Det börjar växa, goa mat, fynd och lite annat

Nu är snart april slut. Gisses, snart har alltså 4 månader av året passerat. Naturen skjuter iväg växtlighet med fart. Man kan nästan stå och se hur det växer. Vädret växlar med samma fart. Varm och skönt och t-shirtväder ena dagen, nästa dag kallt, snöregnet viner genom luften. Hagel. Ja ibland växlar det från en sekund till ett annat. Men så är ju livet. Och det är något uppfräschande med dessa växlingar med. Det blir ju inte enformigt. Även om en och annan planering kommer på kant

Fick tag i bra ekologisk persilja här om dagen, och blev så himla glad. Bladpersilja. Till vad?? Persilade så klart. Älskar denna krydda. Jag var beredd att vänta tills min persilja skulle behagade komma upp för skörd, för att kunna göra denna underbara krydda. Som dessutom är så lätt att göra. Består av tre delar. Persilja, flingsalt och vitlök. Som jag kör i matberedaren till en geggamoja. Torkar, i mitt fall i svamptorken, sen kör jag i matberedaren igen. Klart. Paketerat i gamla tacosås-burkar.

En typiskt söndagsfika hos oss, när jag inte jobbar vill säga, är som jag nämnt förut scones med marmelader samt färskost av något slag. Hemmagjorda marmelader, som jag gjorde i massor i höstas. Alla älskar denna fika. ”hur många får man ta” är en vanlig fråga.  

Tjat, tjat och tjat kanske. Japp jag har gjort mer smör igennnnnnnn. Lätt att fixa, blir billigare, blir godare tycker jag samt och räcker längre än smörpaketen man köper. Rent smör blandat med rapsolja, vatten och fingsalt. Har ju ett bra lager med smör i frysen att ta av. Billigt och bra.

Pullport på tapeten igeeeen. Mumsigt som sjutton. Goda grejor. Och så rackans lätt att fixa. Gjort på fläskkarré, grillolja, vitlök och gul lök. Och lite olivolja i botten. Hade den sen till tacos. Använder lite olika grilloljor från gång till gång. På så sett får jag olika smakbottnar på det hela. Denna gång var grilloljan chilibaserad. Så denna gång blev det fart på smaken. Det gillades.

Fick ett litet besök igen av husets spindelsortiment. 2 meter mellan ögonen hahaha. Nä nu ljög jag. Den var runt 2-3 cm tvärs över. Denna gång kom den springande över vardagsrumsgolvet med fart. Kom nog med veden in. Annars hittar vi mest dessa spindlar i badrummet. I värsta fall i min morgonrock hmmmm. Jag fångade in spindeln som vanligt med ett glas och pappskiva och förpassade ut den till naturen utanför.

Gjorde kycklingröra med wookgrönsaker och lök med nudlar och 2 sorters såser till här om dagen. Inte så ofta vi gör det tyvärr. Men nu har vi gjort det flera gånger på kort tid. Enligt önskemål. Det är ju busgott. Och lätt som attans.

En av rätterna jag gjort inför att jag jobbar mycket blev en korv/pastagratäng med äggstanning. Det blev lite över till mig och mina matlådor också. Fast vi för det mesta är en person mindre sen en flyttade hemifrån i höstas, så gör jag lika mycket, för just det faktum att jag behöver en hel del matlådor nu för tiden.  Både lunch och middagslådor och frukostar också för all del. Jag kan om jag vill, både köpa frukost, lunch och middag på jobbet. Och det gör jag ibland. Men oftast har jag med mig allt. Dels finns det oftast rester här hemma att ta reda på, speciellt när inte ungdomarna är hemma, och dels är det rent ekonomiskt. Det skall jag erkänna. Det blir helt klart billigare att ta med, även om vi inte betalar hästsummor för maten på jobbet. Den maten är oftast kanongod där dessutom.

Det blir som sagt mycke kaffesump hos oss. Speciellt när jag varit ledig. Dricker väl lite väl mycket kaffe kanske. Men det är en snäll drog för mig. Och lite av energikick också. Det finns ju fördelen med att gilla kaffe. All kaffesump som jag kan mota katterna med. Det har ju hittills fungerat. Och kaffesump e ju inte helt fel som gödning heller.

Vet inte vad det är med katten och dammsugaren, eller rättare sagt dammsugarslangen. Han gillar inte när jag dammsugar. Han blänger och flyttar sig vart efter. Hoppar gärna upp på någon möbel och följe noggrant förehavandet. Men när jag knäpper av, och slangen ligger på golvet. Då blir det plötsligt intressant. Han gosar med den, omfamnar den och sover en stund med den.

Pionerna , 2 st, börjat se dagens ljus. Ser ut som röda maskar som letar sig upp ur jorden. Härlig vinröd färg. Kul att se. Denna rabatt städade jag för ett par veckor sen. Har ju haft som planering att denna rabatt skall utökas med en till två pioner till. Men det har inte hunnits med/inte bestämt mig. Men nu funderar jag faktiskt på om jag inte skall plantera kärleksört i stället i mellan, istället för fler pioner. Hmmmm. Får fundera vidare.

Påskliljor och narciss blommar som sjutton. Och det bästa är att rådjuren inteeee gillar dessa blommor. Dessa blommor skall jag köpa mer lökar till hösten. Tyvärr har vildsvinen börjat komma oroväckande närmare. Och dom skiter i vad de e för blommor. Ber en bön att jag ska slippa dom ända ner till oss.

Ett par vändor i shoppingväg har det blivit. När jag ändå är på vift med skjutsande osv, så passar jag på att slinka in i en eller flera affärer. Ena rundan blev riktigt bra. Med 4 st svinnlådor med mycket goasaker och en del annat. Den mjöliga potatisen gick till potatisgratäng. Korv till grillning osv

Av äggplantorna gjorde jag en gogo röra som var helt underbar till bland annat grillning. Men den brukar jag alltid få ha för mig själv. Dom smakar lite och säger att dom inte känner för den just nu. hmmmm

Päronen gick till fruktsallad och så kokade jag in resten i sockerlag smaksatt med med rom, stjärnanis och kanel. Pytsade ner i små yoghurtburkar och frös in. Smakade lite, gisses amalia vad det var gott. Längtar tills den efterrätten serveras. Mums.

Den andra rundan blev en fyndlåda och lite annat. Morötterna blev rårivet till måltid. Grönkålen frös jag in. Winebröden hade yngsta förmågan önskat sig när vi skulle fira hans födelsedag. Korven passar utmärkt till korvgratäng framöver.

Till ovan nämnda födelsedag blev det tårttillverkning enligt önskemål från födelsedagsbarnet. Jag bakade först ett anslag, dvs tårtbotten som jag delade 3 delar. Ett lager blev lemon curd blandad med lite grädde. Och det andra lagret blev en blandning av hackad jordgubbe, jordgubbsmarmelad och lite grädde för att blev lättare att bre. Spritsade runt om, och dekorerade med fingers. Och ovan blev hallon och jordgubbshack med en stor jordgubbe i mitten. Det välkomnades glatt. Och det var busgott.

Grävde runt i diverse odlingslådorna, fyllde på jord och gödsel. Så nu har jag bara 2 lådor kvar. I en av lådorna grävde jag ned 3 krukor förra året på höstkanten. 3 krukor som jag fått mot min vilja. Så dom stod hela sommaren i ett hörn, innan nedgrävningen ned, och glömdes väl mer eller mindre bort. Förträngdes. Och ingen kom ihåg vad det var vi fått. Blasten hade vissnat i lådorna så inget syntes ovan jord. Det jag hade fått, det var tydligen jordärtkockor. Fick ihop en hög. Satte mig och googlade runt lite. Läste bland annat på Skillnadens trädgård som jag följer med stort nöje. Och bestämde mig för att använda allt till utsäde. Så jag offrade lådan med ramslöken i hörnet, och grävde ner rotfrukten igen.

Mer gröt tillverkning. Mer gröt till folket. Risgrynsgröt även denna gång. Det gillas starkt, för att inte tala om vad praktiskt det är. Dessutom tar jag med egen risifrutti till jobbet som mellanmål. Smaklig till vilken frukt som helst. Billigt mellanmål/lunch.

I fortsatta rensning och uppfräschningen av lådorna, såg jag att min lilla lilla klick av ramslök har kommit upp. Än så länge räcker det inte ens till en liten pesto eller knappt något annat. Kanske att krydda upp något. Men jag har hopp. Beståndet är ju tänkt att växa.

Och lite mer gammal vitlök som jag nu grävt upp. Vilken ljuvlig doft. Blir bra att hacka ner i maten. Tänkte ett tag omplantera dessa, men bestämde mig för att inte göra det. I äter upp det. Det blir matlagning i stället.  

Gräslöken växer så det knakar. Är för tillfället lite rufsig. Hade fibernät över, som nu är avtäkt just över gräslöken. Och skall nu få sträcka sig mot skyn istället för att huka sig. Tänk att i april redan få klippa av färsk gräslök till maten. Helt underbart. Känns så lyxigt.

Även myntan kämpar på. Växer så grön och fin. Och luktar underbart. Snart kan jag göra färsk mynta-te. Det ser jag fram emot. Som e så himlans gott. Och i år skall jag bli bättre på att plocka inför vintern.

Äppelträden börjar visa antydan till att våren e på gång. Och med tanke på att en granne förra året skaffade bin. Ser jag hoppfullt på denna säsong.

Syrenen finns det hopp om, även den. Hoppas den ser bättre ut i år än förra året. Då ville de sig ju inte alls.  Allt är hoppfullt när det ligger i sin linda.

Och på egne hand har skillan sett dagens ljus. Lyser så fint längst ner på gräsmattan. Som ett blått skimmer. Lika vackert varje år. Lyser upp.

Som sagt har nu startart upp inför säsongen. Just nu ser allt gråbunt ut. Men det kommer snart se grönt och fint ut. Faktum är att jag får energi av detta. Hur knäppt det än kan låta. Jag ser hopp och kreativitet. Allt känns möjligt. Och det är så rogivande att pula runt bland lådor och växlighet. Få så och fixa. Skall eventuellt utöka beståndet av odlingslådor. Håller på att mäta och kolla hur det passar bäst.

Lite städning mellan 2 st bodar är aldrig fel. Ja, marken skall sjystas till med trall också med tiden. Men den gamla genomrostiga grillen, som var helt utan hopp längre. Demonterades (vi skruvade loss lite prylar till andra projekt) och resten fick gå till tippen. (vår tipp här på landet har öppet var fjortonde dag, så det blev en tur dit  i måndags) Det blev ett bra ställa att ställa vattenkannorna samt hänga upp slangar på. Som annars gärna ligger på marken och skräpar. Hängningsannordningarna är gamla fäljar från kasserade däck. Alltid lika kul att kunna återanvända saker och ting tycker jag. Älskar kreativa lösningar.

Hade jucie trätrer kvar som inte blivit druckna. Dom brukar gå åt vi utflykter. Men som sagt några blev kvar så att datumet hade passerat med råge. Men inget fel på smaken, så dom har jag sippat på nu när jag varit ute i trädgården och jobbat. Passar perfekt. Här slängs inget i onödan.

Gjorde vinbärskaka med vispgrädde till och chokladbollar och tog med mig till en bekant. Vi har inte sett på ett år pga pandemin. Nu lyckade vi ses ute med avstånd. Hon höll med kaffe och jag med tillbehör. Vid sådana tillfällen är det perfekt att spara yoghurthinkar och godislådor att packa i. Man behöver inte släpa hem något.

Ja, då e det är bara att fortsätta att tvätta och sprita händerna noga. Hålla avstånd och visa hänsyn. Okej det kan bli lite omständligt ibland, men det får man tugga i sig. För om alla hjälps åt, kämpar på, så kommer att vi till slut se ljuset och komma ur denna skit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *