Små djur, stora glädjeämnen, marmelad och fynd

Hej hopp vad sommarn levererar och springer snabbt. Fångade en spindel inne igen. Har tappat räkning på alla sorters spindlar vi har. Men man får väl se det som att det är ett friskt hus eller hur?  Om man ska se det positivt. Inte för att jag i sig gillar spindlar, men dom är ändå rätt fascinerande.

Nu blommar rosorna för fullt. I olika färger och former. Måste visa några av dom. En av rosorna, vitrosa blommor, den blommar ju nästan sönder sig. Och dom sista blommorna kan man se blomma, om det är milt, ända in i december. Så otroligt vackra, eller hur?

Rotade och städade i lillhuset inför inflyttning och installation av min ateljé där. Och några av mina kockumsgrejor kom fram. Baljor som är helt underbara att använda. Jag har en liten samling av dessa sköna ting. Av olika kastruller, och byttor. Dom ger sån hemkänsla som är svår att beskriva. Svunna tider innan slöseri och högkonsumtion kom igång. Tiden då man var rädd om det lilla man ägde så att säga.

Av dom egna jordgubbarna, som huserar på en liten yta av 1 x 1 meter pallkrage har hittills levererat ca 3,5 liter. Inte stora, men naggande små goda. Dom har placerats både på tårtor, i frysen och på glass till kvällste. Känner mig oerhört rik när jag kan hämta av egen skörd. Även om den inte är så in i vassens stor, Och trots att dom förb……. Mördarsniglarna gör vad dom kan för att sabba för mig. För en förnärvarande en rätt ojämn kamp mot dem.

Tog en kvällspromenad, så skönt och så vackert. Prästkragar i massor och underbar himmel. Bara jag och skog och en härlig grusväg. Vinden som susade och ett enstaka litet knak. Förmodligen från någon hjort eller så. Tänker så in i vassens sköna tankar när jag strosar så där på egen hand. Själen blir fri och tankarna lugna och jag fylls av liv igen

På promenaden såg jag några vackra insekter. Vilka småunderverk dom är. Naturens konstruktioner och skapelser. Så detaljrika och vackra. Blir ofta stående stirrandes på dom.

Vinbär, vinbär vinbär. Har gjort vinbär/rabarberpaj, vinbärsjuice och fryst in vinbär. Dom röda har jag plockat rent nu. Är bara dom svarta kvar, men dom är snart mogna.

Gjorde en marmelad på socker, morot och rabarber som jag hittade på nätet ”falsk hjortronsylt” hette det. Så rackans gott. Smakar faktiskt nästan som aprikos. Och gjorde rabarbermarmelad med kardemumma, inte så dumt det heller. Det blir marmeladernas år i år.  Vill göra ett par sorters marmelad till. Har ryckt upp alla rabarberna utom några små bäbisar. Så kanske, kanske kommer dom tillbaka en omgång till. Det kanske inte är dom snyggaste burkarna. Men va f…. det är till oss i familjen.

Gjorde något i år som jag inte gjort förut. Rödavinbärsjuice. Fyllde pet-flaskor och frös in. Gjorde även rabarbersaft som jag frös in i petflaskor. Behändigt och bra. Små flaskor. Precis som med fläder och rabarbersafterna.  Ska nog gör juice på svarta vinbären med. Vinbärssaften är inte så poppis. Jag gillar den starkt, är ju uppväxt på sånt. Men dagens ungdomar  som jag träffat eller lever med, är inte så imponerade.

Just nu har jag ledigt i 4 veckor. Så det blev en liten tur med husbilen till Söderköping över dagen till att börja med. Det blir ju inte så mycket åka av i dessa tider, även om man nu får göra det. Vi åkte som sagt till Söderköping, för att köpa glass. På Smultronstället. Ja inte på själva restaurangen. Utan på gaveln. Köpte varsin hink med 5 kulor, mjukglass och strössel. Kön sköttes bra med bra avstånd. Inte så galet lång heller, kanske runt 20 meter plus minus. Till restaurangen var kön däremot galet lång. Och det såg ut att vara sis o där med vissa avstånd. Kan lova att man blev mätt på den hinken. Och kändes som om jag inte vill ha glass på ett bra tag. Men rackans så gott det var. Lade sig som bomull runt midjan och slätade ut där det skrynklat till sig, haha.

På en av smågatorna som vi vandrade på i Söderköping, fanns helt underbara stockrosor. Som jag bara var tvungen att fota. Tycker att stockrosor är så in i vassens fina. Vill ha lite sådan på framsidan av huset, innanför dom vanliga rosorna. Får se om jag lyckas.

Till och från turen till Söderköping passade vi på att åka färga.  Det tycker vi e så trevligt. Det blev en liten tur mellan åkrar och allt också. Älskar naturen. Vi valde lite småvägar till och från Söderköping, istället för snabb stor väg.

Bakning av frallor. En del av bröden får agera hamburgerbröd till en kvälls grillning. Luktar alltid så gott med hembakt tycker jag.  

Grillning med egna hamburgare och råstekt potatis, så gott. Med diverse tillbehör/såser. Och man vet att alla blir nöjda. Ibland gnölas det över det som serveras. Men som jag alltid säger, den som gäller kan köpa varor för egna pengar och laga maten själva. Då blir det tyst men surt. Men det skiner jag i. Det är ingen restaurang jag bedriver heller.

Var en tur till Gamla Linköpings örtagård. Lite eftersatt av olika själ, men ändå givande och trevligt. Fick många ahaa-upplevelser.  Såg en växt som vi hade hemmavid, som jag undrat vad det var. Och vad var det? Jo kungsljus. Så den skall planeras om och få lite mer gull i gull. Gick runt med bästa väninnan och myste. Okej, det blev en snabb tur in på cloetta med, snabb, för många hade som vanligt fasligt svårt med att hålla avstånd. Varför det skall vara så förbannat svårt. Så vi snabbade på och slank ut rätt snabbt och spritade händerna,

 Rosorna börjar ta över en vägg på gaveln och börjar likna en törnrosasömn. Till aktion alltså. Klippa lite här och klippa lite där. Om det blev snyggt? Tja, det kan man väl diskutera. Men nu kan man se ut igenom fönstret igen i alla fall, samt att när man öppnar fönstret så fastnar det inget grönt.

Vad har hänt mer? Jo jag har gjort mer smör till familjen. Funkar så rackarns bra. Smakar gott och har blivit mycket mycket billigare än att köpa bröd-smör färdigpackiterat. Att övergå till detta var en av dom bästa sakerna jag gjort. Enkelt e det också. Tar inte massa tid i onödan med.

Tinade lite äppelmos från frysen och gjorde isglass av det hela. När det tinat så slevar jag ner det i isglassbehållare. Enkla rejäla som inte kostade så mycket. Alltid lika poppis. Så gott och läskande på sommaren. Denna gång blev det av äppelmos, andra gånger blir det av yoghurt, saft eller vaniljkräm eller annat jag har hemma för tillfälligt. Fantasin får spela fritt.

Har varit och handlat på min lilla runda som jag gör då och då. Denna runda var väldans lyckad får jag säga, även om det blev en snabbrunda. Till exempel 3 fyndlådor för 20 kr/2 kg/st lådor. Paprikorna har jag frys in väldans mycket. Bra till kommande grytor. Ska även göra någon inläggning tror jag. Hittade lite kort datum och halva priser. Har gjort päronmarmelad och ätit päron i min morgonyoghurt. Pizzadeg när det är bråttom bråttom. Det går rätt långt mellan varven för halvfabrikat. Men nu på sommaren blir det tyvärr lite mer. Vill ju helst göra så mycket som möjligt från grunden

Komposter är roliga, lever lite sitt eget liv ibland. I alla fall min. Och i år har jag tyvärr inte hunnit med den. Den skall ju vändas och donas med. Lite dåligt samvete för detta kan man säga. Men upptäckte 2 st tomatplantor i ena hörnan som frodas och verkar trivas kolossalt. Häftigt tycker jag. Skall bli spännande och se om det finns något under plantan också.

En sväng i skogen. En väldas snabb en tyvärr. Älskar ju att trosa runt där. Behagligt och energigivande. En hjort med kalv skrämde mig lika mycket som jag dem. Men så vackra. Det skall bli mer skogsturer. Vill ha mer blåbär. Hann bara plocka ett par liter.

Nu hoppas jag igen, att det inte skall ta så lång tid till nästa gång. Så vad säger ni, ska vi ses på fredag? Skall verkligen försöka lägga ut lite upplevelser då. Mums bums till nästa gång, och snälla håll avstånd, tvätta händerna ofta och använd handsprit

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *