December och tiden, vart tog den vägen?

Och här kom december med fart och fläkt och med den lite ryggåkomma. Båda försvann förvånansvärt snabbt-  Ja, gränsar till smygande ryggskott eller liknande. Lyft en kartong i böjt och vridet läge. Inte att rekommendera. Så jag kände mig lite som mina kroknande höstkrokuslök ett tag. Lite småvisset. Men jag har varit med förr om detta. Så vila i kombo med försiktig rörelse ihop med värktabletter så rider jag ut detta denna gång med. Behövde bara vara borta en dag från jobbet som tur var. Avskyr att sjukskriva mig.  

I mitten av november hade jag knoppar på ädelsyrenen, de e väl rätt tokigt. Eller hur? Känns lite som om tiden är ur led. Växterna vet varken ut eller in. Och hur kommer syrenen må när minusgrader och snö kommer intågande. Hur mår den i vår efter en vinter? Jaja, det visar sig. Men ur led är tiden, det är helt klart.

Innan kyl och snö slog till, lyckades jag kratta ihop gräsklipp efter senaste 2 ggr klippning, blandat med löv och finfördelade äpplen.  Packade sedan detta i säckar och la i ett hörn av trädgården. Så ska det få mulla till sig till nästa år. Så blir det bra näring till odlingarna i kombination med alpacka bajs som jag tiggt till mig. Skulle vara smutt om jag fick tag i ko/hastbajs med samt havererad ensilage bal med. Men vem vet. Det kommer kanske i min väg om jag önskar och tänker starka tankar och sänder upp i universum.

Har ansat diverse buskar och klippt en massa sly + lite på äppelträden. Mycket är kvar att klippa på allt och mer röjning kvarstår. Men det får vänta tills i vår. (man måste väl sprida ut sina nöjen) Fyllde en kärra i alla fall, och skulle kunna fyllt en till. Men tjäle samt snö kom i vägen. Ingen ide att hänga läpp för det.  Jag fick trots allt ihop en välfylld kärra i alla fall. Vår ristipp stänger sista november och öppnat första april har jag för mig. Jag laddar till dess.

Passade på hösten att höja en del odlingslådorna ett snäpp. En del av lådorna kändes en aning grunda. Och jag hade några pallkragar på lut. Så nu har jag använt alla som stod. Så nu e det bara att ragga fler att ställa på lut. Har en ganska bra ”leverantör” av pallkragar. Som annars går på tipp. Får slänga ut en förfrågan igen. Det är skönt och ha en ett litet lager om material att fixa i trädgården med när andan faller på.

Efter halloween säljer dom ut en del precis som efter julen osv. Hittade dessa söta halloween lyktor i glas för 10 kr styck. SÅ jag köpte dom som stod kvar 5 st. När ljusen inuti brunnit ut kan jag ställa värmeljus i och använda dessa lyktor mååååååånga år framöver. Gill återanvändning om jag kan.

Lite exempel på fredagsmysmat. Inte helt igenom kalorivänlig. Men attans så gott. Grillad fläskyttterfilé, grillad lök, egen klyftpotatis och lite köpebea på burk. Och ett glas rött till. Sen var jag mätt och belåten och nästan somnade i soffan.

Det har blivit en del turer sen sist till diverse affärer, när jag ändå har varit ute på vift. Som denna till exempel. Massa jäst till halva priset. Det blev jag särskilt nöjd med. Mjölk till halva priset till gröttillverkning samt bakning. Grillkorv till lite enklare snabbluncher till helg, fikabröd och snitsel. Kände mig mycket nöjd med fynden.

Ny smörtillverkning igen. Lätt att göra. Bra rent ekonomiskt och dessutom kul.

Torkad paprika i olika färger är rätt snyggt. Den skall sen malas till paprikapulver. Har nu lyckats hitta fyndlådor med paprika så ofta, att jag nu har ett bra och stabilt lager med torkad paprika. Känner mig nöjd med detta. Fyndens innehåll går väldans i perioder. Det är bara att anpassa sig till dem. Tänker man till lite går det alldeles utmärkt. Sen får folk skaka på huvudet och peka finger åt mig hur mycket dom vill. Och tycka att jag är galen.

Lyckan att kunna krydda fredagstacosen med egen tacokrydda. Här inte köpt färdig tacokrydda på flera år nu. Känner mej nöjd med mitt recept. Fick tag i ett recept för många år sen, som jag fixat och trixat med. Och som jag numera faktiskt blandar lite på en höft.

Lite ny citrussaft igen. Eller det blev ett par stora petflaskor. Denna saft, som jag nämnt förut, är hårdvaluta här. Jag brukar göra den extra syrlig dessutom. Endast gjord på citroner från svinnlådor. Så tillverkningen blir ju inte så regelbunden, utan när det finns citroner i dessa underbara lådor.

Ny väggalmanacka för nästa år. Inköpt endast för att grannens barn kom förbi och sålde jultidningar. Hon prickade in mig när jag låg med näsan ner i en rabatt och rensade. Snusförnuftigt sa hon ”vi har extra fina saker i år att erbjuda”. Lät riktigt gulligt när det kom ur en 10 årings mun. Så jag handlade den årliga almanackan  av den söta ungen.

Måste bara visa minenormt gulliga lilla halllampa. Ursprunget är en gevalia kaffeburk från tidigt 70-tal. Min far gjorde svetshål i den. och hängde i vår hall när jag var illiten. Sen övertog jag lampskärmen för ca 15-20 år sen. Jag jobbade vidare på skärmen och målade den vit inuti samt så ”rostade” jag den på utsidan. Mycket nöjd

Det är inte så ofta som jag hittar påsar med grönsaker/frukt på Lidl. Men det händer ibland och då slår jag till. Fick tag i fin fin lök, sallad mm mums. Det som är, är att deras svinnkassar står utanför kassorna. Det hajar jag inte vitsen av. Men det finns väl en tanke bakom det också antar jag.

På samma tur som ovan hittade jag tre lådor i en annan butik. Innehöll fin dragon, svamp, tomater, paprika, aubergin, citroner och annat. Det var en kruka med koriander med också. Men den gav jag gladeligen bort. Den krydda pallar jag inte med. Men jag har en nära bekant som älskar koriander, så henne donerar jag till varje gång jag får med denna krydda.

Av citronerna ovan så lade jag dom på svamptorken. Kul att ha som dekoration samt lägga i tekannan faktiskt. Riktigt gott. Har även torkat apelsiner och lime som börjat sjunga på sista versen. Ja all citrus går ju bra att torka. Man kan även med bra behållning torka i ugnen på 50 grader. Det tar väl inte längre tid då. Och så måste man ha ugnsluckan lite på glänt också så att fuktigheten sipprar ut.

Gjorde ett extra bra kap vid ett tillfälle. Massa rökt skinka. Köpte rubbet. Har haft jättenytta av dem. Till varma mackor, pizza,  sallad till exempel. Fick även tag på stjälkselleri, det är inte ofta. Tomater till sallad och frukt

Måste visa hur min grönsaks låda i kylen ser ut. Allt har bara kostat halva priset eller mindre än då. Försöker äta mer grönsaker. För att kroppen känns bättre så, men det är inte lätt att få med familjen på det. En är välvillig, resten lite skeptiska. Vissa grönsaker går bättre än andra. Men jag kämpar på.

Stjälksellerin åkte in i svamptorken.  En del kommer att komma till pass till min kommande egengjorda grönsaksbuljong. Se fram emot denna tillverkning. Även här tittat bekanta rätt konstigt på mig. Varför då? Säger dom. Det är ju bara att köpa. Men då har man ju inte förstått innebörden i att tillverka själv. Och varför är det inte upp til var och en att göra som man vill utan att bli knäppförklarad.

Packar nu mera om all potatis till grönsakslådor utan plastpåse. Tycker att det håller bättre då. Förstår inte varför potatis säljs i plastpåse. Det blir ju fukt direkt och allt vad det innebär. Så nu förvarar jag potatis papplådor, endast täckta med papper. Så ingen fukt kan uppstå.

Investerade i en bok om torkning av ditt och datt. Underbar bok. Så nu åkte blomkålen in i torken med. Lite lätt förvälld innan. Ska verkligen grundstudera denna bok. Torkade produkter kan man ju förvara länge och tar mindre plats. Suuuper tycker jag.

Båda torkapparaterna full och tuffar på för fullt. Och jag som har massa banan. Okej då får ugnen bekänna färg. Det måste ju tas om hand. Torkad banan doppad i choklad som är så gott. Enkelt att göra till fredagsmyset också.  

Beställde lunch av kocken på jobbet. Han kan han.

En vända fick jag feeling och kom hem 4 jättelådor med frukt & grönt. Folk skakar på huvudet. Och säger i stil med ”de där kan du ju inte hinna ta reda på” så onödigt mm mm mmm. Jo, jag kan, jo jag har superplaner för allt. Jag torkar, fryser in, tillreder och fryser in, mjölksyra nu mera också. Jag håller på att lära mig mjölksyrning just nu. Av dessa lådor nu, blev det sparrissoppa, broccolisoppa, fruktsallad, torkade paprikan, grönkålschips, torkade Squares osv. fantasin och kreativiteten flödar. Så fort jag får syn på en sådan här låda börjar tankarna fara runt. Och det far tankar runt i huvudet hela vägen hem från affären. Så när jag stiger in genom dörren här hemma har jag planerna klara.

Så här fina blommor kan man få ibland. Blir lika glad varje gång.

När det en del kvällar har varit lite urrigt och kallt. Gammal kåk. Känns så himla lyxigt att kunna tända en brasa. Det är verkligen en dröm för mig. Att på så sätt hjälpa till med att få fart på värmen när växlingarna är stora ute mellan varmt och kallt.

Så var det dags igen och aktuellt att ta fram sockerbitar igen. Råkade bränna fast lite vid en matlagning. Så är sockerbiten oslagbar tycker jag. Men inte snabbsocker, nej nej, utan den hårda sorten.  Det som somliga kallar pensionärsocker. Funkar alltid.

Gjorde en äppelkaka av äpplen från en svinnlåda. Med kanel. Såååå gott. Serverat med marsansås. Mottogs glatt och tog snabbt slut. Enkel att göra.

Gjorde en god gryta med fläskytterfile, svamp, lök och stark korv. Recepten googlade jag fram. Härlig att ställa fram på bordet.

Min kära kära trotjänare. Min riskokare. Den har verkligen fått bekänna färg genom åren. Så underbar.

Hittade mina 2 mjöl hinkar som jag glömt. Blir så när man bor på flera ställen, haha. Helt användbart. Rågmjöl och vanligt mjöl. Det ihop med ett annat litet lager, ja ja e ekorre, så behöver jag inte köpa mjöl för ens till sommarn.

Har provat att salta in citron för första gången i mitt liv. Kul och dekorativt

Hittade på en runda senap för 3 kr per tub. Det är nog mitt rekordpris. Passar bra till julen. Och annat gott med för den delen.

Lite 80-tals vibbar. Kassler med ananas i ugn. Sen hällde jag över en creme fraiche baserad sås över med chilisås. Så fick det puttra ihop. Kan man kalla fr snabbmat faktiskt. Ska bara var inne iugnen i ca 20 min. Det som tar tid är att koka potatis.

Grönkålschips tillverkning på gång igen. Så gott att knapra på. Men jag får som vanligt för det mesta var själv om det. Det r en som anammar det. Resten rynkar på näsan.

Återanvänder små burkar som varit tomatsås ifrån sådana där färdiga pizzakit. Helt perfekta att frysa in kryddor i. Som nu, när jag fick både dill samt dragon med en svinnlåda.

Chicken nagget tillverkning. Det brukar ta mig ca 3 timmar från ax till limpa med undantag från friteringen. Men det är det värt. Det är ju så vansinnigt gott. Friteringen överlåter jag till gubben. Han e suverän.

Hyacinterna som jag köpte, Rensade jag bort jord, tyvärr lite rottrådar med, men inte mer än att blomman överlever. Använder vanliga vaser till.

Det blev lite snabbmat en dag. Vi kom alla sent hem och det behövde gå fort. Så jag hade ett par färdigkitt med pizzadeg med sås på lut. Bra att ha hemma som reserv. Slängde på skinka, salami, lök, mozzarella, champinjoner och ost. (Har alltid färdig riven ost på lut i frysen)

Snön som jag hoppats skulle ligga kvar till jul, försvann. Det såg så lovande ut. Men hann ta lite vackra bilder i alla fall

En liten runda jag gjorde mellan alla ärenden på vägen. Kom jag hem med 2 lådor med tomater, en låda med vindruvor och ananass och en låda med lite av varje i. yoghurt, grädde och creme fraiche och ett par sulor. Tomaterna kostade 20 kr per låda. Och det blev sammanlagt 10 kg. Så det var bra köp. Lådan med vindruvorna 20 kr lådan också. Även där mer än 2 kg. Blandlådan kostade 10 kr kg. Resten köpte jag till 50 % av priset. Sulorna kom väl till pass till en av ungdomarna som var skriande behov av nya

Okej, det blev mycke fyndådor i detta inlägg, men det var ju ett tag sen jag skrev. Fick tag i sparris, massor med champinjoner och massa annat. Familjen har väl aldrig ätit så mycket grönsaker som senaste åren. Sen jag började med svinnlådor. Okej, det mottags väl inte alltid med glada miner. Men jag kämpar på. Trägen vinner sägs det. 

Gjorde sparrissoppa på sparris från en svinnlåda. Är lite ny på ämnet sparris. Men lyckades över förväntan. Och brödet är från en 6,90 kr förpackning med eget vitlökssmör på. Blev en väldigt billig middag. Det tackar vi för, eller hur?

En rackans massa olika i torken på en gång, så jag var tvungen att märka upp varje ollon. En del saker ändrar liksom skepnad i torkat skick.

Ibland är lite kaos på köksbordet när det är full rulle. Vill helst vara ensam hemma då. Vill bara visa hur det kan se ut mitt kaoset. Som sen utmynnar i ordning. På denna bild håller jag på att riva saker till torken bl. a. Och till matlagning

Håller ju på att lära mig mjölksyring som jag nämnt ovan. Spännande grej tycker jag. Nu har jag lagt in 3 burkar med paprika. Så spännande att se om jag skall lyckas och hur det kommer att smaka.

Okej, gick väl lite ”bananas” vid ett tillfälle när jag var ute på vift. Det blir väl ibland så. Blir så glad åt fynd. Men nej, jag är inte galen. Allt tas reda på som jag nämnt, och en del går vidare till andra. Dealar lite med varor. Som byteshandel. Väldigt kul och praktiskt. Men mycket av citrusen blev som vanligt saft. Vindruvorna smaskas in direkt.

Helgfrukost, periodvis så gör jag risgrynsgröt då. Eller något annat extra till helgen. Så att man känner att det är skillnad på helg och vardag. Jag vill sitta någorlunda länge på helgen. Bra start på dagen. Och samla familjen. Innan vissa försjunker in i telefoner och datorer med spel och annat. Samma sak med middag. Om möjligt vill jag samla alla att äta samtidigt. Det är bara när någon idrottsaktivitet kommer i vägen som vi inte sitter ihop.

Jaja, lite onödigt kanske. Men katten fick en egen adventskalender i år. Ja jag är kattnörd.

Ha det bra, tvätta händer, håll avstånd, använd handsprit och stanna hemma när ni e sjuka. Att kura ihop sig i ett soffhörn är aldrig fel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *