Vad f…… tog maj vägen. Och var kom all grönska ifrån??

Ja, vart skall jag starta. Var tog tiden vägen igen? Ingen som vet, ingen som vet. Jag jobbar väldans mycket just nu. Och fnattar på så gott det går där ut över. Struliga bilar, strul både här och där.  Problem uppstår och problem löses. Försöker surfa mig igenom tillvaron så gått det går. Klagar inte, för jag har det bra.  Prioriteringar, vad är viktigast? Vad kan vänta? Vad är hyper bråttom med? Sen prioriteringar inom det som är mest bråttom med i sin tur. Snurrigt? Ja värs, men det går det med. Men så är ju livet, lite upp och ner och bak o fram. Gillar läget kan man väls säga. Även om jag är vansinnigt trött ibland, försöker jag streta på. Ja, vad har hänt sen sist? En hel del kan man väl säga, typ. Har inte legat på latsidan

Har till det närmaste blivit nörd på att spara grönsaks/rotfrukt och rotfruktspill, det vill säga alla skal  och rens. Och ner i bokachin eller kompost med det. Kul att kunna använda som näring. Inte bara skicka iväg med sop-bilen liksom. Försöker ta till vara om jag kan. Och få in det i kretsloppet.

När jag jobbar mycket och gör mat i förväg, gör jag gärna något allt-i-ett varianter. Som denna, en pasta, korv och broccoligratäng. Koktpasta, all dente, blandat med kryddig grillkorv som jag skurit i slantar och stekt. Blandade i kokta små broccolibuktetter. Rörde sen ner smaksatt creme fraiche. Hällde allt i en ugnssäker glasform. Hällde över grädde och strödde riven ost över o gratinerade de hela till den fick fin färg. Populärt mottagande och gesvint för mig att göra. Bara att ta fram och värma.

Kroppkakor blev det i elfte timmen. Minst sagt. För jag tycker att dom görs bäst på vinterpotatis. Och jag hann köpa en sista 5 kg säck. Veckan efter hade dom slutat sälja. Gjorde som vanligt en hel hög på ca 25-30 st. När jag ändå skall kleta på. Fyllda med stekfläsk/lök och kryddat med salt och peppar. Det var ett tag sen sist. Annars så gör jag väl kroppkakor ca 3 gånger på en höst-vinter-vår sesång. Vi tog med dom till den som flyttat hemifrån. Som middag efter att vi hjälpt honom med ditt och datt. Sen fick han behålla resten och frysa in. Det sa han inte nej till.

Grävde upp en del mynta. Pepparmynta och en äppelmynta. Det växer som ogräs. Den odlingskragen fullständigt har exploderat,  Använde gamla yoghurtburkar och syltburk och placerade plantorna i. Fraktade till nya ägare. Lite byteshandel med plantor. Alltid trevligt.

Har odlat solros skott och ärtskott. Gott att ha i sallad. Men eftersom vi har en katt som är rysligt intresserad av dessa skott som alternativ till kattgräs, får jag hänga dessa i taket. Men nu har han kommit på att man kan hoppaupp på banken och ställa sig på fönsterbrädan och då nå lite grann. Han e klurig i sina uträkningar hur han skall nå sina mål.

Inget får gå till spillor, även botten på tvålen skall med att användas. Bottenskylan blir lätt kvar. Precis som jag visat förut så brukar jag använda detta lilla balansnummer för att få ut det sista. Vissa tycker att jag e snål. Själv tycker jag att jag e ekonomisk. Varför inte? Jag har ju betalt för det som är i botten med. Är det plasttuber, klipper jag upp dem  och stänger med påsklämma. För i tuber kan det finnas otroligt mycket kvar som inte går att klämma ut.

Det var ett tag sen sist. Men nu har jag gjort min müsli igen. Det har mycket grötintag i stället för yoghurt/fil på sistone. Men så blev jag såååååå sugen. Nu äts det inte lika mycket yoghurt och fil längre, så denna omgång kommer nog att räcka lite längre än förut. Okej, det blev lite mycket.

Hittade en kul skalbagge eller nått på husväggen, lika vackert mönstrad som alla av naturens under och ting. Det jag höll på med avbröts för stunden. Jag blev vilande på spaden, för en stund. Och hängav mig till att bara stå och tittade på detta lilla underverk. Otroligt vacker på alla sätt och vis. Ännu ett av naturens under. Upphör aldrig att fascineras.

Äppelkladdkaka är aldrig fel, eller hur? Letade runt på nätet och fann ett recept som jag gillade. Jag rev äpplet i smeten och dekorerade med klyftor uppanpå. För se utens skull. Till det serverade jag vaniljsås. Fantastisk god som eftermiddagsfika på en helg. Inte en smula kvar. För äppelkaka  är ju alltid äppelkaka.

Citron och limesaft. Mmmm, Gott som tusan. Vatten, lime, citron, socker och citronsyra. Jag skivar frukterna och lägger i en bunke. Kokar upp resten i en kastrull. Häller över det på frukterna och låter och stå några dagar ute på farstubron. Kanon. Hittade receptet på nätet, men minskade på sockret, eftersom vi gillar när det är lite syrligt här. Detta är ju så fantastiskt gott, så det gör jag ofta. För det mesta har jag turen att få tag i lime och citron på svinnlådor mm. Så det blir en rätt billig saft.

Har varit på några handlingsrundor, eller jag-ska-bara-åka-förbi-jag-slinker-in-rundor. När jag ändå skall ut i lite ärenden. Så kan jag ju lika bra slinka in. Detta är ett ax block. Hittade jättefyndet med 5 lådor sammanlagt på en runda. Med en låda paprika, 2 lådor äpplen och sist men inte minst 2 lådor granatäpplen. Det sistnämnda blev jag väldans glad över. Inte ofta man träffar på granatäpplen. Jag rensade direkt en låda och frös in innehållet. En låda ställde jag i kylen och plockar ut 1-2 st varje dag för min morgon-smoothies. Känner mig så rik när jag hittar dessa lådor. Blir lycklig.

En annan runda blev det lite gott och blandat så att säga. 4 lådor med äpplen, rotfrukter, broccoli, rödbetor, paprika, pak choi. Härligt mycket grädde, jäst, färs och kassler bland annat. Jästen fryser jag in, det som inte får plats i ”jästburken” i kylskåpet. Kasslern gratinerade jag i ugnen i ett täcke av smaksatta creme fraiche (som jag fyndat sen förut också) blandat med matlagningsgrädde, sambal, div kryddor och chilisås. Supergott. Färsen blev köttfärslimpa. Fläskytterfilen åkte på grillen. Pak choi stuvade precis som man gör med spenat. Äpplena blev både chips och vanligt äta naturellt. Rotfrukterna till gryta och lång kok osv. Det roligast med dessa lådor är att fantasin sätter igång för att tänka ut vad jag ska använda detta till.

Nu har tulpanerna blommat över i skrivande stund. Men gud va fina dom var som väl kom upp och som inte tidigare blivit uppätna. Kan ju visa några stycken i sin glans genom nätet. Ska, har jag tänkt, göra iordning de rabatten till hösten och komplettera upp med fler vårlökar och annat.  Så jag får upp den glans jag fixade till en gång.

Hittade en geting på räcket. En död geting. Och blev helt fascinerad. Ett bra tillfälle att studera den på nära håll. Jag gillar inte getingar isig. Är dessutom överkänslig mot deras bett. Man förstår vad begreppet getingmidja kommer ifrån, och vilken gadd. Så vackert mönstrad. Stod och sommade in den i kameran och kunde få se diverse detaljer.

På en tredje runda blev det färs, korv och pålägg bland annat. Ingerfärs shots. Korven fick hoppa ner i en korv/broccoli och pastagratäng. Bakpotatisen serverades med skinkröra av skickpålägget. Brödet hade jag med till husbilen för snabbfrukost.

Förgyllning mitt i veckan. Kyckling i ugn med currysås, potatismos och färggrann sallad. Samt ett glas vin till. Ibland behöver man det. Somnade så gott sen.

Hittade 2 lådor med paprika när jag slank in i en affär vid ett ärende. Dom blev raskt torkade till paprikapulver. Så numera behöver jag inte köpa färdigt paprikapulver. Känns härligt. Galet roligt.

Fick tag i lite korv och fläskkött, pålägg, grönt till sallader. Korv att grilla(en favoritsort här hemma dessutom) smaksatt creme fraiche, gräddfil till sås och dipp, daxgammalt bröd att mala ner till ströbröd och mjölk till mig som är en sådan mjölkälskare (jag måste ha varit kalv i mitt förra liv.

Brödet jag nämnde skar jag i små bitar och lade på ett brödfat för att torka. Dekorativt i sin process. Gillar inte att köpa ströbröd. Det känns som om det är klumpar i den köpta. Den är inte rolig alls.

Fick en hel stor låda ca 1 meter gång 70 cm med daggkåpa. Vad glad jag blev. Så mycket plantor kostar en del. Fick dem av en före detta arbetskamrat. Jag körde bara upp vid hennes baksida av radhuset, så kom hon med skottkärran med dessa växter. Känner mig rik. Det hon ville bli av med, blev guld för mig.

Utanför vid jobbet och runt om kring har vi vildkaniner. Gulligiga att se på men lite av en ohyra för alla som bor runt om. Dom gräver gropar och gräver sönder odlingar mm. Grannskapets katter, vilka e några stycken även här. Dom dödar väl en hel del, men det finns ändå rackans många kvar. Tyvärr så kan man även få se en och annan kaninunge utan huvud med. Läskigt och äckligt. Men som sagt rysligt söta är dom, när dom lever och har huvudet kvar.

Maskrosor, lite vattendelare. Gula och lyser som guld. Och så länge dom lyser som gula solar tycker även jag dom är vackra. Sen blir dom bedrövliga. Hade jag mer tid, skulle jag ta reda mer. Men jag plockade en del i allafall.

Lade en del blommor i en glasburk och hällde rapsolja över. Varför? Jo för att göra kroppsolja av. Blir mjuk och skön hud av det. Nu har den stått och mognat i ett fönster. Och skall snart silas och testas. Är såååå nyfiken. Återkommer med resultat.

Lite andra maskrosor plockade för lagring samt en del till maskrosirap. Kladdigt men ack så gott. Men luktade till en början lite speciellt. Gällde att hinna göra detta klart emedan jag var ensam hemma och kunde vädra. Det protesteras liksom annars. Alla undrar vad jag håller på med. För övrigt, det finns många fina recept på nätet att tillgå förresten. Skulle ha gjort mer sirap, men hann inte. Men några burkar blev det i alla fall. Man får vara tacksam för det lilla.  

Det blev en potatis och korvgratäng en dag. Gillar allt i ett servering som sagt förut. Slipper en miljon pyttsar på köksbordet. Även denna gång gjord i förväg, då jag skulle jobba 14 timmars pass.

Fick en påse fläskfärs direkt från en bondgård med grisar. Känns ytterst lyxigt. Tror det blir köttbullar av det. Ätes med andakt. Inte ofta jag får så närproducerat.

Gräs lök, gräslig lök. Jäklar vad den växer. Jag har nämnt det förut. Men jag är djupt imponerad. Skall väl klippa ner den till stora delar nu, och frysa in. Så får den växa upp igen. Brukar göra så. Så man är självförsörjande på detta. Gräslök kan man ha till så in i nordens mycket. Och det roliga är att jag inte gör något. Det ara växer och växer, kan även glömma att vattna den, och ändå växer den på. Helt otroligt.

Myntan, ja den löper totalt amok. Galet vad den har växtkraft. Och är ständigt på rymmen. Har grävt upp flera och gett bort. Och myntan liksom spritsar sig ut. Hinner inte med. Luktar gott och gör mig lycklig.

Och jag som trodde att lavendeln, som jag grävde upp och flyttade till vår trädgård förra året, var död. Men icke, nu maj börjar det spira så smått. Blev såååå glad. Men det kan nog inte bli tal om någon blommande lavendel i år. Men nästa år så.  Sakta men säkert.

Förra veckan gjorde jag smör av grädde också. Vispat grädden till smör, blandat i lite filmjölk samt flingsalt. Det var inte dumt alls. Men den blev mycket hårdare än det jag brukar göra. Men precis lika gott. Det gäller bara att komma ihåg att ta ut det ur kylen i tid, när man skall äta smörgås.

Byns ”Helge” har bytt vanor. Han har kommit till vår del av byn redan nu. Det brukar inte ske förrän till hösten när äpplena finns. Men som sagt, Helge, inte en liten kille, har nu bestämt sig för att häcka på den nedlagda åkern ovan oss. Och ibland ända ner vid vägen vid sop-tunnorna. Även om jag gillar älgar, så är jag inte helt bekväm. För denne har börjat hålla till där jag brukar gå min runda. Hmm. Vill inte möta honom nos mot nos liksom. Men det e ju hans skog, så vad ska jag göra? Gilla läget, och går en annan runda

Ostar som inte e så roliga, eller svåra att hyvla brukar jag riva ner och frysa in. Så har jag det färdigt till gratänger, pizzer mm. Vanligt vis köper jag annars ost separat som rivs ner till detta ändamål. Men som sagt som nu ryker även smörgåsosten ibland. Allt för att inte slänga.

Så har det regnat ordentligt igen. Så man får ta en annan väg till sop-tunnan. Eller brevlådan, om man inte har storstövlarna på sig. Men detta har visat sig bara var förnamnet till vad som komma skulle. Men återkommer om det. Något positivt är det väl med det hela. Alla mina vattningstunnor är på nytt fyllda. Och med lite tur, kanske det blir ett bra svampår av detta regnande.

Äppelblommen har blommat. Tyvärr är det över nu, men sååå vackert. Ett av naturens underbara under. Otroligt vackert. Och när man stod under, så surrade det så gott och härligt ovan min huvud. Grannens bin, getingar osv. Humlorna var också där. Sen får vi se om det ger något resultat. Det surrade lika mycket och vackert förra året, men blev inte mycket till äpplen än då. Men skall man gå på varannan års regeln, så borde det komma äpplen i år.

När jag är ute i trädgården blir ibland familjens katt suuur. Han gillar inte att följa med ut. Absolut inte. Hua. Men han sitter gärna med nosen i en fönsterspringa och kikar efter mig. Och ganska ofta ylar hej vilt och pratar på. Och tycker att jag kan väl komma in igen. Att resten av familjen är inne har ibland ingen som helst betydelse. Jag är matmor, och står högst i rang i kissens ögon.

Nu börjar det lika något, det börjar se skymten av en ljusning av detta globala elände. Börjar se en skymt alltså, inte sett själva ljusningen än. Men jag har ett stooort hopp. I takt med att folk blir vaccinerade, fler och fler. Kan man hoppas att det skall gå att öppna upp mer. Det värsta  är bakslagens hämnd. Så jag är fortfarande försiktigt som en iller, Håller mej på min kant, tvättar och spritar händerna i tid och otid. Handla på tider när det är någorlunda lite folk. Umgås inte med folk i onödan osv. Men som sagt, jag har stooort hopp. Fortsätt att vara rädda av varandra och sköt er enligt alla instruktioner så ska det nog gå vägen. Ta dom små stegen innan 7milakliven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *