlorna och tistlarna jag e sur på ibland. Det gör så ont att bränna och sticka sig. Och dom har en sån växtkraft.

Hann med en riktig runda för väl ett par veckor sen eller så. Så nu behöver jag inte handla på ett bra tag. Och de var bra det för semester. Och kattvakter mm. Hittade en massa för 50 %. Bl.a. kycklingfärs och skink- schnitzel. Kommer väl till pass.

Hittade en låda med olika slags lök med. Kom väl till pass det med. Det var lite olika slaks lök. Pärllök, rödlök och gul lök och vitlök. Passar utmärkt till fynden ovan.

Även några frukt och grönsakslådor. Som man kunde förgylla morgonyoghurten med. Egengjort fruktyoghurt är himla gott och fräscht. Och går snabbt att skära till.   

En go-fika på ena uteplatsen. På kvällen när solen gått åt sidan. För varmt att sitta där solen ligger på. Ursmysigt och behagligt värme i skuggan på kvällen.

En öl, lite senare samma kväll, satt rätt bra det också. Varmt som alltid inne just nu. Satt bra med en kall öl.

Gjorde en fruktsallad av en del av ovan lådor. Smakade inte alls dumt. Gott efter en middag med grillat. Kan rekommenderas.

Provade att göra snigelfällor på alkoholfri öl. Hade blivit rekommenderad de. Gick så där. Dessa sniglar vill tydligen ha alkohol. Det är till att ha krav på husfolket. Kräsna rackare.

Har glömt att visa min midsommarmat jag faktiskt blev bjuden på mitt gamla jobb. Sånt händer inte så ofta. Så jag är glad när det händer. Rackarns gott. Kokt lax, kokt potatis och en slags rom/dillsås till.

Första rosknoppen på min underbara doft ros. Sen har det kommit många blommor, men den första är alltid den ljuvligaste och mest efterlängtad faktiskt.

Blev rätt nöjd med kompositionen av amplarna i år. Lite annorlunda. Mina fyndblommor

Tageteserna jag fyndade, hamnade i mina blomlådor som jag fick för ett tag sen från grannen. Känner mig nöjd med detta.

Även en hel del mjölkprodukter, jäst och färskpasta och en hel del juice för en gång skull.

Mera färs för halva priset. Mycket gott taco, köttfärslimpa, biffar osv. Och mycket användbart till de ovan. Allt går i perioder, och just nu är vi inne i en färsperiod av olika slag. Och mycket, inte allt, av matsedelns innehåll bestäms av vad jag kommer hem med från inköpsrundan. Och nu har det blivit mycket färs av olika slag. Och färs går alltid hem. Och det går att variera till oändlighet. Bra till både snabbmat till rätter som tar lite tid.

Var ut o gick i skogen, min vanliga mysrunda. Har gått förbi denna pöl ex antal ggr. Tycker att den ser ut som naturens swimmingpool. Eller hur. Nästan så man tror den är arrangerad. Tror nog sjutton att det är vildsvinen som kör ute-spa med mycket tjo ho där på natten.

På mina promenader dyker det ibland upp djur. Vid ett tillfälle kom denna hare. Vinden låg på mot mig. Så haren kom till slut ganska nära mig innan den upptäckte mig. Så mysigt. Men då blev det fart min sann. Livet på landet är helt underbart.

På stora stenar längs min promenad har någon eller några lagt småstenar. Ser ut som vackra konstverk. Eller hur?

Har ett ställe på tomten jag kan slinka ut på när jag genar. Det är nästan igenväxt nu. Och det blir er och mer. Nu hade dom röjt diket utanför, så det gick skapligt att ta sig fram. Den i familjen som brukar gena där, år in o år ut. Har numera tagit vägen runt av någon anledning.

Än finns det smultron att plocka. Så mysigt. Lite på sluttampen, men ändå. Det är livet goda tycker jag.

Har ju börjat plugga lite. Det var så in i vassens varmt inne så jag satte mig på utsidan. Pallade upp datorn på en kartong. Det gick bra det med. Och det var ganska tyst i grannskapet med ute.  Vill inte ha massa ljud när jag pluggar. Annars så stänger jag in mig i husbilen. Får då en total tystnad. Tar md mig allt till plugget, plus drickbart och ätbart. Funkar alldeles underbart.

Överblommad maskros. Alltså, den är bra vacker, eller hur. Ett av naturens konstverk.

På tal om naturens egna konstverk. Spindelnät med något på insidan. Såg så snyggt ut. Modern konstverk.

Snabbfrukost. Kokt ägg med kaviar. Det går det med. Hade inte tagit fram något bröd kvällen innan. Och det var bara jag som skulle äta frukost.  Så dt fick bli 2 ägg med kaviar.

Dags att mala lite vitlök till pulver. Känns lyxigt att kunna göra detta själv. Ja, jag har sagt det förut. Nu var vitlökspulvret slut i burken, så det var dags att mala nytt.

Sen var det även dags för torkad paprika att bli pulver. Passa på när jag ändå maler det andra. Paprikapulvret var också på upphällning.

En fyndlåda fanns champinjoner. Dags att torka och lagra lite till. Så bekvämt att trilla ner i källaren och hämta lite torkade, lägga i blöt ett par timmar, och sen använda i matlagningen.

Tycker att när solen silar ner mellan tallarna på mossan är magiskt. Lite trolskt. Finner en viss ro i det. Tänker bra då.

Hittade en stock i skogen att slå ner rumpan på en stund. Så skönt och bara sitta där och filosofera över tillvaron. Och inga myror som kilade fram och tillbaka på stocken heller. Satt där och såg på solen sol silade ner mellan grenar och nådde marken. Övrigt tyst och stilla med sus och fågelkvitter bara. Så in i vassens skönt när man får det till sig. Gå ner i varv och tänka klart.

Hade slängt några gamla tomater på komposten. Snigeln var inte sen att leta upp dem. Dom kan konsten att klättra dom. Brydde sig inte ett dugg om mej.

Var för ett tag sen på en vikingamarknad i Stallarholmen. Det var tre år sen det var sist. Tittade runt lite, träffade ett par bekanta som stod där. Det var minde vissa utbud än vanligt. Även om det var mycket av annat. Och jag tror ta mig sjutton att det var rekord med folk. Gillar inte när det är så där mycket folk. Inte nu heller, även om dom har släppt det löst så att säga. Försökte ändå hålla mig på min kant. Handlade för ovanlighetens skull inte ett dyft. Tittade mycket på tält och sådant för att insupa idéer och uppslag framåt. Finns så mycket vackert.

Lika vackert som gott. vi åt tacos som vanligt. Denna gång med kycklingfärs.

Nu har liljorna på hörnet, som rådjuren så gärna försökte sabba för mig, kommit i full blom. Dom lyser så vackert. På väg att blomma över. Det går fort.

Äntligen efter mycket om och men är det gjort. Utrymmet mellan lillbod och vedbod. Röjde av gräset. Jämnade till jorden och lade markduk på. Sen på med så kallade sj-pallar. Som sågades till så dom passade. Fick hjälp av gubben. Då jag fortfarande inte kan använda min vänsterhand till fullo. Blev så nöjd med resultatet.

Jäklar vilka regnskurar det kommer dessa dagar. Från 0 till 100 direkt. Helt makalöst. Lika plötsligt som det kommer, lika plötsligt slutar det. Svensk sommar med andra ord.

Okej. Det blev liten kompletterings runda. Eller rättare sagt jag skulle åka hämta ditten och datten och slank in på en affär eller 2. Hittade faktiskt yoghurt att ta med på husbilsturen bl.a.

Så var det dags att göra iordning husbilen då. Plocka in allt som skall med. Allt från textiler till föda och allt där emellan.  Det blir några vändor mellan ytterdörr och husvagn. Men det går så bra så. Har full koll och ett exelark som jag pricka vart efter jag plockar in i husbilen. Är nörd med sådant.

Den syns knappt, men den finns där. Lavendeln jag planterade förra året. En av dem. Snart skall det ned några till som jag fyndat till halva priset. Samt skall kolla på en utförsäljning som jag fick tips om.

Fin fin smultronplanta. Trädgårdssmultron i rabatten utanför huset. Dessa plantor har en ensorm livskraft.

Vi har en ros som växer mitt i en syrenhäck. Det ser så gulligt ut där den klänger längs syrenstammarna. En del av denna ros växte nedanför denna syrenhäck förut. Men sen tomaten skapade om en hel del, så grävdes den bort innan jag hann hindra det. Skulle ha koll på 2 st som fixade. Och ingen av de är intresserad av växter och gav fanken i mej. Så den del av rosen som överlevde, var den som växte i syrenen.

Vildbjörnbären blommar för fullt. På sina ställen har det börjat komma bär med. Detta är dom vilda enormt taggiga björnbären.

Röda vinbären finns det mängder av i år

Ärtorna och gul lök trivs utmärkt ihop. Jäklar vad dom växer.

Täcker potatisen med gräsklipp och halm. Behövs lite till. Men det är på go väg klart. När gräset blivit klippt, får det ligga ett par dagar. Sen krattar jag ihop det och lägger i potatis/bondbönlandet.

Citron på lut till ny saft

Vi unnade oss köpepizza för att fira att även gubben gått på semester. Calzone. Det var grymt länge sen. Och det var grymt gott kan jag meddela.

Vad bunkrar man med när en totalt ointresserad tonåring, övre tonåren, som mest sitter klistrad vid 2 dataskärmar och spelar när hen inte sover, skall passa katt och hus????. Nudlar, färdiglådor samt billyspizzor. Men stora förmaningar om ditt och datt och lite till. Alla egna initiativ från tonåringar inte alltid av godo. Hmmm. Men det gick bra. Och katten levde och hade hälsan. Även om hen erkände att alla påsar med kattlådeinnehåll, slängdes 15 min innan vi kom hem. Det förklarade en viss pikär doft i yttre hallen. Japp.

Mer tomatkrosstillverkning till folket. Nu har jag en ganska bra samling, så behövs inte det på ett bra  tag.

Rensade i en gammal dyn låda full med leksaker, bollar och frisbee.  Denna låda skall flyttas och bli sop-sorteringslåda är det tänkt. Men hittade i alla fallen väl använd plasttraktor där. Dock hel i alla fall. Ställde den i en rabatt som konstinstallation. Representerar det motorintresse som större delen av familjen besitter. Dock inte jag ska gudarna veta.

Tror nog att jag slagit mitt rekord på hög svinmolla. Men nu är denna och resten veck. Där skall bara vara jordodling inte växande grödor.

Rengöring av bokatchi hinkar. Bra att ha hammocken till hjälp.

Gjorde piroger, piroger. Det var ett tag sen. Nu slog jag till. Fyllde dem med marinerade champinjoner, fläsk ytterfilé och lök som stektes. Det blev riktigt, riktigt lyckat. Så gott. Gott till lunch dagen efter med. Det är ju rätt enkelt, så vet inte varför jag gör detta oftare.

Samlade bär från trädgården, jordgubbar, blåbär(från förra året som låg i frysen) hallon och smultron, och blandade med rabarber och gjorde smulpaj. Serverat med vaniljsås. Gisses vad det smakade bra.

Det blev en men inte mer på denna planta. Men ack så snygg hahah

Ett helt gäng hungriga grabbar. Det blev en stor tallrik med ut bankade, marinerad skinkschnitzel och kycklingkorv. Och till det marinerade potatisklyftor i ugn. Marinerade i olivolja, persillade och ramslökssalt. Ljuvligt.

Dags att börja spara vissna tagets blommor. När dom torkat, samlar upp fröna och har till sådd till nästa år. För om åren vara jag själv försörjande på dessa frön. Så underbart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *