Nu är julen borta, nytt år är här och lite vinter o toastol

Gisses vad det blåste en helg på natten till lördagen och underlördagen. Ute julgranen ute lade sig flera gånger. Till slut fick vi binda fast den. Denna gran som vi fick gratis på ett större byggvaruhus. Varför? Jo dom var defekta sa dom, och kunde inte säljas sa dom. Vi såg inte riktigt vad det var för fel, tycke den var fin. Så en av deras granar fick följa med hem. Sen såg jag på en köp/säljsida på facebook att en person skänkte bort en stadig julgransfot. Och eftersom jag skulle åt det hållet i ett ärende, så åkte jag och hämtade den. Gratis gran och gratis julgransfot. Kan det bli bättre. Känner mig mycket nöjd. Ljusslinga hade vi hemma redan. Ibland har man tur.

Innegranen, ja vad skall man säga. Ett barrigt tråkigt kapitel. Gudomligt vacker till en början. På söndagen efter jul var det bara att plocka bort allt pynt. Suck. Hade velat ha den kvar längre, åtminstone till efter nyår. Men det var alldeles för mycket pynt som trillade i golvet och katten spred lite för mycket barr, när han gjort en vända under jul. Men tyckte nog att det var många roliga grejor som kom ner. Klippte ner alla grenar för senare flisning i flismaskinen. Stammen sparar jag bland dom andra stammarna från föregående år, som jag sparat för senare projekt. Återvinning alltså. Fast inte barren förstås. Dom fick åka sopbil.

Brukar hänga i polkagrisstänger i granen varje år. Vid rean i januari i år, köpte jag för halva priset, ca runt 4 – 5 kr paketet. Ha ha det blev visst rätt mycket. Jag räknade till att jag köpt 7 paket med 10 stänger i varje paket. Så jag hängde upp 67 st stänger, 3 gick sönder. Någon här som är väldigt förtjust i dessa stänger i denna familj blev glad. För han vet att han kommer att få äta upp dom. I skrivande stund har han bara 3 kvar. Att han inte fått ont magen, gisses

Vörtlimpa? Jo det bakade jag straxt före jul. En sats på 4 limpor. Innehållande både porter och julmust. Såååå gott. Även ungdomarna åt av den, så det får man väl se som en framgång. Dom kan vara rätt kritiska.

En ytterst snabb shoppingrunda dagen före julafton, min snabbaste hittills. Så innan kl 9,00 var jag hemma igen. Men en fyndlåda hittade jag faktiskt. Med morötter Som jag skalade, tärnade, förvällde ett par minuter och sen frös in i lämpligt stora förpackningar. Egna frysta morötter alltså

Har under mellandagarna, när jag ändå är uppe tidigt och före alla andra som alltid, kokat gröt till alla dom flesta dagarna. En dag tomtegröt, som räckte i 2 dagar, och i övrigt mannagrynsgröt.  Ingen vill ha yoghurt när någon av dessa grötsorter serveras. Underbara grötsorter. Dom förekommer ofta hos oss på andra helger under året också.

Tittade till rabatten på framsidan av huset. Nu har vårblommorna börjat komma upp. Galet. Och därmed har rådjuren lockats fram till husväggen med. Allt var toppbeskuret. Suck. Än så länge, som tur e, var ingen lök uppdragen i alla fall Så nu kommer nätet fram igen för att rädda det som räddas kan. Många undrade om jag var galen. ”staketar du in ogräs och maskrosor, eller?” var det en del som sa. Men hej, vi bor på landet, här mumsas det friskt av dom vilda djuren när dom kan och kommer åt.

Sent om sides blev det av till slut. Kan inte försvara varför. I bland blir saker bara som det blir trots noggrann planering. Men 2 dagar före nyår blev det till slut av. Vad då?? Jo jag satt vitlöken. Det blev två hyffsat stora lådor till slut. Tre olika sorter. Och nu är det bara hoppas på det bästa. Måste täcka allt med på grund av katten Sigge. Skulle ha planterat vitlöken redan i oktober. Och hoppas att odlingsåret 2021 blir bättre än 2020.  Hoppas lyckas så lite vintersådd också.

Så har det varit nyår då. Igen, slut på 2020. Och förhoppningsvis blir 2021 bättre. Nytt år och nya möjligheter. Eller hur? Och vad blev det för mat då?? Som nyårsmiddag.  Jo marinerad fläsk ytterfilé som grillades. Marinerad klyftpotatis som jag gjorde iordning i ugnen. Marinaden bestod av olivolja med egen persille krydda och vitlök. Beasås, recept från Erik Videgård. En av mina absoluta favoritkockar.  Som efterrätt blev det panna cotta toppad med kompott av hallon, amerikanska blåbär och smultron. Bär som jag plockat själv i somras.

Och vad gjorde vi i övrigt på nyårsafton då? Haha, förmodligen något som inte så många andra sysslade med. Vi bytte vattenklosett. Ja, alla har vi våra nöjen. Och vi var nästan ensamma hemma dessutom. Inget kalasande. Nytt år, ny toalett, kan det bli bättre?

Den gamla toan? Ja först stod den bredvid grillen på farstubron som en staty. Innan den fick flytta på sig till min vedhuggarhörna, Vi ville inte slänga iväg den bara. Vi funderar som bäst i skrivande stund, var i trädgården den skall stå med blomplantering i. Tycker det är lite roligt med sådana grejor. Har några idéer om hur och var den skall placeras. Tankarna måste snurra runt lite några varv innan allt faller på sin plats. Återvinning av material, alltid kul. Lurar också på vad för slags blommor jag vill ha i den- färgkompositioner mm. Mmm vi får se vad det blir. Framåt maj, juni någonting

Innan vi tog oss an ovan aktivitet satt vi och spelade monopol några timmar. Det är tyvärr inte så ofta som vi sitter och spelar spel som man gjorde förr. Gör det alldeles för lite. Tyckte de var riktigt kul. Kanske för att jag vann dom flesta gångerna kanske, hihi. Det var en moderniserad variant av monopol. Inga papperspengar, utan kreditkort. Jag har det gamla varianten med sedlar, där man fick räkna till oändlighet. Den nya spelet med betalkort, så räknade den lilla bank/kortläsaren allt. Borde spela spel så här runt köksbordet oftare. Det är ju så himla kul. Och grabbarna gillade det med, när man väl fick dt dom.

Dagen efter, första dagen på året, lyckade jag pricka in internationella pizzadagen utan att det var meningen. Hade inte en aning om det när jag startade matlagningen på årets första dag. Till fikat på årets första dag blev enkla wienerbröd.  Gjorda på färdig smördeg och vaniljkräm och jordgubbssylt. Snabbfikabröd. När det är bråttom. Smördegen var det halva priset på. Det tackar man för.

I mellandagarna var vi, 2 personer, och träffade ett par vänner. Utomhus träff på behörigt avstånd. Härlig grillning av korv med choklad och kaffe till samt fika. Riktigt mysigt. Hälsade på lite mysiga djur också. Alpackor, får, höns, katter och hundar. Och fick en massa inspiration. Som jag alltid får när jag varit där på besök. Som tyvärr i dessa tider, blir allt för sällan.

Köpte underbara fina ägg med, när jag var på ovan besök. Snyggt arrangerat i schackmönster. Dessa behandlar jag som dom vore gjorde av guld. Dom är sååååå supergoda med vackert gula. Ekologiska.

En lite handlings runda straxt efter nyår, på betoning på liten denna gång med. Tidigt på morgonen och var hemma igen straxt efter 10 så där. Hittade i alla fall en frukt och en grönsakslådor. Mycket mjölk till halva priset, likaså yoghurt och grädde. Så jag var riktigt nöjd med resultatet. Dessa lådor har blivit ett beroende för mig. Får nästan ont fysiks i kropp när jag inte hittar någon låda. Och när jag gör fynden, så får jag en rejäl adrenalinkick. Sån energipåslag, lite halvgalet kanske.  

Ja man kastas mellan olika väderlekar må jag säga. Ena stunden svämmar gräsmattan över av vatten, nästa stund är det vinter med snö. – 11 en dag, ett par dagar senare plus 4.  Men jag hann använda mina broddar ett par dagar i alla fall. Dom köpte jag till förra årets vinter. Men hann aldrig använda dem

Har anammat utmaningen med 25 armhävningar, 25 sittaps och 25 knäböj. Jag får nästan dagligen hjälp av katten. Han tror att vi skall leka. Tänkte, när jag gjort dessa övningar ett par veckor, skall jag nog utöka med lite fler övningar, bara för att.

Och som vanligt, var rädda om v sittaps, arandra, håll avstånd, använd gärna munskydd när det behövs, tvätta och sprita händerna. Visa hänsyn och hjälp varandra. Så ska nog ljuset i tunneln snart visa sig. Det är jag övertygad om. Och så som jag längtar till jag kan göra som på nedan bild snart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *