Det var ett tag sen, trädgård o lite annat

Nu e vi passerat slutet av på den första sommarmånaden. Och det var länge sedan jag vet. Men det har hänt mycket. Så jag får göra inlägget i 2 omgångar. Va har hänt? Dels fick jag en praktförkylning som gjorde mig nästan helt ur slag. Och sen for jag i backen, mötte moder jord lite hastigt och utan kontroll. Så min vänstra handled fick sig e känga av guds nåde. Troligen bara stukat. Har inte kollat. Men jag drass med det fortfarande och kommer göra ett bra tag. Såt e livet. Så jag har haft svårt att skriva på ett tangentbord och innan dess haft jämt skägg att hålla mig vaken. Trötthet i kombo med andningssvårigheter blev resultatet av denna praktförkylning. Ja, en radda annat har också hänt, men mer om det i nästa inlägg. Därför har jag inte fått ur mig någon text. Men nu är jag på banan igen. Det var bara ett litet gupp på livets väg så att säga.

Ingefära till torkning igen. Det luktar så rackans gott när man torkar just ingefära. Tycker jag i alla fall. Vissa medlemmar här hemma tycker ibland något annat. Fast jag är rätt ensam hemma om att tycka detta. Torkning av färsk ingefära så att jag får mitt pulver till morgondrinkarna.

Frukost kan se ut på olika vis. Inte den nyttigaste. Men så blir det ibland, och ja, jag överlever. Är väl inte ensam om det heller. Var ensam hemma och väldans trött. Och mitt uppe i ovan nämnda förkylning. Så jag var inte sugen på någon till alls. Så detta var ju alla fall bättre än inget.

Mycket tomma fruktkartonger blir det. Försöka hitta ändamål till dem, ge bort osv. Men det blir ändå ett gäng till tippen. Har ständigt bakluckan full med retursopor. Vad kommer allt ifrån. Tycker fortfarande att jag bär ut mer än vad jag bär in.

Från att det varit en sval vår, nästan kall, då inget ville växa. Tog det plötsligt fart. Speciellt ogräset. Typ bland annat kirskål. Hinner inte äta i kapp heller. Speciellt som jag tämligen ensam om att gilla grödan i vår familj. Jag försöker blanda in den bland spenat och annat. ”gömma” den. Så blandar jag den med spenat, så säger jag bara att det är spenat. Då äter alla. Säger att jag har blandat i kirskål, då blir jag i stort sett ensam om spenatskålen.

Kan just undra om det blir någon färg på dessa möbler i år. Möbler som jag gillar så mycket. Dom har min far tillverkat en gång i tiden. Från grunden. Ingen byggsats alls. Nuvarande färg är ett missköp av en släkting. Har tänkt mig att dom skall bli stiligt röda.

Torkning av selleri. Fick med i en grönsakslåda. Tänkte göra sellerisalt som e så rackarns gott. Speciellt på ägg.

Har även torkat kålrot. Gott att ha till hans i grytor, soppor mm. Bara att lägga i vatten lite i förväg innan matlagningen. Där kommer planeringen in. Och framförhållning. Med ett torkat lager av diverse, står man sig aldrig slätt. Det finns allting något fixa ihop i matväg. Så underbart.

Malning av ingefära till pulver. Så var det dags igen. Luktar så in i vassens got.

Citronfjäril med ihop fällda vingar. Såg ut som ett löv vid första anblicken. Men det kanske de som är dess skydd. Naturen är finulig.

Trött kisse. Låg från början med hakan på fönsterbrädet, men sen halka han ner mer och mer och kvar blev en tass. Stackarn utslagen i värmen. Favoritplatsen är annars duschen. Sval och skön plast. Och så låter vi fläkten där inne stå på samt öppet litet fönster. Sätter även in en skål med vatten i duschen.

Syns inte på bild. Men jag fick besök av en hackspett när fröautomaterna tillfälligtvis hängde på skottkärran. Den satt så fint synlig när jag skulle knäppa bilden. Men i samma sekund som jag dröck, försvann den bakom skottkärran. Sånt e livet. Hackspetten kom regelbundet under ett par dagar. Tills talgbollarna var slut.  

Förvällt lite morötter från fyndlåda och frös in. Så har jag kokta morötter att ta fram till middagar. Istället för att köpa frysta grönsaker. Kul tycker jag. Och till bra pris.

Måste åter igen få visa mina vackra vårblommor som jag köpte för noll och ingenting på utförsäljning. Som visade sig vara bland de det vackraste jag har införskaffat. Och det var flera år sen. Men dom kommer villigt och snällt upp varje år. Lite senare än andra vårlökar. Men det gör ju inget.

Prydnadsgräsen sprider sig som ogräs. Men vackert. Ska nog flytta det till ett annat ställe där det kan löpa fritt. Funderar på om det skall få bo i min projektslänt ihop med lite annat som björnbär osv. O där kan de få sprida sig hur sjutton som helst.

Äppelträdets blommor i maj var å underbara. Måste visa om än igen. Men undrar vart karten tog vägen bara. Det var mycket surr vid blomning. Det var ett intensivt ljud från alla pollinerare när man stod under träden. Men det finns kanske kart som gömmer sig i grönskan. Det visar sig.

Jordgubbsblommen så vackra så vackra. Så otroligt vackra. Dom uppskattade att få ett drivhus ovan sig. Det blev en väldans fart på både blad och blommor.

I början av maj var myntan redan kraftigt på g. Tur att myntan luktar så gott och är så gott i te.

Hur mycket blommor som helst i vinbärsbuskarna var det i slutet av maj början av juni. Det var som att hela buskarna vibrerade av surr. Speciellt i röda vinbärsbuskarna.

Dom första spröda citronmelissbalden är alltid som vackrast tycker jag.

Libbstickan skäms inte för sig. Jäklar vad den växer. Starkt kommer den varje år. Struntar i vad som växer bredvid.

Rabarberna jobbar på, lustigt, men dom växer så det knakar fast jag inget gör. Lever sitt eget liv liksom.

Lite mer tomatsås på gång. Har börjat koka upp och hälla över i uppvärmda glasburkar som jag sen förvarar i källaren. Funkar rätt bra faktiskt. Dom går ju löpande åt så det är ju inget som står buslänge,

Tänk vilka vackra blommor man kan få ibland

En av alla dagar blev det ”lyxpizza” det vill säga pizza med grillad fläsk ytterfilé på. Mycket uppskattat, för att inte tala om gott. Och till det lite bea.

Några rundor till diverse affärer när jag ändå var ute i på vift. Mycket nöjd med fynden. Ångrar att jag inte köpte mer av pizzakitten bara. Fanns massor. Det är inte mycket här hemma som inte har en röd lapp på sig.

Något som kanske direkt ser så kul ut på bild, men som är rysligt gott. Gratinerad helgskinka, potatismos med senapssås.

När jag lekte hemmafru en dag blev det detta till gubben som han skulle ha med sig till jobbet. Är man inte hemmafru får man leka och låssas i stället. Haha. Det har ju alltid varit min stora dröm att få va det. Men det har inte blivit så tyvärr.

På slutet av 80-talet och på 90-talet var jag lite av en tupperware-fantast. Bytte ut allt i billighetsburkar där locken aldrig passade och gick lätt sönder till just tupperware. Då frös jag in all färs i sådana burkar som finns på bilden. Rymmer runt 400-500 g eller så. Nu har jag återupplivat detta igen. Man spar så mycket plastpåsar på detta. Sam att det är väldigt behändigt stapelmässigt med.

Björk med mörkblå himmel bakom. Så mycket sommar för mig.

Trodde de inte skulle gå. Men jag lyckades övervintra 2 plantor dragon. Jippi. I en odlingslåda med mycket halm över. Och vad den växer. Mycket bea blir det.

Kycklingfärssås med färsk pasta. Ser kanske inte heller så bra ut på bild men ack så gott. Varierar mej mellan köttfärs och kycklingfärs emellanåt.

Vi var på en asiatisk snabbrestaurang här om sisten. Och fick vääääääänta ovanligt länge. Dom hade missat delar av vår beställning. Som kompensation fick vi bl.a. denna påse med chips. Älskar dom. Påsen tog jag med hem som kvällssnacks.

Tappert försök att befria komposten från kirskålen och nässlor.  Tyvärr är det dags igen. Påt bara.

Efter att ha befriat komposten kunde jag börja gräva ur jord och frakta till lådorna. Har ju grävt ner mycket bokatchi den komposten i 2 års tid. Så den borde va rätt näringsrik nu.

Den årliga matt- tvätten ute. Ut med samtliga bastanta mattor och påt med högtryckstvätten. Oftast på våren. Ibland även e tur på hösten för en del mattor. Och vill man framkalla regn, då ska man tvätta tunga mattor och hänga kors och tvärs för torkning. Slår sällan fel. Regnet kommer nästan garanterat.

Vackra sniglar men ack så bedrövliga

Min årliga kopparorm. Har för andra året i rad hittat en kopparorm i min kompost. Den är jag rädd om.

Nytt försök med lådorna där inget tyckes trivas. Får se i år. Dom har ändrat innehåll, olika gödningar, olika sådder. Hela lådan medställning och allt har också flyttat runt för att kolla om det finns ett bättre ställe.

Kul med grannar som städar bort saker. Och ger bort det istället för att slänga. Fick 5 blomlådehållare med 4 lådor i (får köpa till en) Himla kul. Lite skavda och lite mossiga. Men va sjutton, finns ju svamp och vatten. Och målafärg om det skulle va så.

På en annan runda fyndade jag på Lidl dessa 3 kassar. Förutom diverse frukt och flera förpackningar jordgubbar, fick jag med mig ett citronträd och 5 pelargoner. Allt för 60 kr. Inte illa tycker jag. Citronträdet var för visso i miniformat. Ska bli kul och se om jag kan hålla liv i det i första hand och sen om den kan bli något.

Vid ett annat tillfälle när jag var ute i ärende, slank jag in och fyndade lite. Fick jag chansen och testa en ny smak på ficherman tabletter. Blev väl inte för imponerad. Men skapligt okej. Godiset blev gubben glad för. Så dom försvann väldans snabbt. Mjölk att baka och göra gröt på. Grädde att ha till lite av varje. Filen till bröd och skorpbakning. Kesellan till guacamolen. Ja, jästen till bakning. Kände mig väldans nöjd.

Det blev 3 st fullmatade lådor med frukt och grönt också. Med massssor av gosaker. Massor. Tunga var dom med.

Tänk att en fruktskräp kan vara så vackert och färggrant. Som ett litet konstverk.

Efter en liten incident med en slang/munstycke som var lite ”vild” och pottig vid en bensinpump och jag fick bensin på mig och på min underbara leopardmönstrade rattmuff, fick jag av gubben en ny rattmuff inkl. skydd till växelspak och handbroms. Gisses vad folk har hängt upp sig på denna färggranna piffing. Haha. Skitkul. Då blir det ju bara roligare att behålla det. Och vem bryr sig över vad andra tycker. Det är min bil, min värld.

Efter att någon mig närstående kört över en del av mina havtornsbebisar, har jag nu fått hem 3 nya bebisar. Och hoppas dom skall klara sig från den närståendes framfart. Jag vaktar dom noga, ingen röjtrimmer eller gräsklippare får komma i närheten hedan efter. Ställer mig vid plantorna varje gång det skall klippas och vaktar noga. Ser nog fånigt ut, men effektivt är det.

Samtidigt som jag fick ovan nämnda blomlådehållare, fick jag detta lite enkla, men ack så bra växthus till pallkrage. Samt ett lock till en annan pallkrage. Dom hade handlat annat. Så bussigt att jag fick överta det gamla istället för att det åkte på tippen.

Jag älskar min skottkärra med grep och spade. Känner mig laddad och på gång.

Hade ju i höstat samlat en massa gräsklipp i täta sop-säckar som fick mogna över vintern. Innan potatissättningen/bondböner kom ned i jorden, spred jag ut det på potatislandet. Så fick gubben sen köra ett varv med jordfräsen. Lite extra gott i gott till jorden. Pch i skrivande stund verkar det ha haft en viss effekt. Kul.

Bokatchihink. Jag strävar på, även om jag ligger lite efter i mellan åt. Och sen är det bara att gräva ner det för att tillföra jorden gottis. På grund av min smått havererade hand, går allt ju fortfarande lite på halvfart. Jag har det kämpigt att skriva detta med. Ja, jag klagar inte. Detta är ju bara efterdyningarna efter fallet. Jag är väl medveten om att kommer ta sig tid innan jag är helt återställd.

En annan kompis i trädgården är denna lilla trimmer. Jag orkar inte den stora. Så jag fick en liten. Som inte är ute och går med mig utan tvärt om. Min lilla knattar på och gör sitt jobb. Det är den bakom spakarna som glömmer att ladda batteriet om stundom.

Ny citronsaft på gång. Strykande åtgång. Gör ny så fort jag får fatt i citroner till bra pris eller det kommer med i någon svinnlåda.

Plockade ner alla chilifrukterna som hängde i hela köket. Nu återstår det bara att lagra och mala. Så har jag eget chilipulver också.

Vi fick ett gäng braller/shorts från grannen. Satt perfekt på en av grabbsen. Gratis är gott. Så nu fick dom leva ett tag till.

Provade att baka ett mycket grovt bröd i långpanna. Med betoning på mycket grovt. För att inte tala om bastant. Men gott. Man blev mätt på mycket liten bit faktiskt.

Avlutar med en bild på hur en del av syrenblommorna såg ut. Ljuvligt vackra.

Någon som vill ha uppmärksamhet och i ren protest lägger sig på det jag skall sy. Envis rackare men det goaste som finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *