Fyndlådor, höst och goda grejor

Hå och hej, nu är nog hösten på väg tror jag min sann. Hög luft, fuktigt på morgonen och en speciell doft. Älskar höstdoften. En känsla av början på något nytt. Och alltid en känsla av skolstart. Fast jag inte gått i skolan sen Dackefejden typ. En känsla infinner sig att jag måste köpa snygga pennor, block och suddgummi i roliga former och en del som doftar. Samtidigt kan jag bli något stressad över allt som jag vill plocka, förädla och ta reda på. Skulle behöva vara ledig för att hinna med. Vilket är en omöjlighet, så då är det bara göra bästa av situationen och fnatta på i ful fart. Och vad har hänt sen senast???. Jo, följande

Har börjat plocka in citronmeliss samt myntor för torkning. Det finns mer att ta reda på. Gör jag något, så gör jag ju mer än inget tänker jag när jag inte riktigt hinner med allt jag vill.

Plockade in det mesta av gräslöken. Vilket katten tyckte var intressant. Han äter detta. Och tycker det också är en otroligt rolig leksak. Gräslöken provade jag att torka efter konstens alla regler. Skall bli en del i årets örtkrydda är det tänkt.

Har jag visat en av mina torkar? Evermat heter den och är en stoooor favorit. Det går att ställa in grader och timer.  I den kan man torka det mesta faktiskt. En av mina absolut bästa investeringar. Har även IBH Nordic tork med. Men den är bara en av/på knapp på. Den är både bra och lite dålig. Fintorka går sådär, men att torka äppelskivor går alldeles utmärkt.

Hur gör ni när ni köpt sallad i kruka? Jag försöker alltid få nya blad att mumsa på. Vattnar och planterar ner i kruka i ny jord. Och vips kommer det snart små söta blad. Räcker till några mackor i alla fall. Man kan även göra detsamma med purjolökar, förutsatt att rötterna ser okej ut och får sitta lite i vattenbad först.

Min björnbärsodling utan taggar gav 2 st björnbär. 2. Vackra och väldigt goda. Tror att det kommer bli kanon nästa år.  Jag har gott hopp. För plantan växer och trivs. Dags att flytta dit en planta till snart. Moderplantan har vi grävs upp 2 år i rad och flyttat. Och i år har den kommit upp igen, Kan nog få ihop en hel odling snart.

Var på min lilla shoppingrunda som jag är ibland. Gjorde nog mitt bästa fynd vad gäller svinn-lådor. 6 st med tomater, gurka, paprika, bananer, nätmelon, lime, citroner och apelsiner. Och det mesta var ekologiskt dessutom. Tjoho vad jag blev salig av lycka. Fast på hemmaplan förstår dom inte min lycka. ”Bra fynd” vad kommentaren utan att lyfta blicken från telefonen. Japp. Men jag var lycklig. Fyller mina förråd igen. Bara bra saker, inget större fel på dessa saker. Kan man göra många goa grejor med.

Tomaterna frös jag en del men det mesta torkade jag. Så nu har jag ett rätt så stadigt lager av torkade tomater. Som jag kan lägga i olivolja iför varje gång jag vill använda dessa. Känner mig så otroligt rik när jag har sånt här i mina gömmor.

Paprikan både torkade jag det mesta. Men en del lade jag in med vitlök och olivolja. Det skall bli spännande och smaka om några veckor. Förut har jag även frusit in paprikor. Som är bra att ha till grytor mm.

Gurkan lade jag in i en inläggning som innehöll vitpeppar och persilja. Lagen smakade väldigt gott. Men så provade jag för första gången att torka gurka. Kan inte påstå att dom luktade gott i torkat tillstånd. Man blev inte superhungrig kan jag säga. Men jag tänkte att vid senare tillfälle lägga in dom torkade i marinad. Då kanske man kan få en bättre upplevelse av dem. Framtiden får utvisa ka man säga.

Citronernas skal blev en del i egentillverkad citronpeppar. Resten skivade jag upp i klyftor och gjorde citronsaft av. När jag silat saften, gjorde jag marmelad på resterna. Konsten att använda en hel citron med andra ord. Känner mig väldans nöjd, om jag får säga det själv. ”Fattar inte att du orkar,”, sa en arbetskamrat. Men herre gud, e det kul så är det, eller hur? Hon använder sin lediga tid till annat.

Hittade även ägg för mindre än 1 kr styck på min  runda. Köpte 50 ägg. Passade på. Och olika grilloljor som kostade 5 kr stycke med en hållbarhet till september nästa åt. Bra att ha i reserv. Använder annars som regel inte köpeoljor. Vill så gärna gegga ihop egen röror så att säga. Men sticker i mellan med lite köpe då och då när jag är för trött.

Skulle byta till handtvål här om dagen, men det är som vanligt en slatt kvar i botten i den gamla. Så jag ställde den gamla handtvålen upp och ner ovanför den nya och lät det rinna emellan. En del kallar mig snål när jag gör så, jag kallar det ekonomiskt

Japp, då var det dags för ”bregott” tillverkning igen. Smör blandat med rapsolja, lite vatten och salt. Såååå gott och såååå enkelt. Och väldans ekonomiskt kan man väl också säga.

BILD PÅ SMÖR

Tyckte att det var dags för lite uppdelning av diverse recept mm. Köpte ett par häften för 10 kr styck. Så jag kan skriva in alla kryddblandningar i en och diverse recept på hygien/hushålls blandning i den andra. Så slipper jag leta.  Kommer nog med tiden bli ett par andra häften och uppdelningar till. Avskyr att leta efter recept som jag vet att jag har men inte vart.

Såg att jag hade äggvitor som behövdes tas omhand. Innan dom bad om att få komma ut ut ur kylskåpet och slängas. Så en morgon på helgen vid 7-tiden slog jag till. Marängtillverkning. Tyvärr är smeten förtvivlat god. Suck. Blev väldans nöjd med gräddning och torkningen. Fick en perfekt konsistens. Precis som jag ville ha det. Det händer inte alltid må jag säga. Så jag får glädjas åt när det händer. En bränd maräng till exempel, är ingen hitt tycker jag.

Och äntligen, äntligen har jag börjat starta upp en surdeg igen. Denna gång skall jag banne mig lyckas hålla den vid liv och inte glömma mata den. Har ju faktiskt gått på surdegskurs en gång i tiden på Saltå Kvarn. Så det vore väl f…… om jag inte skulle lyckas. Skam att säga. Skitkul kurs var det. Så nu skall jag försöka väcka denna kunskap till liv igen. Surdegsbröd som är så rackans gott. Har förlagt kompendiet som vi fick på kursen. Det där med att bo på flera ställen har som jag nämnt sina sidor.

Detta tänkte jag vi skulle in-munda denna vecka, vecka 37. Kokt höna har jag inte gjort på över 20 år. Så det skall bli riktigt kul. Men familjen får nog äta sen middag den kvällen är jag rädd. Och ser fram emot helgen. Ärtsoppa, suck. Som är så rackans gott. Naturligtvis gjord från grunden fond från fläskben som jag kokat.

Äntligen, äntligen är groddningen igång också. Alfaalfa-groddar blev det denna gång. Det tar ca 7 dagar tills det är färdigt att äta. Sådan groddning använder jag en gammal syltburk till. Har gjort det sen jag gjorde det första gången för massa år den. Tänkte eventuellt införskaffa en sådan där keramiktorn för groddning. Men har inte riktigt bestämt mig än.

Det regnar och solen skiner om vart annat och ibland samtidigt. Man springer in och man springer ut och springer in igen. Man kan ju inte säga annat än att man får motion. Grävde ner 2 hinkar bokatchi, det luktade inte hallonbåtar om mig sen. Jag fick välmarinerat lakvatten på mig. Det i kombo att jag sen hällde ut en del välbrunnen dynga som låg i säckar som hade gott sönder. Och regnat in i. Det var lite av geggamoja jag hällde ut. Efter detta fick jag vara väldans mycket ifred, haha. Ingen puss eller kram här inte. Bara rynkande på näsan och orden ”du luktar illa” haha. Men en fin regnbåge lyckades jag fånga mitt i allt i alla fall. (sen var det bara att sanera kameran också). Det kanske inte framgår av bilden, men det var en dubbel regnbåge

Fick guld av en arbetskamrat. Jag fick en ask med ägg från hennes hönor. Det kallar jag guld. Så lycklig jag blev. Som skall omsorgsfullt ätas upp. Grunnar på hur jag skall anrätta denna rikedom

Kan en lördag bli bättre än att få njuta av glass, egna maränger, egen chokladsås? Helt okej som eftermiddagsfika tycker jag. Hoppas det inte tar så lång tid till nästa gång jag lyckas skriva något. Var rädd om varandra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *