Förädla produkter, det växer, blåbär, kokosolja och fynd

Tillbaka till livet hemma. Skogen och den eftersatta trädgården/odlingen. Se om jag kan få lite ordning på ditten och datten. För hoppningsvis. Inte lätt att hinna allt och ingenting. Men jag gör vad jag kan för att få ihop det.

Nu är det bråda tider. Det är så mycket som skall plockas och tas om hand. Har nu gjort svart vinbärssaft i två omgångar. Snack om att det luktar gott. Skall bli gott att ha till saft och saftsås. Till exempel mannagrynspudding och saftsås som är så gott. Men som jag hatade när jag växte upp. Tänk vad man kan ändra sig. Och varm svartvinbärssaft när man har ont i halsen eller är lite frusen. Himmelskt

Har gjort ny älgörtssirap. Med mycket bättre resultat. Denna gången ser det ut och smakar mer sirap. Förra blev mycket mer knäckvarning på. Som skall bli spännande om man kan få ur burkarna. Eller om jag måste slänga allt. Det visar sig. Ibland blir det inte som man tänkt sig. På det igen bara. Till slut brukar det arta sig kan man väl säja

Japp, nu har jag lagt in granskott igen. Som skall bli ny granskotts-sirap. Jag hade ett par rejäla påsar i frysen som låg. Det finns inte så mycket kvar från förra gången. Det på grund av vissa familjemedlemmar som tydligen saknar läsförmåga och skiter i vad dom får inte får. Dom tog en 2/3 flaska och blandade ut det till saft. Fast jag sagt att dessa flaskor som det står granaskotts-sirap på får dom absolut inte röra. Vet inte vem, men någon är start misstänkt. Jag levde rövare värre så alla undvek mig i flera dagar. Blir galen när man dels inte lyssnar och dels ljuger så dom blir gröna i nyllet.

Tror det kan bli äppel-år i år. Det ser rätt så lovande ut faktiskt. I våras blommade det ena trädet bra, men det andra såg det mer kinkigt ut. Och tyckte inte jag såg så mycket kart heller. Men jag tror fasiken det kan bli en del. Fast det börjat trillat ner omogna äpplen här och där. VI får se, vi får se. Ser fram imot med spänning.

Det har blivit lite mer päronmarmelad. Som skall bli kul att använda till vinterns efterrätter. ”räcker det inte med marmelader/gelé nu” har jag fått höra otaliga gånger nu. Och jag svar. Nej. Och ler. Det kan aldrig bli för mycket av marmelader mm. Man kan ju faktiskt ge bort i present också. Och så goda efterrätter och kaffebröd man kan ha det till. Snart skall det bli lite mer mer rabarbermarmelad också. haha

Såpnejlikan blommar på för fullt. Undrar på om jag skall försöka mig på att göra schampoo på detta? Tror att jag skall göra det. Skall nog plocka och torka och göra. Sådan resurs måste jag ju bara ta reda på. Det får man ju bara inte missa. Jag har ju rätt mycket också.

Såg att vi hade svensk mynta. Kungsmynta. Upptäckte den genom att det var som in i vassens med fjärilar på en undanskymt ställe. Så roligt och så vacker. I en slänt, lite undanskymt. Blev riktigt glad över denna upptäckt. Det måste jag ta reda på mer om.

Har varit ett par turer i skogen. Dels på egen hand och dels med sällskap. Lika skönt och härligt med båda, beroende av sällskapet. Med detta sällskap blev det medhavd pasta och fetaostsallad och kombuchadricka till. Mysko lukt, men god. Trevlig och skönt. Inte titta på klockan och njuta och locka. Men det var lite blött i riset på grund av nattens regn. Blöt ända in på bara skinnet. Men det är smällar man får ta, eller Hur? För den goda sakens skull.

Vårt lilla läger på stigen, bredvid blåbärsriset som vi satt i, var kanske inte de vackraste, Men när vi lämnade platsen var det snyggt och städat. Det kom några förbi som girade runt högen, men sa inget. Dom bara log och hejade. Vi såg kanske lite halvvilda ut, vad vet jag. Men vi hade det otroligt trevligt.

Ena gången blev det ca 2,5 L med blåbär som blev sylt samt 2 dl kantareller, som förvälldes och frystes in, samt 4 dl vilda hallon som jag frös in rakt upp och ner.

Andra gången bidde det bara blåbär, men bara ett par-3 liter. Dom åkte direkt in i frysen. Som jag kan göra blåbärspaj av till höst eller vinter.

Mer smörtillverkning. Nu var smöret till smörgåsarna slut igen. Bara att göra nytt. Lätt som en plätt och fort går det. Så nu är det bara att smöra på igen

Skördning av ringblommor pågår för fullt. Plockar varje dag och lägger på tork inför oljetillverkningen. Tycker dessa blommor är så otroligt vackra. Jag har en mellanstor låda som jag odlar dom i nu. Tror att jag skall utöka till mer nästa år. Känner nästan att jag kan få storhetsvansinne i ämnet

Fick besök igen av den fyrbenta jag för krig mot, som tror att mina lådor är offentliga toaletter. Typ  Hilton hotell eller något. Eftersom jag har svårt att vara elak mot djur, så går krigföringen inge vidare. Dom lådor som jag har strött kaffesump, ja dom låter han bli. Men dom det växer gräs runt, dom besöker han gladeligen den lilla rackarn. Har sprutat vatten på honom, men det tror han bra är en roligt lek, jag skäller på honom, då blir han konfunderad och ser kränkt ut. Travar iväg, rundar en träd och kommer tillbaka lika glad igen. suck

En tur till Kolmården igen. Vi har verkligen jobbat in dessa årskort till parken i år kan man säga. Vi bokade tid som man måste och utrusta oss med handsprit och våtservetter. Och höll oss på behörigt avstånd så mycket som bara gick. (ibland knepigt när andra inte gör det samma) Det är alltid lika skönt att strosa runt där. Och man får finfin motion. Såg en hel del djur får man nog säga, och åkte som vanligt linbana. Det får man absolut inte missa. Vi spelade på chokladhjul. Och det gav utdelning. Gott som lägger sig som bomull runt midjan. Vi såg bamse på håll, en av min barndoms favoriter. Och jag fick se min älskade tigrar med. Nu har jag fått ny tigerenergi igen. Men klös i.

Åååå en våra älskade väldoftande ros. Luktar himmelskt. Och blommar så den håller på att knäcka sig själv bokstavligen. Måste nog plocka lite och torka till ett poperi. Har aldrig gjort det förut, men någon gång skall väl bli den första.

Bönerna har väl inte direkt växt som dom brukar heller. Inget har växt som det skall i år. Inte ens mina säkra kort har viljat vara med. Har det inte i största allmänhet inte vilja växa, så har det varit, kålfjäril, mördarsniglar och den sabla katten. Som kommer titt som tätt. Och i år har det varit galet mycket myror också.. Men här är i alla fall en snygg bönblomma. Liten tröst i alla fall att den e så vacker.

Har en kruka med kikärtor. För första gången. Nu först för ett par veckor sen började den blomma. Och blommar som tokar. Hoppas det hinner utvecklas till kikärtor med. Som e så himla gott. Skulle va så kul. Ja, vi får se.

Vi var en sväng till Flen och ät jääääättttte god glass. Sagolikt. Grinda Gårds-glass. Vi stod i en bra kö med behörigt avstånd till folk både bakom och framför. Kan verkligen rekommendera detta ställe. Tyvärr hade vi inte frysväska med oss. Annars hade vi köpt med oss glass hem också. Detta ställa kommer att gå på omprövning, sanna mina ord.

En lite shoppingrunda ha jag hunnigt med också. Tyvärr hittade jag inga svinn-lådor med frukt och grönt denna gång. Men väl en maaaaassssa annat för halva priset, eller extrapris på något vis. Tror det bara var 3 – 4 varor som var till ordinarie pris faktiskt. Men noga undersökt vart dom säljs till bästa pris förstås. Så jag var överlag rätt nöjd med mina kap denna gång. Det var en lite mindre runda, pga. tidsbrist.

Nu har jag tagit bort Eyes Remover ur mitt liv. Så även dag och nattkräm samt ansiktsrengörningen. Och ersatt det med kokosolja. Tar både bort maskara och sminket i resten av ansiktet. Så underbart det känns. Och hittills har jag inte behövt att använda varken dag eller nattkräm efteråt. Vi får se om jag måste ha något att smörja in ansiktet med så småningom, men det visar sig.  2 av mig närstående personer har använt detta ett tag. Och nu har även jag tagit steget. I min resa att försöka göra mitt liv mer kemikaliefritt.

Ja det blev inte fredag denna gång heller. Men dock lördag. Jag jobbar på saken. Vill ha en regelbundenhet och ordning som det mesta. Så ta hand om varandra, håll avstånd, visa hänsyn till din nästa, tvätta händerna oftare än ofta, använd handsprit. Och tänk vad som kan visa sig i en kastrull med svarta vinbär

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *