Kryddor, billig mat, lavendel, egenodlat o trotjänare

En tripp till Skilleby Holm samt Saltå Kvarn i Järna har blivit av. Två absoluta favoritplatser att besöka. Gillar Saltås varor väldigt mycket. Har en bit att åka, men det är det värt tycker jag. Kombar alltid besöket med andra besök och ärenden. Saltå kvarn är också så himla trevliga. Ibland tar vi en fika där också, och ibland inte. Denna gång blev det bara besök i butiken. Tyvärr lite snabbt bara. För det var en anings för mycket folk där. Så vi försvann ganska snabb. Dessa varor är ju dock aldrig på extrapris eller nått, men det känns okej.

Efter Saltå Kvarn for vi vidare till Skilleby Holm, ett annat favoritställe. Gick runt i örtagården. Så vackert, och såååå mycket härliga växter. Där gick vi runt en bra stund och kikade även in i växthus. Så njutbart. Fick många idéer.

Jag blev bjuden på lunch på Skilleby Holm också. En helt underbar pizza med bland annat getost och ramslökspesto på. Och så fick vi underbar pizzasallad i små packburkar till. Enormt gulliga. Denna lunch är bland det godaste jag ätit på länge måste jag nog medge. Och vi satt ute i trädgården och åt i väldans fint väder. Precis lagom varm, lagom fläktande. Livet var bara för underart i denna stund.

Nu har jag tagit upp vår första potatis. Tidig potatis som jag tog upp sent, japp är det ibland. 4 hinkar som stått längs en vägg. Kanske inte jätteskörden, men dock mer i hinkarna i år än förra året. Så man kan ju säja att det går framåt. I år blev det nästan 4 kg tror jag. O vad god denna potatis smakade. Det är i alla fall något extra med den potatisen man har odlar själv. Den har inte vandrat runt flera mil och bara vetskapen av att man har fixat o donat med den själv, så smakar det extra gott. Dessutom blir jag lycklig av vetskapen att jag jobbat med den med att sätta den osv. Känner mig rik på livet. Nu när vi varit ensamma, har denna potatis räckt i flera dagar. En sväng blev nykokt potatis med grillad fläsk ytterfilé, grillspett med färska champinjoner och gul lök. Egen gjord bea på Erik Videgårds recept. En stoooor favorit både såsen och koken. Han får allt att kännas så enkelt. Men ändå så otroligt proffsigt. Ibland ropar killarna ”din favoritkock är på tv” när han e i rutan.

Sen blev det också pytt i panna i ett par dagar. Det är ju så gott att göra på kokt nypotatis. I pytten blev det sommarkorv, köpt för halva priset, lök nedsatt, fläsk ytterfilé och champinjoner som var kvar. Stekt ägg som jag betalat under kronan per ägg samt mina egna inlagda rödbetor från förra året. Gud vad gott det smakade. Att vi dessutom satt ute och avnjöt maten gjorde inte saken sämre. Det är något visst med att sitta ute och äta/fika. Jag tycker alltid allt smakar 10 gånger bättre. Vet inte varför.

Nu är det inte så himlans många veckor till att jag inte kan gå barfota ute längre. Jag gör det hellre än att ta på mig ett par skor när jag gör något här hemma. Ja, ute på gruset är det lite kinkigt o vasst, men det blir barfota där med i emellanåt. Men när jag skall till odling och gräva med stor spade eller grep, för då måste jag ha dojor, annars så föredrar jag att vara barfota. Känslan när jag går i gräset är att det känns som livet kommer till mig. Sprudlar upp genom fotsulorna och genom hela kroppen. Blir lycklig. Och känner mig så otroligt tacksam för att få ha denna förmån.

Denna meny blev det denna vecka, på ett ungefär så där. En bra riktlinje i alla fall. Vill ju alltid göra en planering för maten i förväg. Så vardagen skall löpa på så smidigt som möjligt. Ibland görs vissa rätter i förväg, då alla inte kan äta samtidigt av olika anledningar. Denna vecka var/blev lite extra rörig då det är sista veckan innan skolan börjar för en del. Och denna vecka visste jag knappt på morgonen hur många som skulle äta på kvällen eller för huvud taget var hemma på kvällen. Sånt gillar inte jag, men det gick det också. Om än rörigt och det blev lite extra mycket rester kvar, mycket mer än det brukar. Ibland fick jag veta när jag stod med middagsmaten att det blev färre runt bordet, för att man glömt att säga något till mig. Då blev jag sur. Så söndagen blir bara rester med eventuella komplettering med stekt korv. Jag gör inte kebabspett som jag tänkt. Ibland kan det kännas lite otacksamt att göra sig till med extra goda favoriter, när dom gladerligen sätter mig i skiten.

Lite utdrag från ovan meny t ex pannbiff, potatis med gräddsås (där jag häller i stekskyn från pannbiffarna i såsen) och pizza en annan dag.

Gjorde ugnspannkaka med rökt bacon en dag Ägg, mjöl, mjölken samt baconen var extrapris samt kortdatum med minst halvapriset mm. När jag på skoj satte mig ner, emedan jag väntade på att maten skulle bli klar, och räknade på vad just denna pannkakemiddag kostade. Allt som allt kostade det inte mer än ca 61 kr. Smeten till pannkakan var för 12 personer, men vi var 5 st som åt. Tror inte jag har ätit så billig middag någonsin. Denna uträkning skall jag göra fler gånger. De var kul. Ja ag har gjort det förr ibland med. Lite triggande.

Mycket växer inte som det skall i år, men ringblomsodlingen går rätt hyggligt måste jag säga. Skördar hyggligt, för den lådans storlek, varje dag. Skall bli spännande och göra produkterna sen. Faller det väl ut så utökas odlingen till nästa år. Allt man kan göra själv tycker jag e kul. Vi se hur långt jag kan sträcka mig. Med den plätt jag har tillgång till.

Det är roligt med gamla hushållsapparater. Dom e som självgående tröskverk som nästan alltid funkar. Starka trotjänare liksom. Min sambos mammas gamla hushållsapparat fanns nedpackad i en kartong. Och i veckan kom den upp i ljuset. Som en parant, bastant, stadig och pålitlig dam i sina bästa år. Kan allt, har svar på allt. Men lite väl högljudd ska gudarna veta, med lite gnäll-ljud här och där. Gnället avtog något när degen blev stadigare. Men det gällde att ha tillhörande lock på. Annars blev det en faslig vidvinkel. Lite fontän modellen typ. Hade inte först locket på, för jag har inte haft någon sådan förut. Det misstaget ändrade jag snabbt på. Sen var det bara att torka runt om. Sambon satt och skrattade när jag håll på och for runt med ”onej”, ”hoppsan” ”inte de med” utrycken. Rackans vad fin deg det blev. Och frallor. Men hörselskydd rekommenderas samt att man skall bo i villa som vi för att använda den. Risk för klagomål annars. hahahaha

På en loppis i Norrland köpte vi ju en manuell rivmaskin för max 25 kr. Nu är den efter mycket om och men diskad och genomprövad. Skitbra. Stadig, går som ett klockverk. Bara att veva på. Jag får kämpa, för mina händer är inte superstarka. Men sambon veva på hur lätt som helst. Vi river myyyyycke ost i detta hushåll. Så dessa 25 kr var väldans välinvesterade.  Som sagt gamla trotjänare skall man va rädd om.

Denna lilla finurliga mackaper. Som jag ratat hela tiden. Vilken backning jag åkt på. Och bannor. Så nu måste jag testa den. Och när jag läst på så har jag sett att man kan ju göra herregösses mycket olika goa saker i den. Enligt många verkar det vara en dyrgrip. Då väl testköra den i husbilen när vi är hemma, o få upp snitsen i den. Så nu ar jag nagelfarit alla inlägg gällande denna pryl,  och jag har gått med i en fb-grupp fr sådana recept. Vi spår en spännande framtid. Och lite extra goda grejor under semestertripparna framöver. Fortsättning följer kan man väl säga

Av två odlingslådor vitlök, har jag tagit upp en låda. Detta på grund av grannens katt, som jag nämnt. Dom hade bitvis växt urschligt. Men klen tröst är att jag inte e ensam om att få dåliga skörar i år. Nu ligger vitlöken på tork. Den är ute på dagen och inne på nätterna. Skakar den då o då ute. Inne har katten visat stort intresse, hmmm

Försökte ju i väldigt liten skala provodla kikärtor som e så gott. Var väl lite sen med sättningen, men men. Kikärtorna har blommat friskt ett tag, och nu har det kommit små söta kapslar. Hänger som puppor. Det skall bli så spännande och se hur dom artar sig. Och processen efteråt. Älskar kikärtor. Kokar dom gärna och sen rostar dom i ugnen med lite god olja och salt. I bland med Persillade.

Min tomatplanta har ju inte rört sig ur fläcken, den har samma höjd och omfång som när jag köpte den. Men den har hittills levererat ca 7 tomater. Dom fick ingå i tacomiddagen. Plantan för det lilla lilla hushållet kan man säga.

Nu var det dags att blanda lite kryddor igen. När jag ändå rev ut allt från hyllan med alla kryddorna och gjorde en inventering, så passade jag på att göra mera Kebabkrydda, tacokrydda, citronpeppar och startade persillade. Tänk att det är så kul att göra egna kryddblandningar. Förutom att det bli billigare, för oss i alla fall, så vet jag vad det innehåller. Inga e-ämnen eller konstigheter. Ta till exempel citronpeppar. Den gjorde jag på flingsalt, svartpeppar och torkade citronskal som jag mortlade till minimum av smulighet. Köper man den, så innehåller den ofta saker som jag tycker inte har där att göra. Till exempel lök. Galet.

BILD PÅ CITRONPEPPAR, BILD PÅ TACO

Måste få visa min lilla hylla med sylt, saft, marmelader, gelé och torkade prylar. I lite ”raff-stil” kan man säga. Men fyller sin funktion absolut. Hyllan mitt emot skall göras iordning så jag får upp lagret av torrvaror där. Det vill säga, plastboxarna med torrvaror. Sen skall det även gjutas ett plant betong-golv där. Nu är det trall som dess utom gått sönder. Så mat källaren blir just en matkällare som man inte behöver klättra in till.

Någon ville gärna vara med när jag gjorde persillade. Katten visade mycket stort intresse för persiljan när jag gjorde denna kryddan. Tyckte väl den smakade gott antar jag

Jag hade förmånen och få 3 stora plantor med lavendel av en nära släkting. Som skall ner i en odlingsram. Ska bara blanda upp den jorden med mer sand. Tänkte försöka starta upp en lavendelodling. För att kunna göra egen lavendelolja. Ett spännande projekt.

Ha det gott, håll avstånd, visa hänsyn, tvätta änderna och använd handsprit ofta och mycket. Och tänk på att ingen är odödlig oavsett ålder. Så skall vi nog kunna rida ut detta hemska farsot tillslut

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *