Fyndlådor med mycket innehåll och förädlingar osv

Japp, nu är hösten här. Flesta blomlådorna har gett upp, bokstavligen. Jag älskar egentligen alla årstider. För varje årstid som kommer känner jag åååå vad härligt med just denna tid. Och årstid har en speciell doft. Hösten är så  otroligt vacker att se hur det skiftar. Samtidigt sorgligt att och vemodigt. Allt ger upp och drar tillbaka sin näring från växterna. För att sen böra om till våren igen.

Höstgrävningen av potatislandet är klart. Det var så snett och vint så det var svårt att se vart som skulle åtgärdas för att få det rakt. Men det gick till slut. Så nu har det blivit rakt samt och blivit körd med jordfräs. Så gödning har åkt ner. Nu får den ligga i träda till i vår, då jorden skall blandas upp med sand. Det skall bli väldans spännande och se hur det går att sätta potatis efter alla åtgärder.

Var till en nära släkting här om dagen, eller rättare sagt kvällen och plockade äpplen. En kväll med härlig höstluft. Ren njutning att bara flanera runt i den gamla trädgården. (Huset som ligger där byggdes för över 110 år sen. Och nu bor där 5:te generationen där. Jag har haft förmånen att få träffa 4 av dessa generationer. Häftigt. ) Allt i äppelväg sjöng på sista versen. Men en hel del äpplen blev det i alla fall. Riktigt röda fina till gröna. Äpplena står nu på vår lilla altan. Har tyvärr ingen ordnad lösning på äppelförvaring, så det blir till att förädla och frysa in istället.

Det är mycket att plocka nu, om man vill i guds fria. Nypon till exempel. Såg att det var mycket av den varan just nu runt huset. Snyggt illröda. Snygga att både spara till julgrupper, julkransar och att för äta. Torkade förra året nypon med kärnor. Men skall nog försöka torka utan kärnor i år. Nyponsoppan tenderar att bli lite ”stickig” med kärnor. God smak för all del men som sagt tyvärr lite väl mycket ”sting” i så att säga. En smaksak i och för sig.

Vi har haft förresten ett födelsedagsbarn här. Som fyllt 20 år. Smörgåstårta samt citrontårta. Smörgåstårtan innehöll två stycken olika blandningar. Den ena var en blandning av hackad smörgåsgurka, leverpastej och grädde. Den andra blandningen var en blandning av hackad skinka, hackad purjo och ostkräm. Gott som sjutton men dyrt. Tar sin tid att gegga ihop. Men värt det. Njuter vare sekund när smörgåstårta serveras. Men det är väl extra gott eftersom jag inte äter det så ofta.

Efter skulle vi ha en citrontårta som nämndes ovan. Bottnar som innehöll citronskal och som man penslade med citronsaft. Man baka 2 st bottnar som delades och blev 4 bottnar. Lager 1 och 3 skulle det vara en vaniljkräm som man kokade ihop på spisen. Lager 2 var vispad grädde med lemoncurd. Grädde runt och gelé ovan. Tjena säger jag bara. Ja bottnarna gick bra, lika så alla mellanlägg. Men gelén stelnade inte och grädden som skulle vara runt om gick inte att vispa. Det var någon slags fel på den tetran. När gräddens vispades blev det grynigt och liknade mest keso i stilen. Så det var bara att skippa alltså. Jag hade ju tillverkat alla delar och röror, sen fixade 20-åringen ihop med sin far att lägga ihop tårtan tillsammans med sin far. Det blev en ”nakentårta”. Lemoncurdblandningen fick gå ett varv utanpå tårtan med. Sen slängde dom på chokladpinnar ovan. Den blev ju inte direkt vacker, men akta er vad god den var. Denna tårta kommer att gå omprövning det kan jag lova.

Så, nu har jag förpackat lite mer av torkade diverse saker. Kul att ha i grytor mm framöver. Mina torkmaskiner är stora favoriter. Dom används flitigt i dessa dagar. Man kan torka så rackans mycket olika saker. Mer än man kan tro. Dock torkar jag bara grönsaker, och frukt, grönt och så. (inte kött och fisk.) Och det torkade har nära på ett evigt liv, ja ett år åtminstone. Lite beror på hur man förvarar burkarna. Fast alla kanske inte e så förtjusta i dom ”brummande maskinerna” här hemma haha. Bänken ser lite meckig ut kan jag väl erkänna. Med burkar, maskiner och allt därtill. Mycket som händer samtidigt.

Alltså, gjorde jordens svinn-låde kap. Tror det var det största hittills. 4 lådor som jag betalade sammanlagt 80 kr. Om jag hade betalat vad allt innehåll egentligen skulle ha kostat, skulle jag ha betalat ca 729 kr. tjoohoo vad glad jag blev. Kapet landade i ca 18,8 kg tomater, 0,985 kg citroner samt 1,9 kg tomater i olika färger. Min lycka var euforiskt. Jo, alla var överens om att det var ett kap här hemma, men har lite roligt åt att jag blir så himla glad när jag gjort superkap. Detta spar så mycket pengar. Varor som inte behövt gå till spillo.

Av citronerna blev det citronsaft. Stora flaskor saft. Dom kommer att räcka cirka en vecka.

Av tomaterna gjorde jag passerade tomater, konserverade tomater samt fryst in tomater i påsar. Känner mig så himla rik när jag får ta reda på saker och göra gott i gott. Nu finns det för en period framöver. Känns så underbart att få vara kreativ. Fina lager på hyllorna.

Av paprikorna gjorde jag parikasallad och konserverade det. Ett recept från en kompis. Jag skar paprika i strimlor och lade på en långpanna. (lade ett bakplåtspapper i botten) strimlade tomater o och vitlök och blandade med paprikorna. Körde de hela i ugnen på 175 grader tills allt var supersladrigt. Mixade sen allt med olivolja, peppar och mitt egna örtsalt. Värde upp mixet utan att låta det koka och fyllde förvärmda glasburkar.

Konserverade lite tomater med basillika och vitlök, basiliablad och en skvätt olivolja. Jag klyftade tomaterna och fyllde 2 st glasburkar. Klöv lite vitlökar och petade ner dom tillsammans med basilikablad bland tomaterna. Skvätte över lite olivolja. Sen ställde jag in dem i ugnen på ca 120 grader. Och när jag såg att det började bubbla i burkarna, tog jag ut dem och satte på locken. När dom sen svalnat helt, bar jag ner dem i källaren. Såååå nöjd.

På denna ovan shoppingrunda gjorde jag många andra kap från snart utgången hyllorna. Fick ihop lite olika måltider med alla röda lappar paket. Och bla annat 5 st 1 L paket ekologisk rödmjölk för 5 kr st. Detta var en bra runda. Bästa kapen gör jag faktiskt på morgonrunderna, näst bästa på eftermiddagsrunder straxt efter lunch. Sämst på kvällar tyvärr. Har kapat matkostnaderna så in i bengen efter att ha börjat med detta för 1,5 år sen och riktigt gått in för att nosa igenom hyllor för tillfälliga partier, utförsäljningar, annonsblad, matsvinn-lådor och snart utgånget datum. Kan nämna i sammanhanget att jag har blivit rejält tråkad av många, hånad samt driven med detta. Många har raljerat och haft roligt åt mig. Hånat och varit spydiga. Men det skiter jag i, för jag är nöjd och dom som går på värst är lustigt nog dom som beklagar sig mest över att inte få ihop varken tillvaron eller ekonomin. Avundsjuka tror jag det heter. För det jag gör är ett intresse, och det är upp till var och en hur man vill leva.

Förra sommaren jag och sambon i Norrland, där vi bl. a var med i en liten fem-kamp. I denna femkamp ingick att kasta hästskor mot en pinne. Man fick olika poäng beroende på om hästskon ställde sig mot pinnen, stannade runt pinnen eller bara stötte till pinnen. Sen dess har jag varit på jakt efter gamla hästskor. Och vips för några dagar sen fick jag napp. Skor efter Ardenner och Nordsvensk. Runt 20 st. rejäla doningar. Väldans rostiga, men det gör inget. Första steget bir att rengöra dem, sen får vi se om vi klar lackar eller målar dom svarta. Blev lite smålycklig faktiskt. Nu kan vi köra samma fem-kamp här med.

Har börjat promenerandet igen, så givande och skönt. Med stavar. Det är skärpning, skärpning med promenerandet. Jag kan ha svårt att komma iväg ibland. Mentalt. För det är ju så skönt när jag väl kommer iväg. Och vad är en timme per dag egentligen. Egeninvestering typ. Förr gick jag i ur och skur. Skärpning med andra ord. Sömnen blir bättre, konditionen, hyn, magen, ja allt.

En så otroligt skön promenad som innehöll både grusväg och skogsstig på ca en timme. Solsken och vindens susningar. Vackra flugsvampar, nyfikna får. Inga andra djur dök upp denna gång. Men allt från hjort, älg, räd, rådjur, hare och vildsvin samt fasan kan man springa på. Rena rama djurparken faktiskt

Det blev en liten vädring av husbilen så här i elfte timmen. Kanske hinner vi med en tur till vem vet. Denna tur gick till Lithells fabriksförsäljning som första mål. Där var det kö, max 5 pers i butiken samtidigt fick det va. Med handspritspump utanför. Så vi ställde oss snällt i kön. Och ooo så mycket goda ting dom hade. Vi frossade loss på korv, wraps osv. smaskigt värre. Sen ångade vi vidare till några kompisar. Hälsade bl a på världens gulligaste stallkatter.

Måste visa bild på alpackorna och fåren med. Alltid lika vackra att skåda. Några av naturens under. Nyfikna undrande vad vi var för figurer som stod där och glodde ihop med husfolket.

Det är lite lustigt det där med tomma toarullar. Alla verkar tro att dom går ut själva, och hoppar på egen hand ner i returpåsen typ. När jag lägger dem åt sidan, går dom inte frivilligt till soporna. Vad gör jag för fel??? Men det kanske är olika?????? Nu var det uppe i 12 st, och eftersom dom inte flytta på sig av egen fri vilja, fast jag bad dom snällt, så bar jag dom fysiks till returpåsen.

Ja det blev mycket mat och förädling denna gång. Allt går i perioder, och just nu skall mycket med trädgård, odling och mat fixas. Jag är väl också lite av en periodare i olika göromål. Men nu så gör jag som humlan, jag surrar vidare :D. Men glöm inte att tvätta och sprita händer, hålla avstånd och visa hänsyn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *