Odlingar, slemmig besökare och bakning

Lite har väl hänt senaste veckan, även om det är svårt att hinna med när jag jobbar heltid nu. Men jag försöker tänka positivt och pussla och pyssla och hitta kreativa lösningar på det mesta.  Här har vi ett axplock av vad som avhandlats. Mycket gick ätandets tecken och odlingar. Detta inlägg blev lite rörigt, men jag är lite trött. Ska försöka samla ihop mig framåt :).

Mina stackars bönplantor som skulle bli så bra. Ja, göra middag på dom blir man inte fet som någon sa. Det blir en ganska sparsmakad middag. Liten men naggande god som man säjer. Jag som har odlat så mycket böner genom åren, så mycket platt fall i år. Men bättre lycka nästa år. På det igen, inte ge upp.

Då har jag sprungit runt i källaren för att kolla vart kan vi ha potatisen. Slutsats, nästan ingenstans. Grader på 5 – 10 plusgrader, suck. Det är som bäst plus 19 grader. Suck. Nu blev det inte herre gisses mycket med potatis heller. Men sina modiga runt 7 – 10 kil blev det i alla fall. Självförsörjning för microhushållet, kanske. Har jag tur blir det lite svalare där ner lite längre fram. Tror nästan jag får träningsvärk efter upptagningen. Eller inte. Men det var lerjord och ganska bastant. Det skall det bli ändring på till nästa år är det tänkt.

Förra året slängde jag potatisblast på komposten som sagt. Det har växt en enorm blast där. Nu grävde jag upp den plantan. Och japp några kanonfina potatisar gick att finna. Alla bidrag mottages med tacksamhet eller hur? Detta bidrag blir ett bra bidrag till en middag. Många bäckar små.

Plockade några vildbjörnbär. Växten har inte riktigt kommit tillbaka efter all rotation på tomten. Men lite finns det allt att plocka. Började klättra lite. Men får klättra mer sen. Tror att från och med nästa år kommer det nog bli bättre med björnbär. Hoppas jag i alla fall.

Gjorde lite glass av yoghurt. Yoghurt som är precis utgången gör jag gärna ”isglass” av. Brukar vara rätt poppis faktiskt. Blir lite kristalligt men gott. Läskande varma dagar.

Så var persillade-krydda klart. Så rackans god. Använde den i helgen på klyftpotatis  i ugn. (till det blev det grillad fläsk ytterfilé och egen bea av Erik videgård recept. En av min stora, stora favoriter.) Det är så himla kul att göra egna kryddblandningar. I dagarna fick jag en beställning på 3 st olika kryddblandningar. Så nu är det bara att fnatta på med ny tillverkning. Kul att få förfrågan.

Lavendelolja, Fick ihop en burk med lavendelblommor från mina plantor. Lavendelblommor osm fått torka fint. Som jag nu skall hälla över olja på och låta stå. Plantorna såg fina ut tills jag hade planterat dom. Hmm. Men och andra sida är blomningen över och kommer nog bli bra till nästa år. Hoppas att kunna ta sticklingar så småningom. Lavendel som luktar så bedårande. Blir bra till doftsättning på min egna 2sköljmedel”. Även om många tycker att det luktar tant.

Har skördat såpnejlikor, en tredjedel knappt av vad som växer. Dom sprider sig som attan om man inte passar sig. Dom har snart tagit över en helrabatt. Blommorna luktar heeeeelt bedårande. Det är tänkt att bli schampo så småningom. Har aldrig gjort det, men det går nog bra. Någon gång skall ju va den första. Detta i stävan att få så kemikaliefritt i mitt badrumsskåp som möjligt.

Hur viker man ett jäääättestor mönster i bygg-plast med mycket häftklammer i. Det är ett mönster till  ”monstergrillen” som jag ju skall sy.  Nu skall jag bara hitta ett bra tyg att sy i också.

Nu börjar få ihop en hel del av ringblommor att torka. Och har då massor kvar att skörda. Det blommar ny blommor i massor varje dag, Glad att något funkar i alla fall. Att något vill växa med någon ordning så att säga. Ser fram emot att få göra oljan av blommorna som blir basen till lite annat. Även detta ingår i projektet att få bort kemikalier.

Har vi en spök-katt????. Han hade lyckas klämma sig upp i ett litet fönster utan fönsterbräda. Där han definitivt inte får plats med sin rumpa. Allt för att spana efter mig, om jag e på g hem.

Nu har det bakats matbröd igen. Så roligt att baka i den gamla hushållsapparaten från 60-talet. Kommer mer och mer överens med den. Men som sagt, ett jäkla liv för den. Inget man överraskar någon med ett bröd med.

En morgon när jag stod vid köksbänken, såg jag att det började röra sig i kardemummaplantan. Och där satt en stor gräshoppa. Blixt stilla. Men vis av erfarenhet, vet jag att den kan blixtra till i ett jättehopp. Ropade på sambon som kom med fjärilshåven. Så hjälptes gemensamt att fånga in gräshoppan och släppa ut den till naturen där han hör hemma.

För det lilla hushållet, hmm, så har inläggningsgurkan börjat vilja blir något. Men frågan e hur många och stora det blir. Hoppas få ihop en burk med inlagd gurka i alla fall. Just nu är det 1 gurka. Men måånga blommor.  En gurka blir så väldigt liten gurkburk. Samt att den måste ätas med andakt.

Nu börjar det ramla ner fallfrukt. Helge har inte varit i trädgården på besök och ätit än. Har sett spår, men då var han/hon inte sugen på äpplen tror jag. Det är på både gott och ont antar jag. Jag vill inte träffa på Helge, samtidigt som jag är lite fascinerad av tanken att hen kommer till vår trädgård. Det kanske upphör när jag springer ihop med varelsen. Springer ju varje dag över till lillhuset liksom, till det andra kylskåpet.

Men en del äpplen finns kvar i träden trots många på backen. Har smakat ett sommaräpplen som var gott och ett som var fruktansvärt omoget. Det stramade ända bak i nacken. Burr. Men än finns det hopp. Hoppas snart få gör årets första äppelkaka/paj.

En smulpaj, jag menar två, med rabarber blev det i helgen i alla fall. Sista svängen med rabarber. Nu skall resten få bli saft närmaste tiden. Till det gjorde jag vaniljkräm, kallvispad av vispad grädde och ägg-gulor ihop vispade med vanilinpulver, socker bl a. Det blir ungefär samma sak som vaniljkräm på pulver, men med rensa produkter och lite godare tycker jag.

Kanelbullar blev det också i helgen, enligt Saltå Kvarns recept som vanligt. Sjukt goda. Ett klart favoritrecept. Och här är bullar poppis. Och jag tycker det är kul att baka. Detta bullrecept tar väl något dygn att genomföra för mig, men det är det värt.

Det blev på söndagen lite go-fika med sambon. Jag dukade brickan, han fick bära ut. Kaffe, kanelbullar och rabarberpajen med glass och solsken, kan det bli bättre?


Kikärtsplantan artar sig kan man säja. Så häftigt med alla små skidor som hänger där. Första gången jag kollade in plantan, såg jag några få. Helt plötsligt nu ser jag massor. Kikärtor som är så himla gott. Har aldrig odlat kikärtor förut.  Faller detta väl ut, blir det i lite större omfattning nästa år. Tänk om jag kunde bli självförsörjande på detta. Så häftigt.

 När man har en katt som älskar örter, får man tänka kreativt och hänga upp det mesta i taket. Än har han inte upptäckt den upphängda gröna. Men det är nog en tidsfråga. Det hjälper inte att han har eget kattgräs, mina örter är ändå roligare.

Min ärtodling gick samma väg som mycket annat i år. Litet, intensivt och naggande god haha. Det är nog den absolut minsta skörd av ärtor jag haft.  Det räcker till mig som ett litet, litet tilltugg. Hoppas på bättre nästa år. Hoppas få skördar som jag fick förr om åren. Dvs självförsörjning helt och hållet på ärtor. En gång i världen var jag självförd på diverse grönsaker, vilket var en enorm skön känsla. Det är dit jag stävar igen. Det är så bra för plånboken med.

Någonting vi har gott om i år, är så kallade harkrankar. Dom är överallt. Det kommer minst in 2 per kväll. Får katten syn på dom, gör han processen kort dem. Men en harkrank hittade jag i badrummet. Närmare bestämt så hade en parkerat i duschen. Andra gånger är dom i köket, sovrummet, ja överallt. Det verkar gott om dom i år.

Till nästan sist och inte minst. Får jag lov att presentera Sixten. En oförskämd äcklig slemmig, ordkarg och rätt vidrig typ. Han bor i vår trädgård, men hälsar aldrig och korsar gärna min väg. Han har stor familj, släkt och umgänge. Som han ogenerat bjuder in dom alla slemmiga polare utan att be om lov, till trädgården. Har ni en Sixten i era trädgårdar med? Han dyker upp när man minst anar det. Och försvinner lika snabbt.

Till sist. Grannens underbara bin är på besök. Härligt surrande. Just nu är den blommande myntan mål för deras färd. Och till sist, glöm inte att tvätta händerna, håll avstånd, använd handsprit och var rädda om varandra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *