Trädgårdsarbete, mat mat mat och lilla katten

Hej o hå. Allt rullar på som vanligt i hundra 80. Nu är vi inne i maj. De e mycket nu, eller det är det väl jämt i och för sig. Men så här på vårkanten extra mycket av det varje. Mycket skall ner i jorden, rensas och fixas. Det börjar komma saker att plocka i naturen och så, som skall förädlas till lagring. Det är buskul men svettigt mycket. Sova får jag väl göra en annan gång haha. Försöker tänja på dom 24 timmar jag har till förfogande.  Gör mitt bästa. Det jag får ordning på våren styr till stora delar hur resten av året artar sig. Det gäller att va på grön kvist från början så att säga.

Sen senast har jag infört en ”sko-dag” en dag i månaden. Varför? Jo för att verkligen ta tag i mina skor och se över dem, Torka av, putsa och ev ta till skomakaren osv. Som nu ville mina vandrarkängor få lite extra kärlek. Håller man efter sina skodoningar och vårdar dem, håller dom betydligt längre.

Sen sist har vi haft 2 stycken födelsedagar. Men bara en av tårtorna kommit på bild. Utan bild blev en glasstårta med digistiv botten och ljummen sås av jordgubbar och ananas kuber till. (jordgubbarna plockade jag förra sommaren på en närliggande gård som hade självplockning och ananasen kom från en svinnsmartlåda) Den andra tårtan kom med på bild. Den innehåller egenhändigt gjorda tårtbottnar med vaniljkräm och chokladpudding emellan. Mumsigt och gott.

Var på några handlingsrundor sen sist. Och har fyndat en hel del. Även kattmat faktiskt. Kycklingkorv, mjölk, bröd, senap, mjölk osv. Katten var väldans intresserad av just kattmaten. Tänk att doften kan träng igenom metallförpackningen. Helt otroligt. Och katten följde mig ner i källaren när jag bar ner hans katt mat dit. Övervakade hela förloppet. Han vet precis var den ligger. Full koll.

6 st lådor med frukt och grönt. Gjorde mig lycklig. En del torkades, en del blev fruktsallad, en del frös jag in, citroner gjordes de saft av. Och mycket av frukten mumsade jag upp rätt upp o ner. Här äts det bara frukt om det serveras i någon anrättning som till exempel fruktsallad av vissa. Så man får passa på.

Citronsaft i vanlig ordning. Billig bra saft, Har inte längre ett recept som jag följer.  Utgår från ett recept, men freestylar rätt duktigt sen. Men resultatet blir alltid bra. Vi vill ha den så syrlig som möjligt.

Satt i godan ro i köket en morgon och roddade runt bland alla göromål. Då från ingenstans uppenbarade sig en av alla spindelsorter vi har. Typ 3 meter mellan ögonen. Nja nästan, men ca runt 5 cm diameter i alla fall. Denna gång en bruning. Tror det heter stor hus-spindel eller nått. Den kan vara lite anfallande ibland när man närmar sig. Slänger upp främre benen mot mig. Det skulle den inte har gjort. Fram med ett glas och slängde över den. I förstoring ser den faktiskt ut som ett litet monster. Fascinerande utseende. Spindeln förpassades ut i trädgården.

En annan lite shoppingrunda, eller hade vägarna förbi typ. Inkluderad i annan ärenderunda typ. Hittade helgskinka, pålägg och lite annat på 50 %. Extra bra nu när matpriserna stiger mer och mer i höjden. Känns som jag måste var ännu mer ”om mig och kring mig”. Att den bana jag startade för flera år sen är ännu mer relevant nu. Att den ger mer och mer frukt nu. Att jag har såååå mycket nytta av mitt nörderi i mina planeringar i exelark mm. Sånt som jag brukar bli tråkad för av flera i min omgivning. Och blivit det så länge jag kommer ihåg. 

På samma runda som ovan kom jag hem med rackarns mycket frukt och grönt. (men lådorna på golvet e från tidigare runda) Det kräver av mig mycket planering och förädling för att ta till vara på allt. Skitkul men krävande. Många ska ni veta skakar på huvudet rejält åt mig. ”du e ju knäpp” säger man. Men som vanligt bryr jag mig inte. Det är dessutom kul att hitta nya användningsområden för ditt och datt. Man tvingas tänka till. Jag använder ibland en del av fynden och föra fina presentkorgar till födelsedagar med. Till sådana som i stort sett har allt och omöjliga att hitta på bra kreativa presenter till. Ja, jag vet, det ser attans stökigt ut. Men det gör det gärna när jag är i gång. Sen blir det fint igen.

Mycket tomatkross att frysa in. Jag måste lära mig konservering rejält så jag kan konservera till exempel just tomatkross. Skulle underlätta så mycket i förvaringssyfte. Så behöver det inte ta upp plats i frysen. Har spånat ihop med en kompis att gå en kurs ihop, om vi lyckas synka våra tider.

Torkade massa lök som jag fyndat. Det går ju åt mycket lökpulver här som sagt. Så kul att kunna göra det själv. Har gett bort i present sådans jag malt. Det brukar vara uppskattat. Bra presenttips. Till rätt personer som kan uppsatta sådant.

Vid flera gånger sen sist har det blivit fruktsallader av olika slag från mina fyndlådor. Här är en av dem. Det är som sagt enda sättet att få vissa att äta frukt för huvud taget. Det tar tid att skära men går fort att äta upp. Men attans va gott det är.

I fredags blev det panerad fläskschnitzel med potatismos och bea. Samt ett glas rött där till. Så gott. Kanske inte det nyttigaste. Men de var ju fredag. En gång ev två, unnar jag mig något. Typ fredag, lördag. Så försöker tänka till på resten av dagarna. Och faktiskt, sen januari, har jag nästan gått ner 7 kg. Känner mig rätt nöjd. Sakta men säkert gnager jag bort lite i taget. Det får ta sin tid. För jag bantar inte i egentlig mening. Försöker bara styra om lite olika vanor.

I går kom det äntligen lite regn. På betoning på lite. Men något är väl mer inget. Inget som fyllde tunnor precis. Genast blev luften skönare att andas. Allt kändes genast friskare och mysigare

Blev korv och pastagryta en dag. Gjorde mycket som vanligt och på så vis fanns det till matlådor och sånt med.

Min blomrabatt på framsidan jobbar på. Blommar nytt och vissnar gammalt. Kollar runt lite vad som skall kompletteras med till nästa säsong. Till exempel mera pärlhyacinter. Så roligt skapande. Säkert in-nätat för bambi och dennes vänner. 1-0 till mig så att säga. Och 0-1 till bambi vad gäller gaveln på huset som inte var in-nätat. Alltså 1-1 i nuläget. 

Min mynta jobbar sig sakta men säkert upp tillsammans med kirskålen. Hmmm. Men istället för att se detta som ett problem. För då skulle jag bli galen. Så har jag försökt att när kirskålen är någorlunda liten och späd, plocka dessa, förvälla och fryst in. Soppa, stuvning enbart på kirskål tycker jag blir en aning ”parfymit”. Men mixa kirskål med spenat eller nässlor blir kanon. Och helt gratis dessutom. Kan det bli bättre?

Kanske inte årets första nyckelpiga, men en tidig en. Så vacker och fulländad som vanligt när naturen skapar. Den gjorde mig sällskap när jag jobbade bland odlingarna.

Rabarberna ärtar på och strävar uppåt. Tyckte dom växte snabbt först. Men är en aning trögare nu. Men dom jobbar på och kommer bli kanon.

Husflugor i närbild är både fascinerade och lite äckliga tycker jag. Fascinerande i sin konstruktion men sen e det stopp.

Mer torkning av paprika. Så mitt lager av torkad paprika som skall bli pulver inte minskar. Vi använder ju rätt mycket av den kryddan. Speciellt då en gillar smaken men inte konsistensen av paprikabitar.

Pulvertillverkning av torkad paprika. Maskinen är snabb även om det inte går att mala så mycket åt gången. Känner mig så rik och lycklig. Nu har jag malt så jag har några veckor igen.

Jag körde vidare med att mala torkade champinjoner till pulver. Samma här. Vi har familjemedlem som inte gillar att tugga på en svampbit, men tycker om svampsmak. Alltså mala så är problemet löst

Övergick till att mala lök till lökpulver. Och vi e stooooorkonsument på vitlök och vitlökspulver. Använder sjukt mycket. Vi är lökäskande gäng för huvud taget. Har det i dom flesta maträtterna.

För att avsluta malningen att mala torkad vitlök till pulver. All malning gjorde jag tidigt en morgon innan jag drog till jobbet. Knäppt? Ja kanske de, men också effektivt.

Gott med nypressad apelsin/lime. Frukterna är från en svinnsmartslåda. Frukosten känns extra lyxig när man kan få dricka färskpressat. Och det tar inte lång tid heller. Och det uppskattas av alla.

Det ligger en flaska med kolsyrad (eller före detta kolsyrad nu tror jag) loka med citron i ett av äppelträden. Pippi har sockerdricka träd, jag har lokaträd. De ni.

Ibland känner man sig en aning övervakad. Dom såg extra roliga ut när dom flyttade sig längs grenen i sidled när jag flyttade på mig. Och dessutom stäckte på halsen för att se och inte missa något.

Röjning fortsätter vid torpet på det fortsatta projektet, eller det som skall bli ett projekt är det meningen. Rensning i halvdöda vinbärsbuskar. Som skall klippas ner till hösten. Så dom förhoppningsvis kommer repa sig och start upp på nytt. Skulle va så himla kul.

En annan runda komponerad shopping och diverse ärenden hit och dit. Gjorde ett kap på 6 lådor med frukt och grönt. Lådan med grape var jag extra extra lycklig över. Samt citrongräset. Som e lite nytt för mig. Rotfruktsgratänger mm. Mmmmm va gott. Fänkålen var också kul att hitta.

Torkade ett gäng med citroner och lime till te och dekorationer. Citroner och mynt i hett vatten. Riktigt gott. Och nu har jag båda och kan njuta hur mycket som helst.

Hög av fynd. Champinjoner, sparris och lök. Mycket sparrissoppa kan det bli framåt tror jag. Men först hamnar dom i frysen. Torkade champinjoner, grillade champinjoner. Löken hamnade på grill och torkning. Och mer vitlök att torka. Jippi.

Citronsaften klar och silas och hälles i buteljer. Och bara att dricka.

Det blev korv och pastagratäng en dag resterna räckte några matlådor med. Ibland blir det mycket. Men det gick faktiskt åt. Trot eller ej.

Börjat få en ganska stadig plast trågs samling. Som ideligen ramlar. Dessa backar e då användbara och blir ju i stort sett gratis också.

Det har ju varit Valborg. Tänkte inte fira det, men ja, det blev en lite variant. Sitter ju som styrelseledamot i den lokala bygdeföreningen. Suck och Japp. Gick fackeltåg för första gången i mitt liv. Vet inte om jag blev så imponerad. Snarare lite nervöst att inga gnistor skulle hopp ner i det torra gräset längs vägen. Men det gick alldeles utmärkt.  Bild på brasa har jag, men inte fackeltåget. Brasan var inte så stor och ville inte brinna  från början. Men sen tog den sig och brann snabbt upp. Det var korvgrillning och lite fik till, mycket lite. Kören hördes tyvärr lite dåligt. Men annars var det bra.

Torkade massa persilja från en svinmatlåda. Så nu finns det ett lager när jag skall göra persillade. En kryddblandning som älskas här.

En hel del salladslök åkte på torken med. Här torkas mycket ibland det mesta. Mitt lager av torkade produkter gör att jag är mer fri i min matlagning. Jag har det mesta hemma för det mesta. Så det är ofta detaljer som man vill ha med i en matlagning mm som är svårt att ha hemma färska.

Så också blomkål. Bra att ha torkat av denna varan hemma med. Det handlar bara om planering när det torkade skall användas. Lägger bara i blöt i tid så e saken biff. Har en mindre grönsaksbutik hemma, men i torkad form. Känner mig rik.

Citrongräs, det är nytt för mig. Har aldrig använt mig av det i matlagning någon gång. Men det fanns med flera buntar i en svinnmatlåda. Jag lade tom på torken tillsvidare. Tror dom blir bra till te. Ska bli himla kul att testa framöver.

Nu har maskrosorna börjat göra intåg. Så nu är det dags för säsongens plockning i ämnet. Men jag kan rekommendera att ha handskar på. Man blir inte vacker om händerna liksom. Hade tänkt mig att göra maskros-sirap och honung.

Gjorde pizza en dag. Lade fint på salami och bacon. Men gjorde misstaget och inte dels inte klippa isär baconen och dels att jag lade baconen så dom korsade varandra. Resultatet blev att baconet krokade arm och höll ihop som en grupp haha, och tog salamin med sig. Pizzan såg ut som en tavla med ram. Jag åt mest ram. De var gott det med.

Den tidiga potatisen har kommit ner i sina hinkar. Så nu är det fasligt konkande av hinkar ut och in efter som det är kyligt om nätterna. Nu måste jag börja fixa stora landet så att sena potatisen kommer i jorden tillsammans med bondbönor i år. Det skall bli himla spännande och se det resultatet.

Persiljan är sådd. Hoppas på bättre resultat än förra året. Tog bara persilja i en låda förutom gräslöken i en änden. Och hoppas på tur.

Har tömt, skurat och börjat om på mina bokatchi hinkarna. Har försakat en av dem och den andra var färdigmarinerad för att grävas ned. Och så är nu gjort. Luktade inte som hallonbåtar och jordgubbssylt precis. (Men sen ett dygn senare luktar ingen ting) Jag lade hinkarna i solen för torkning innan jag startade om.

Lite snabb frukost, snabb för att vara helg. För vi brukar sitta lite längre då.  Men nu skulle vi gång lite.

Så glad att jag har fin jord i komposten som jag nu kan utnyttja. Har bara matat jorden i komposter med gosaker i 3-4 år. Så den borde vara fullproppad mednyttigheter och jordgosaker. Vilken rikedom att ha till gång till egen jord, förvisso inte massa massa. Men det räcker en bit på vägen i alla fall.

Onyttig tallrik igen men förbaskad god fredagsmiddag med grillat igen. Klyftpotatis ugn med egenblandad persilade, grillspett med champinjoner och lök, grillad marinerad fläsk ytterfilé. Och lite rött till. Just på fredagar vill jag gärna ha något extra om jag hinner och kan. Allt förberett redan på förmiddagen, Lagt i marinadpåsar, gjort aromsmöret osv. Så skönt att det e klart i förväg.

Frysväska med medtagna lunchen och vattendunkar. Givet när man skall till torpet. Det finns ett inget rinnande vatten och bara sommarvatten för övrigt. Absolut inget dricksvatten. Så denna packning är givet varje gång. Man måste verkligen tänka till när man skall dit. Allt som skall med.

Röjning vid kompost och ris hörnan i trädgården. Så man skall slippa ducka och veja när man kommer med skottkärra eller bara gående med diverse som skall dit. Vi såg ut som två skator haha som vi for runt med ris och pinnar. Men fint blev det

Fortsatt röjning på och vid stigen mellan torp och utedass. Mycket är det, men såååå kul och det blir såååå bra. Mycket återstår förstås. För det tar sin randiga tid. Ser fram emot reultatet, men resan dit är också härlig.

Inför besöket på torpet bakade jag nattjäst bröd. Som jag bakade av på morgonen. Så gott med daxbakat bröd. Det var ett vegobröd.

Lunch på en paos i trädgårdarbetet/röjningen vid torpet. Så härligt med lunch i solskenet. Helt underbart. Tror nästan att det inte finns något härligare.

Många vackra fjärillar gjorde oss sällskap på torpet. Här en av dem

Någon hade slängt iväg ett kärnhus på paprikan vid torpet såg vi när vi kom. Tror att meningen var att den skulle hamna uppe i skogen. Men den hade fastnat i en buska. Hängde så fint i buskarna. Som en dekoration. Så vi lät den hänga kvar, haha.

Nu blommar det på torpet, torpet som är meningen att det skall på ett projekt som jag nämnt. Hoppas verkligen vi kan ro i land detta. Det hänger på lite olika saker. Om vi kan få ta över kontraktet eller ej. Det vet vi inte än.

Lite vila mellan varven skall man väl unna sig. Även om jag har förbaskat svårt att slappna av och bara vara vila. Vilket vår kära kissemiss är betydligt bättre på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *