Möss, kvitten, mat och hösten är här

Detta inlägg innehåller annonsen från odla.nu, köketsfavoriter.se, VetZoo.se, Granngården och Gardenstore

Annonserna för företagen som finns med i mina inlägg, är bara sådana företag som jag har egen erfarenhet av. Bra erfarenheter.  Så jag faktiskt vet vad jag pratar om. Kan va bra att veta

Morgonstund har guld i mun. Och bly där bak för somliga. Skönt när jag inte skall någonstans och vaknar tidigt, tidigt. Som här om morgonen. Smyger upp, brygger mig lite kaffe och slår på datorn. Sitter där och skriver och drick mitt kaffe. Älskar det. Allt är tyst och stilla. Jag är oftast uppe tidigast av allt och alla. Så jag har förmånen att göra så ofta. Slå jag inte på datorn blir det något hantverk av något slag.  För att sen göra den perfekta frukosten senare, blir det äggröra som jag just nu har snöat in på. Så nu vill jag ha äggröra till varenda frukost. En väninna till mig brukar göra det när vi hälsar på. Och det är så in i vassens gott

Litet tips och annans:

Kunde inte låta bli, skulle baaaaara in och kolla efter vitlök. När jag surfat runt på odla.nu kom, så blev det inte bara en beställning på del vitlök som är dags snart att sätta, utan även mer frön för sallad och lite annat. Dom har sjukt bra priser på många tex frön just nu. Gör som jag passa på.

https://at.odla.nu/t/t?a=1198828994&as=1477126216&t=2&tk=1

Vad gör ni med brödkanter från till exempel smörgåstårt-tillverkning??? Jag lägger det på en bricka och torkar. När det sen är knusetort så antingen långtids förvarar jag det i något tätslutande, eller maler jag det till ströbröd direkt. Så slipper jag köpa sånt. Tror aldrig att jag köpt ströbröd någonsin.

En liten inblick i förra veckans matsedel. Det blev både de ena och de andra. Det enda som inte blev av var söndagens meny. För det fick bli restmatsdag. Veckan blev lite hippedehopp så att säga med en sjukling som inte kunde äta (annars väldans matglad) och inte en riktigt fulltaligt vid matbordet. Så det blev lite över. Resterna räckte förtutom till söndagen, även till mig 2 dagar till. För slänga bär mig emot, även det tyväääär händer igen.

Ett litet tips och annons:

Är det någon som varit inne på köketsfavoriter.se någon gång? Kan tro det. För mig som älskar matlagning och bakning som sjutton, är detta en guldgruva. En sida på nätet som jag ofta återkommer till. Dom har så mycket. Satt uppkrupen i soffhörnet och surfade till kvällskaffet i gårkväll ganska länge på denna sida bl. a. Och såg att dom hade en hel del nedsatta priser. Beställde faktiskt lite kakmått, är sjukt förtjust i kakmått.

https://do.koketsfavoriter.se/t/t?a=1121186450&as=1477126216&t=2&tk=1

Bakade här om dagen en sorts te-kakor jag inte gjort förut.  Och ooo vad det blev lyckat. Det var honung i receptet. Så läckert. Dom gick åt som smör i solsken. Kommer definitivt gå på omprövning.

En av rätterna denna vecka blev dillkött. Attans så gott. Tar lite tid men det är det värt. Jag gjorde dillköttet på fläskkött. Brukar för det mesta göra dillköttet dagen innan. Så mustar det liksom till sig, och smakar så mycket mer tycker jag.

Hann inte fota kålpuddingen. Så det får bli kort på resterna som kompromiss. Älskar kålpudding. Lätt att göra och lätt att bjuda på. Det lustiga är att när jag växte upp, avskydde jag kålpudding. Dom måltiderna åt jag bara sås och potatis. (hos oss, när jag växte upp,  gjordes ingen annan maträtt om man inte gillade det som serverades) Tänk att man kan ändra sig så in i vassen.

Har börjat spara alla äggskal som blir jordförbättring. (förut fick dom gå i bokachin eller komposten) Sköljer ur dem och lägg på tork. När dom är riktigt torra så maler jag dem så smått det går. Sen strör jag ut dem vid rosorna eller i komposten. Så kul när man kan få användning av saker i stället för att slänga. Eller hur?

Litet tips och annons:

VetZoo, Vetzoo. Det är så skönt att kunna beställa för hemleverans. Som till exempel kattsand. Som väger multon minst sagt. Dom har kampanj just nu på exempel just kattsand. Min favorit sand dessutom. Ever Clean. Ja, katten gillar också den. Så fort jag gör rent och fyller på. Kommer katten direkt. Hinner knappt avsluta innan, han hoppar i och krafsar runt

https://in.vetzoo.se/t/t?a=1139817006&as=1477126216&t=2&tk=1

Svängde in på en grusväg som jag inte åkt på ett tag. Och va snopen jag blev. Var sjutton hade skogen tagit vägen? Svampstället likaså. Stora märken efter skogsmaskiner. Blev minst sagt paff. Men bara på ena sidan av vägen tack och lov. Den andra sidan var lika vacker som vanligt. Blev stående en stund och bara stirrade. Jag väljer att visa den vackra delen.

Men jag hittade några få svampar i kanten i diket iallafall. Ed betoning på få. Räcker till en macka om jag drygar ut med lite lök förstås. Detta är bland det godaste jag vet. Nyplockade kantareller stekta ihop med gul lök, salt och peppar. Och vill man kan man piffa till det hela, kan med droppa över lite konjak. (dock inte päronkonjak) Denna gång blev det utan konjak. Såååå gott. Men det skall vara svamp direkt från skogen till en sådan macka. Tar man från frysen, infinner sig inte samma känsla tycker jag.

Det fanns rejält mogen röksvamp också. Tänk att alltid när jag ser röksvamp, måste jag trampa på dem. Kan liksom inte låta bli. En släkting till mig, vi brukar tävla om vem som hinner trampa först. Så det nästan övergår till handgemäng. Ja, på vänskapligt vis förstås. Okej barnsligt kanske, men vi kan helt enkelt inte låta bli. Tävlingen består även i att få den bästa ”puffen” från svampen när man trampar, haha

Så har aktion höststädning påbörjat i trädgården. Börjat fylla kärran med ditten och datten som skall i väg till en tipp för trädgårdsavfall och ris. Kan bli ett par kärror i år tror jag. Eftersom jag är kreativ person och gillar installationer och trädgårdmöbeluppställningar i kombo att vi har slagit ihop grejor från två bohag, Så tar det sin randiga tid att samla och städa på hösten. Men det är det värt. Så jag klagar inte.

 Nu är årets fågelmatning på plats. Så nu är det höst/vinter för mig. Nytt för i år: tak och botten.  Hade allt i fågelmatväg utom nötter. Och ny plats-placering av buren. Förra platsen vid stora altanen var väl bra placering i sig, men dom sket ner hela den stora altanen. Nu placerade vi den vid en av småbodarna. Blev riktigt nöjd med resultatet. Och småfåglarna verkar rätt nöjda dom med. Dom invigde nästan direkt. Och man kan så buren bra från mitt lilla örtfönster dessutom.

Litet tips och annons

Ja haja, nu märks det verkligen att det är höst. Möss, möss. 2 st. Vi klarades ganska bra förra vintern efter det att vi satte dit en apparat som avger signaler som möss/råttor inte gillar. Och i det utrymmet där den sitter finns inga rådisar. Men i ett annat utrymme har det fått bli råttfällor av olika slag. Som till exempel Råttfälla RatSnap, och Musfälla Gilotti. I sistnämnda har vi hittills fångat 2 st möss på en vecka. Tycker väl lite synd om mössen, men jag vill inte ha dess baktiehärdar i källaren. Och förstår dom inte bättre, får dom skylla sig själva. Dessa fällor tar ju ändå kol på dem direkt. Finnsäven utmärkta grejor till fågelmatningen här

https://at.granngarden.se/t/t?a=1080727984&as=1477126216&t=2&tk=1

På tal om trädgårdar. Tror naturen e tokig. Rabarberna har börjat komma upp för tredje gången i år. Så här sent har nog våra rabarber aldrig envisats med att komma upp igen. Får se om det kommer att finnas så mycket att det går att göra en kompott till en panna cotta?  

Ja vad ska man säga. Svartrötter och rättika. Suck. Ja jag har nämnt dom förut. Några svartrötter blev det inte. Småååååå smaaaaala trådar som inte liknande någon alls. Precis som jag misstänkte, jaja, bättre upp nästa år kan man ju hoppas. Men rättikan blev det i alla fall lite granna. Frågan är vad för mumsigt som jag ska göra av dom. Kim chi? Eller syra in dem? Ska kolla runt lite innan jag bestämmer mig

Så, då har jag varit och plockat rosenkvitten till slut. Varför gör jag det? Små klibbiga svårforcerade gula frukter som växer i otroligt taggiga buskar. Plockade knappt hälften av 2 buskar. Och har nu sönderrivna händer. Små svullnader här och där efter att jag stuckit mig på taggarna.  Ändå gör jag det gång efter annan. Fast nu var det några år sen sist. Men den marmeladen, godiset är magiskt, som man kan göra av kvitten

Var på en liten handlingsrunda, kapet blev inte så väldans stort. Snarare väldigt litet faktiskt. Men grädde för halva priset några liter. Rost bröd med morot och grövre variant, 3 st limpor för mindre än halva priset. Mozzarella och yoghurt för halva priset osv. Och champinjoner för bra pris. Champinjonerna skivade jag och frös in. Gott på pizza och annat. Men inga fyndlådor tyvärr dock, men såväl en fyndpåse i alla fall, innehållande ruccolasallad, plommon, snacksgurka, isbergsallad.  Hoppas på bättre resultat nästa runda

Blev lite sugen på en riktigt 70-talare i bakningsväg. Chokladrutor med kokos i långpanna. Som nu mera heter kärleksmums tydligen. Gjorde inte den veganska typen denna gång. Bedövande gott blev det i alla fall.  Sen gick jag loss vidare på att göra lite chokladbollar rullade i pärlsocker (var inte snabb nog att fota innan dom började ätas upp). Inte dumt det heller. Barndomsminnen för mig. Sådant här är jag uppvuxen med

Mer citronsaft har blivit gjort. Så gott ihop med bubbelvatten till. Gillas av alla och så förbålt enkelt. Kokar upp vatten, socker samt citronsyra. Skivade ett gäng citroner och lägger ner i kastrullen. När kastrullen svalnat, så ställer man den svalt i 1 – 2 dygn.  I detta fall hamnade den på farstubron. Sen sila av och hälla upp på flaskor. Dom håller åtminstone en vecka. Det är så länge vi max har haft dom i kylskåpet i alla fall.  Oftast är det slut tidigare. Receptet har hittat på nätet. Citronskivorna fiskade jag upp och lät rinna av. Sen torkade jag dom i torkmaskinen för kommande kransar

Återanvändning av kläder är alltid kul. Men när det är en arbetsjacka, med ett till hälften avskavt logga på, ser ju inte så kul ut. Så jag sydde på ett reflexband som döljer det hela. Funkar alltid. Denna gång blev det handsömnad. För mycket jobb att ta isär allt kände jag. Och grabben går glatt runt med den. Skönt när ungdomarna inte e såna totala märkesfrik. Dom brys sig inte så mycket om kläder. Bara några få synpunkter som någon vill inte ha kläder med  texter, någon vill inte va för färggrann eller någon vill inte ha döskallar på kläderna osv. Annars inget alls. Rätt skönt.   

Ett litet tips och annons

Gardenstore.se har bra kampanjer just nu. Surfade runt lite på sidan, och kollade bland annat in lite grejor till odlingarna. I skrivande stund har jag inte bestämt mig än, men det lutar bland annat åt ett minväxthus som finns med på kampanjen just nu. Men o vad mycket kul dom har. Det kommer nog att bli något mer också.

https://track.adtraction.com/t/t?a=1184027063&as=1477126216&t=2&tk=1

Japp, det var bara att bita i det sura äpplet. Välja på lampa på gaveln (där det är förbålt mörkt) eller behålla rosbuskar i full storlek. Jag är mörkrädd (men inte lika hysteriskt som förr)så jag valde lampa. Rosorna växer väl förhoppningsvis upp igen. Eller rättare sagt, dom växer upp igen. Så jag gick loss ordentligt och stubbade ner dom så det skulle vara enklare att dra fram kabeln till gavellyktan. Det blev ju inte direkt vackert, men funktionellt i alla fall som jag brukar säga

När jag ändå stubbade ner, så sparade jag lite nypon för dekoration till kransar. Har tänkt, om jag hinner och orkar, göra jul kransar till alla bodar och hus.

Bakom molnen finns solen även om man knappt tror det ibland när livet väg är lite väl knölig och man måste bestiga ett och annat berg på vägen så att säga. Men solen finns där bakom jag lovar

Som sagt, håll avstånd, tvätta och sprita händerna och visa hänsyn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *