Örter, marmelader och midsommar där emellan

Suck, det var alldeles för länge sen, igen. Nu börjar jag låta tjatig. Men har varit så otroligt trött. Men jag trivs kanon på jobbet jag har nu. Även om det inte är fast och förlängs med ca 1 månad i taget. Har nog aldrig trivts så bra faktiskt, om jag tänker efter. Det ger mig tid att tänka och kläcka idéer.

Såg och hörde här om dagen när jag satt på uteplatsen att det var ett rackans liv på skatorna nere vid en fågelholk. Den enda fågelholken vi för närvarande har. Som jag förövrigt inte var bebodd, men det var den. Så jag gick dit. Då har dom rackans skatorna hackat 2 hål i holken. Ja, ja vet att det är deras natur. Men blir ändå heligt förbannad. Jag hämtade sambon som hämtade ett par plåtbitar som han skruvade dit. Han såg i hålen att något litet rörde sig där inne. Och ovan våra huvuden satt ett par upprörda talgoxar. Så vi får hoppas att det gått vägen för åtminstone 1 unge.  Skatorna försökte ge sig på holken igen, men dom gav upp till slut. Till hösten tänkte vi bygga några nya holkar. Skatsäkra haha

Sambon fyllde år här om sisten. Och hur firar man sådant under rådande Corona-tider? Med marängtårta och endast vår familj. Och vad fick han? Godis från barnen och öl-kyl med locket som man kunde göra barbord av, av mig. Fick tag i sista exet, demo-exet, den var helt slutsålt. Så jag hade tur. Samt en duk man kan lägga i skufferten för att skydda när man lastar ditten och datten. Karln köper ju själv vad han vill ha, så det var inte lätt att hitta på. Men han blev glad över presenterna. Firandet med övrig familj  får bli lite senare. Ölkylen invigdes senare till midsommar. Var alldeles utmärkt.

Jodå, nu är det förbannade utetaket är uppe, om än på en på en nåder. Nu är det bara att be en bön att det håller sig över sommaren typ. Tyget är väldigt mört på sina ställen, och mer blir det. Men det blev rätt bra måste jag själv får säga. Men att tro att det skall hålla mer än denna säsong är nog för mycket begärt. Gissar att det krackar innan denna säsong är över. Allt har ju ett sista datum.

En morgon på väg till jobbet, var det rena safari. Vildsvin, rådjur, rovfåglar och harar och tranor. Det är både fördelen men också nackdelen med att bo på landet. Man får se upp när man åker. Men man får hålla koll, dom slinker så gärna över vägen titt som tätt. Vildsvinen kommer närmre och närmre byn.

Pizzadax igen. Det äter vi lite nu och då. Praktiskt att alla får göra sin egen efter tycke och smak, eller hur? Vi älskar det alla fall. Och det blir ofta över så det finns till lunch dagen efter. Och på någe vänster så tycker jag nästan att det smakar bättre då.

A har varit på några turer med handling sen sist. Och ibland har fynden varit barskrapade, men ibland har jag gjort riktigt fina fynd. Billig mjölk, många halva priset varor. Kort datum varor. För att inte tala om fyndlådor suck. Mycket fin och billig frukt och grönt. Som förgyllt många middagar.

Bärfisar är vackra. Men det är väl just det enda. Dom luktar så förtvivlat illa tycker jag. Men jag gjorde en liten räddningsinsats trots allt, fast jag inte e så förtjust i detta djur. Det betyder ju inte att jag något hjärta. Jag kunde inte göra annat än att rädda en bärfis som seglade runt på en gul skruvkork i en burk, så han fick fast mark igen. Ja, jag bestämde mig för att det var en han.

Vi har haft en student i familjen. Men det blev inte så mycket firande pga rådande omständigheter i denna knasiga värld. Efter som studenten bor här varann vecka, så blev det ”delat firande” kan man säja med små klickar. Jag gjorde en smörgåstårta när han kom hit, så vi åt det till middag.

Hittade en kul växt på ett av dom lokala växthusen med försäljning. Colakrydda. Och det luktade verkligen kola. Cocakola faktiskt. Man kan använda den till både krydda och te. Lite kul, eller hur? Så det skall testas. Torka den kunde man göra också. Och perenn var den med. Så nu skall den få ny kruka och jag skall gulla med den, så den vill överleva

Valmon har blommat, galet snyggt. Ja, det var ett tag sen, ja vet.  En av plantorna räddade jag från den jag bor med. Han trodde det var ett ogräs som skulle bort. Hummm. Men det var bara första gången, andra gången hann jag inte med. Han mejade ner den med trimmern så det inte går att se vart den växt ens. Suck. Får väl gå o spana och se när den dyker upp och snabbt som attan gräva upp den.

Det har ju varit midsommar gu be vars. Tur med vädret hade vi också. Den firade vi med en Sill-lunch med en granne, Och vi var ute hela tiden med bra avstånd. Vi började med sill-lunch med skinkjansson med potatis samt prinskorv. Alla ville ju inte ha sill. Speciellt inte barnen.  Och avslutade lunchen med en midsommartårta. Marängbottnar med crisp i. mellan var det äggkräm. Dekor uppepå var grädde jordgubbar, blåbär och halon. Sen efter lunchen åkte vi och doppade fötterna i en sjö, en del badade. Tillbaka ut på en av våra tomter och körde 5-kamp. Jag hamnade på delad sistaplats haha. På kvällskvisten var det grillning på tapeten. En underbar skön och lugn midsommar

Dagen efter midsommar blev det pyttipanna på rester från gårdagen. Så jäkla gott

Till midsommar fick vi tårta av våran arbetsgivare. Saken var bara de att vi hade inga tallrikar. Vad gör man då? Jo man tar sina lock på matlådorna och använder dessa till tallrik. Gick väldigt bra. Fört räkbomb och sen marsipantårta

Äntligen, äntligen har vi fått en bra skoförvaring i hallen. Alla fick en varsin hylla och katten fick ha sina pinaler högst upp ovanför. Min sambo byggde den så den blev måttanpassad. Bygd av spillvirke. Det var bara färgen som kostade. Det blev så jäkla bra. Eller hur? Vi har letat men inte hittat någon som passar både i pris och form. Nu skall det byggas en matchande tak över kattlådan så vi slipper ha kattsand i hela hallen.

Så var det dags att göra ny musli igen.Och jag kan ju inte göra ite. Det blir väldans mycket varje gång. Å andra sida så räcker det en månad. Allt på ekologiska varor från Saltå kvarn

Jag och en släkting var och plockade jordgubbar här om dagen lokalt. Vi hade det perfekta vädret. Inte för varmt, inge för kallt. Lite molnigt och en aning med vind. Perfekt helt enkelt. Vad som var en aning irriterande var när vi dels skulle hämta ut våra lådor att plocka i och när vi skulle betala. Det där med att hålla avstånd. Det verkar folk ha rackarns svårt för. När min släkting härsknade till och morrade om saken. Blev det surt i leden bakom oss. Och den som blev surast var en som tillhör en stor riskgrupp. Vad är det för fel på folk, vad är det som folk inte fattar???? Samma när vi plockade. Vi pratar om jätte åkrar med jordgubbar, alltså som gjort för att man kan hålla jätteavståndet till allt och alla. Nå f….. ska folk ställa sig och plocka bara någon meter ifrån. Vi flyttade på oss, och dom kom bara efter. Suck, så vi morrade åter igen. Och fick surt tillbaka. Vad är det med folk?

Gjorde en hel del jordgubbsmarmelad och jordgubbs/rabarbermarmelad på jordgubbarna jag plockade. Så gott. Samt en paj på jordgubbar och rabarber

Fläderblomssaft har också blivit av att tillverka. Med citroner. En av dom absolut godaste safter jag vet. Och vad gjorde jag på citronerna när jag silat av blommorna? Jo marmelad förstås. Gudomligt god den med. Citronmarmelad med flädersmak. Den kommer jag hålla hårt i.

Var ute och plockade johannesört, rölleka och älgört. Så underbart de var att strosa omkring alldeles själv, bara jag och naturen. Johannesörten torkade jag en del, men sen så la jag blommorna i olivolja och älgört la jag i drag i sockerlag. Det skall ligga några dagar. Sen skal det silas ifrån och kokas ner till en sirap. Älgörtsirap använder jag när jag har lite ont i huvudet och johannesörten när jag har svårt att somna är orolig. Men jag har det bara till mig själv. Jag bjuder aldrig någon eller rekommenderar eller liknande.  Det är upp till var och en hur man vill göra. Och så här gör jag.

Hoppas alla är rädda om varandra och naturen. Och håll fortsatt avstånd i dessa tider

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *