Sådd, trädgård och nu är nog åren här och så humlor förstås

Ledig dagar efter intensiv jobbarvecka v 19 där jag jobbat 6 av 7 dagar med många timmar på en del dagar. Så första dagen efter känner jag mig lite groggi och tung i huvudet. Var ändå uppe tidigt på orgonen och åkte iväg till ombesiktning av en bil. Gick den igenom?? Nä och jag fick order om att åka raka vägen hem. Brötigt. Skulle gjort ex antal ärenden samtidigt när jag ändå var på drift hade jag tänkt. Det var något som läckte. Och för första gången stod jag under bilen. Besiktningsmannen tyckte så. Och ville peka vart det läckte. Så jag skulle kunna förmedla det vidare. Och det gjorde jag. Det var enkelt. En koppling som läckte. Så kan de va ibland. Det var bara att åtgärda, inte mycket att orda om

Multitasking? Doer? Mycket har jag blivit kallad. Men just idag efter att jag som ovan nämnt jobbat mycket, är jag inte något av dom första 2 orden. Huvudet kokar framåt eftermiddagen i höjd med att ungdomarna trillade in. Det är bara slå av på takten ett par dagar. Skulle ha varit i trädgården när jag kom från besiktningen, men det fick bli soffhäng med ”kontorsgöra” istället i maklig takt. Dessutom har det rapporterats om att en varg har synts i byn på morgonen. Som inte var speciellt skygg utan snarare var nyfiken på människor. Och när det hade lagt sig. Händer följande. Jag får en bonnaförkylning med hög kaliber. Japp så var det med det. Gilla läget och vänta, sen e de bara o köra på som vanligt. Men innan hann jag iallafall lite enl. nedan sen förra gången jag skrev, och de e jag tacksam för.

I förra veckan som var blev det tacokväll. En av få kvällar jag var hemma. På kycklingfärs. Gott som sjutton.  Det tar ju sin lilla randiga tid att få ihop allt. Hackande och skivande o rivande. Men man får så att säga lön för mödan när man sen inmundar allt.

En go-frukost hanns med iallafall denna förra vecka. Med tomtegrönt och allt. Som man kan sitta och slappa vid. Mysigt att göra sådan frukost när man vet att alla är lediga och hemma. Plus att ala blir rejält mätta då lunchen här kan bli lite hopp som happ med.

Städade i ett par lådor med blandat i. Gjorde ett litet fynd i ett gammalt telefonfodral. 50 kronor. Ser man på vad man kan finna. Alltid lika skönt att röja i lådor. Det är nu bara ex antal kvar. Tar en låda då och då och sticker i mellan med. Så till slut har man gått igenom alla.

Hittade en go-kompis bland odlingslådorna. En daggmask. Dom gör sånt underbart arbete. Daggmaskarna är jag väldans rädd om. Lyft försiktigt tillbaka i jorden i lådorna om dom hamnar utanför. Feta och fina.

Hittade massa lök rån föregående år i lådorna som inte blivit upptaget i höstas. Och överlevt vintern. Kul, färsk hackad i matlagningen. Det säger man inte nej till.

Ut med mina två frökartonger i trädgården. Slog läger på mina rejält nötta trädgårdsmöbler. (Som min fader tillverkat en gång för 30 år sen) En utpost med något att äta, dricka och alla fröer. Sitta där i solen och mysa. Härligt. Ger energi

En kartong med lökar. Hade visst köpt mer än vad jag kom ihåg haha. Det blir mycket lök i år. Fyllde 2 odlingslådor och det kommer bli minst en låda till. Får trolla med knäna för att hitta plats. Det är bara att pilla runt och på något sett skall det väl lösa sig. Det brukar det göra till slut.

Sådde en låda med mangold. Härliga mangold. Ju mer man plockar, ju mer verkar den växa. God att göra stuvningar på bland annat.

En låda sådde jag dill i. Och hoppas verkligen att det går bättre i år än förra år som var en katastrof Detta år fick det bli en separat låda med endast till i. Så får vise hur det går i år. Jag är alltid hopplöst hoppfull och positivt inställd. Tjänar inget till att vara negativt inställt. Det växer inte bättre för det.

Ingefära, tänk att jag inte gillade den när jag växte upp. Hade den som torkad krydda i pepparkakan möjligtvis. Men färsk, hua ligen. Och nu. Älskar ingefära. Inlagd till sushi till exempel. Underbart. Nu hade jag fått med ett gäng ingefära i en matsvinnlåda här om sisten. Så Jag skalade, skivade och lade på svamptorken. Som sen skall malas till krydda. Lätt att applicera i en smoohie. Och nyttigt också. Färsk vill gärna bli små trådar i drinken.

Ibland blir det inte alltid som man tänkt sig. Skulle fixa pull pork till tacos. Som jag gjort ex antal ggr. Fick totalt hjärnsläpp. Totalt. Vad gjorde jag? Jo jag sätter in den på 225 grader i 5 timmar istället för 125 grade i fem timmar. En viss skillnad kan jag lova. Fastbränd kolbit. Det blev knappt 1,5 dl kött efter att ha fått isär den efter mycket om o men. Suck på flera plan. Mat som gått åt pipsvängen, sånt grämer jag mej åt. Och så längtade ju efter taco med pull pork, vilket gick om intet. Men ja, i det stora hela så är det ju egentligen världslig händelse. Även om det är surt i de lilla. Gör om o gör rätt en annan gång med hopp om bättre resultat.

Grannen fina träd blommade helt underbart. Blir lite avundsjuk. Såg ut som spets från 1800-talet. Så underbart vackra och himmel vad det surrade av insekter i det. Jag älskar lantlivet.

Besök utanför jobbet av vildkaniner. Ur gulliga men lite av ett skadedjur. Det är gropar och sönder ätet både här och där. Lite riskabelt att anlägga snygga rabatter, speciellt om man vill odla ätbara saker. Som vi har funderingar på. Får nog investera i lite nät också då. Men som sagt, gulliga ser dom ut. När jag såg dem, var dom i fullgång att utöka sitt bestånd, hmmmm.

Inne på jobbet fick vi besök av denna krabat. Som raskt blev förpassad till utsidan. Jag har talang för att fånga dessa. Vi har ju ex antal olika storlekar som dyker upp här hemma med jämna mellanrum. Glas och en pappskiva, och sen ut i naturen med dem. Skulle inte komma på tanken att ha i jäl dem. Dom har inte gjort något ont. Bara är på fel plats för tillfället.

Första odjuret på G. Mycket målmedvetet styrde den kosan mot lila altan och ytterdörr den rackarn

Orkidéerna, Blir inte riktigt klok på hur ofta eller sällan dom skall vattnas. Men har kommit fram till att var 14:de dag blir nog bra. Och orkidéerna verkar anammat detta. Har nu 4 st som har jag hållit vid liv i alla falla ca 4-6 år. Inte illa. Och de e en av få blommor som kattskrället inte mumsar på

En av mina favoriträtter, bland många, är kycklingpaj. Gjorde den för första gången för 37 år sen. Och har sen använt den som bjudningspaj mååååånga gånger, romantiskt middag, raggningsmiddag mm. Funkar alltid till nästan alla. Jag gör iordning kyckling i lergryta. Benar sen ur kycklingköttet och steker det med avsilade spadet från lergrytan. Ställer åt sidan. Steker lök och champinjoner. Häller tillbaka kycklingen till lök/champinjoner. Sen e det lite blandat vad som kommer i. Ibland creme fraiche, ibland grädde. Tomatpuré, ibland tacosås som blivit över, paprikakrydda, salt, svartpeppar, vitlökspulver, sambal olek, chilipulver. Ja det är väl det vanligaste. Huvudsaken är att det blir lite fart i smaken så att säga. Inget mesigt försiktigt. Häller ner röran i ett förgräddat pajskal och river en god ost med mycket smak över. Till pajen serveras en nygjord sallad. Vansinnigt gott.

Det blev lite mer ramslökssalt. Det kan man aldrig få för mycket av. Så härligt med egna saltvarianter. Så såååå gott att förgylla matlagningen med. Potatisklyftor i ugn helt underbart.

Jag har som sagt förklarat krig mot bambi och dennes vänner samt mördarsniglarna. Så nu har jag som första steg har jag lagt upp runt mina krusbärsbuskar samt hallonbuskar. För att endast konstatera att det verkar vara flygburet tycker det är urkul att sprätta runt i det. (vi har fått ett par duvor som har slagit läger i en gran hos oss, byggt bo, kan va dom, eller huliganskator eller kajor, finns lite o välja på)Och vissa tvåbent kör för nära med gräsklipparen hmmm. Det är bara att lägga tillbaka, vattna och trampa till. Jag ger mig inte.

Någon som inte tror att den syns. Haha. Men rumpan sticker fram. Det är otroligt mycket humlor i vinbärsbuskarna. Det surrar intensivt till mörkbrummar. Och är otroligt orädda, inte ett dugg aggressiva. Brydde sig inte om att jag höll på där. Flög bar runt mig. Gulligt. Satt stundtals och bara tittade på dem. Ett av naturens alla under.

Så här långt har äppelträden kommit. Men det ändras dag för dag. Nu går det fort. Kan bara hoppas att det inte kommer någon intensiv frostnatt och tar död på alla blommor bara. Håller tummar och tår men vägrar oroa mig. Det är ett par år sen som det var bra med äpplen. Men jag har hopp som vanligt.

Och här en av mina vackra tullbaner som iiiiiinte bambi kommer åt. Ha. Ha igen. Mitt nät är valdans effektivt. Har det visat sig. Och vad också som är kul är att jag får mycket beröm för denna rabatt. Till hösten är det tänkt att den skall få mer jord, mull och äääääännnuuuu mer lökar. Så att det blommar ännu mer nästa år.

En liten tur till lite affärer när jag ändå var på vift. Skulle ha tagit turen i samband av en åter besiktning av en av bilarna som jag nämnt ovan. Meeeeen fick order av besiktningsmannen att åka åka raka vägen till en verkstad. Nä, jag åker raka vägen hem sa ja. Fick en låååång blick av honom och alla andra besiktningssnubbar  som inte hade bättre för sig än att stå o glo på oss. Vad var felet? Jo det var en kopplingsskarv till bromsen som gått sönder och läckte som ett såll. Så då blev det inget handlande tyvärr. Men ärende var ju kvar att göra då. Så då fick jag ta en annan bil dagen efter och pysa iväg innan jag åkte till jobbet. Hittade några riktiga fynd till 50  % nedsatt, 10-kr påsar med bröd. Känner mig rik när jag hittar sådant. Och om matbrödet är för hårt, då blir det ströbröd av det.

På samma tur som ovan hittade jag lite, hmm, lådor med. Lådorna köpte på willys och City Gross. Många och mycket roliga fynd. Mums mums. Får ofta skit för att jag köper så mycket lådor. Men vad ingen bryr sig över eller reflekterar över, hur många gånger jag inte köper lådor. Och jag förvandlar allt så att vi kan äta det i olika perioder osv. Kan ju hända ibland att jag inte är och handlar på 14 dagar tre veckor. Och då har jag allt hemma. I frys eller torkad form oftast. Eftersom jag handlar när jag hinner, har lust, passar in med andra ärenden, inte för att jag måste.

Citroner till torkning. Det luktar underbart när man torkar citron. Härligt att göra te på i kombination med till exempel mynta, citronmeliss, vinbärsblad mm. Och varför inte nässlor. Torkade citronskivor är också kul att dekorera kransar med också.

På åkern på väg ut från byn huserar det en ensam trana. Tycker lite synd om den. Den har ingen partner. Den skuttar, travar runt där å åkern. Dansar i sin ensamhet. Men nu senast såg jag att den hade i alla fall hittat ett par polare att hänga med i alla fall. Två vildgäss. Så nu har det blivit en riktigt go och söt lite trio. Ser nu denna trio ofta ihop. Kul om den hittat några kompisar i alla fall.

Det är väldans rännande till återvinningen/sop-sorteringen tycker jag. Bär helt klart ut mer sopor än vad bär hem varor av någon anledning. Inte för jag fattar hur det går till. Emballagen ibland är ju helt hysteriska. Sen finns det säkert en bakgrund till varför. Men en viss plasthysteri är det helt klart.

Det är något mysigt över lådorna innan dom kommer igång tycker jag. Något löftesrikt. Som triggar mig och jag går i gång på. Känner en intensiv lust och triggar något i mig. Tillbaka till hedenhös typ. Lite ruff och enkelhetens enkelhet osv. Kan inte riktigt med ord förklara. Men känner att allt , absolut allt, är möjligt.

Humlorna jobbar som besatta, de e mycket nu. Satt mig bredvid och studerade i närbild. Fick frågan av sambon vad jag höll på med, när jag satt uppkrupen, helt still i en slänt och stirrade på en maskrosblomma. Ja ja , jag är väl knäpp då. Men vet ni, det bjuder jag på.

Är lite stolt över mina kryddburkar som jag själv fixat innehållet till. Känner mig rik. Och kapabel, som om jag klarar allt, absoluta allt. Eftersom jag en gång i tiden gick ut med usla betyg, har ingen utbildning att skramla med nått. Gått bara ex antal diverse kurser genom åren. Och där med fått veta det ex antal ggr. Men vad spelar det för roll när jag är kapabel, Jag kan så mycket egentligen, än det man behöver utbildningar till. Fast det är inte något som ser ut att ha något att hänga i julgran eller stoltsera med på ett cv kan jag lova.

Denna blomma/växt kom jag över några plantor för ett par år sen. Och planterade i en slänt hos oss. Och dom såg anskrämliga ut till en början. Men nu, yes och jippi. I år blommor dom flesta av dem som sjutton. Gisses vad glad jag blev. Även som det ser glest ut än så länge.

Gullvivorna frodas. Så härligt. Till nästa år skall dom få flytta till andra änden av trädgården, Där som kan få frodas fritt och inte riskeras bli överkörda. Hur många vet att det finns en honungs-kula i gullvive-blomman som är ätbar? Inte många. Gäller bara att hitta den lilla kulan.

Å älskade blomrabatt med tulpaner i olika färger. Blir så glad av att bara stå och glo på. Älskar livet på landet. I alla väder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *