Kreativitet i köket, gudomliga fyndlådor och mer i trädgården

Detta inlägg innehåller reklam för Granngården, Odla.nu, VetZoo, kökets favoriter

Hoppas alla tvättar händerna duktigt, spritar och håller behörigt avstånd till allt och alla. Hjälper varandra om man kan. Ljuset kommer, även om det kan va mörk nu.

Det blev en liten runda denna vecka för att bland annat bunkra basvaror, jaga lite extrapriser, några färskvaror och lite annat. Samt lite andraärenden. Samordning, så jag slipper åka 5-7 mil extra och slösa bensin.  Väl planerad runda. Bara att pricka av vart efter. Allt flöt på helt underbart. Gjorde riktigt häftiga fynd denna vecka. Massor av mjölk för halva priset. Billig kycklingfärs till veckans tacos. Och 3 stycken frukt/grönsaks lådor. Stoppa-matsvinn-lådor. Snacka om lyrisk lycklig. Dessa lådor kostade mig sammanlagt ca 94 kr. Men det sammanlagda värdet på innehållet i lådorna var ca 583 kr. Snacka fynd, i min mening. Familjen höll för visso med att det var häftigt, men var lite road av att jag skuttade runt o lovordade mina härliga lådor. Det var bl a vitlökar, basilikakruka, ätmogna avokado, paprika, 3,5 kg citroner, lime, morötter och massor med tomater.

Hela denna välplanerade runda slutade med att jag tjänade ca 1 383 kr tack vare min planering. Hittade som sagt en massa varor som var nedsatt pris på. Och en hel del på kort datum. Och det märks att bunkringen har börjat taggat ner. Det finns fler varor på hyllorna. Men vissa varor som kommit tillbaka, har höjts i samma veva. Willys har höjt priset på en rad varor senaste månaderna, så att andra butiker helt plötsligt har blivit billigare. Så det gäller att göra extra kollen kvällen innan handlingen. Har åkt på några nitar när jag missat, otroligt ytterst irriterande.  

Av citronerna som låg i fyndlådorna, en del av dem gjorde jag citronmarmelad och citronsaft. Och kommande dagarna kommer jag gör citronglass och citronpaj också. Vilket jäkla fynd. Speciellt eftersom vi är rätt citrustokiga hela högen. Citrus, speciellt citron är superpoppis här. Tomaterna, dom flesta, åker in i frysen för att använda som krossade tomater.

Japp, det blev rårakor igen gångna veckan, denna gång med stekt fläsk, lingonsylt och rivna morötter. Jag både kände mig och luktade som ett bacon efter att ha stått och stekt lite över en timme. Använde 2 st stekpannor för att forta på processen och sen in i ugnen så det inte skulle hinna kallna innan jag blev klar med allt. Brukar servera rivna morötter till.

Fredagsmyset med taco blev billig. Nötfärs och kycklingfärs, båda till halva priset. Grönsakerna från diverse stoppa-svinn-lådor. Bröd och annat till halva priset också. Känner mig rätt nöjd. Så hela denna middag kostade 1/3 av vad tacomiddagen brukar kosta. Vilket jag påpekade flera gånger under kvällen. Blir alltid triggad av att kunna trimma kostnader. Utan att tafsa på kvalité och smak. Vill fortfarande ha god smak, bra kvalité. Och svenskt kött i först hand. Och kunna gynna svenska jordbruket.

Vi firade en femtonåring i efterhand på fredagskvällen. Önskemålet av tårta var vaniljbottnar med vaniljkräm och chokladpudding i. Gräddeomslag med fingers runt om och jordgubbar ovan. Vem fick göra den? jag. Ingen anmäler sig frivilligt vad det göra köksgöra ska gudarna veta. Tårtan blev rasandes god i alla fall.

En sait som har kommit bli en riktigt härlig favorit är Kökets favoriter. Ni har säkert sett reklam om denna sida. Dom har fri frakt över 499 kr och öppet köp i 30 dagar. Vilket jag tycker är helt underbart. Var inne och surfade runt efter en present där i gårkväll. Hittade en kaffemugg med en uggla på. Den som ska få presenten älskar ugglor. Hittade en del kakformar till mig också. Har samlat på olika kakformar sen jag flyttade hemifrån. Köper på allt från loppis, butiker och på nätet som här. Kan man få för många kakformar? Inte om ni frågar mig

Här kommer en annonslänk för Kökets favoriter

https://track.adtraction.com/t/t?a=1121186450&as=1477126216&t=2&tk=1

Provade ett recept på svartvinbärskladdkaka i helgen. Gisses vad gott det blev. Över halva kakan försvann nästan direkt. Och så enkel att göra, med egna svarta vinbär från trädgården. Underbart. Fick dock grädda den längre än dom 20 minuter som stod i receptet. Ca 15 min till. Kul och lyxigt att kunna använda egen bär. Känner mig rik.

Lördagen var jag rackans hurtig. Katten krävde högljutt frukost vid 6-tiden. Då gjorde jag kaffe till mig. Sen marinerade jag kyckling till middagen. Kokade risgrynsgröt och förvällde broccoli därefter. Även stjälken på broccolin. Och frös in. Satt och sammanställde siffror från fredagens shoppingrunda. Jag hann mycket innan resten av familjen kom upp.

Efter frukost flyttade jag 4 säckar hästskit och 3 pallkragar. Och satte mig sen i ett syrenburskarch i och klippte i flera timmar. Skulle gallra ur lite, samt ta bort dött. Sen hasade jag runt på grusplanen och rensade en del. Om man kan hålla efter från början, blir det lättare sen. Grenar som jag rensade ur syrenen kommer jag köra ner till flis för mina odlingar, samt till den kommande odlingstunneln. Alltid lika häftigt att kunna använd eget material om man har i första hand.

Annas när jag inte får tag i gödsel på egen hand, så skarvar jag med inköp från något favoritställe. Som till exempel från granngården. Har köpt både täck bark och gödsel där. Som jag är mer än nöjd med. I dagarna köpte jag trädgårdsjord med gott resultat. Samt gräsfrön. Och det blev lite frön, sättlök samt sättpotatis med. När jag ändå skulle handla, beställde jag rejält. Vi behövde fylla i här och där på gräsmattan. Det har ju grävt en hel del här och där, och görs fortfarande.

Här kommer en annonslänk

https://track.adtraction.com/t/t?a=1080727984&as=1477126216&t=2&tk=1

Lördagskvällens måltid var saaaaagolik. Grillade kyckling och lökspett med klyftpotatis till och 3 såser. Swisch sa det, så var allt uppätet. Detta kommer snart att göras om. Muuuums. 2,5 kg kycklingbröst gick det åt. Och jag kunde har gjort mer.

Nu är det verkligen vår när man tvättar dom tjocka vinterjackorna och hänger in dom för säsongen. Tvättade en av grabbarnas vinterjackor. Dun jacka. Det är där jackan hänger över sommaren, som har ansvaret för att jackan tvättas och lagas innan förvaring. Det har inte skett. Och speciellt denna jacka ligger inte på mitt ansvar, fast den hämnade så lik för b……… Jisses vad den var skitig. Inte tvättad på över 2 år. Och den var trasig på en söm. Ett hål på nästan 20 cm under ena armen. När jag hade tvättat och tumlat jackan fick den en annan färg kan man säga, för att inte tala om lyster.  

Börjat packa ihop andra ateljén. Från min ”comepact living ateljé. Där man knappt kan hitta ett smack. Skulle ju bara bo där tillfälligt, hmmm det är 7 år nu. Det är väl allt annat än tillfälligt.

Kardemummaplantar som jag fick av bästaste av bästa väninna, firar ett år i sommar. Och jag har lyckas få den att överleva, och katten tycker inte om att tugga på den. Man får vara tacksam för det lilla. Ska nu i dagarna skall jag planera om den. Skulle ha planerat om växterna inomhus för över en månad sen. Men inte hunnit med. Dygnet har ju som bekant bara 24 timmar. Inte ens med vilja räcker inte alltid tiden till.

Kunde inte hålla mig, jag bar var tvungen att beställa lite från Odla.nu igen. En stor favoritsida som jag handlat ifrån i många år. Och alltid varit nöjd med. När jag någon gång haft en fundering om något jag beställt, så har det aldrig varit någon problem att komma fram till en lösning. Dom är underbara. Är just nu på jakt efter ett prydnadsgräs, skrollade runt och kollade. Men det måste jag fundera vidare på. Det är inte lätt att bestämma sig för. Det är så mycket som skall stämma. Men det blir beställning inom kort. För i år vill jag starta prydnad gräset. Men, men det blev beställning av fröer för gurka, zucchini, mangold, roccola, spenat, olika sallader, vinter-portlak, morötter och mycket mer. Går alltid loss i frövärlden. De e ju så kul. Roccola tänkte jag i år ge en ny stor chans i år. Och testa nya för mig som vinter-portlak. Just nu har dom nedsatta priser på t ex på fröer. Så passa på säger jag. De lite spartips också

Här kommer det en annonslänk

https://track.adtraction.com/t/t?a=1198828994&as=1477126216&t=2&tk=1

Har tovat ett fodral till min platta. Först våt-tovning av alpackaull, så jag fick en väska. Det tog lite extra tid. Alpackaullen är ju inte riktigt detsamma som att jag jobba med fårull. Men lika härligt material. Sen har jag nåltovat med färgat fårull på det. Så nu kan man stoppa ner plattan i detta vaddade kuvert innan jag stoppar ner plattan i sin väska. Kan ta emot stötar bättre

Ni vet väl att om man beställer över 500 kr på Vetzoo är det fri frakt. Det utnyttjar alltid jag. Och det är ju inga problem, för om jag skall beställa kattsand, så beställer jag minst 3 kartonger av favoriten Everclean. Det finns inte på kartan nu att konka hem denna tyngd.

Här kommer en annonslänk

https://track.adtraction.com/t/t?a=1139817006&as=1477126216&t=2&tk=1

Vi går mot ljusare tider, rent väder och ljusmässigt. Längre dagar. Nu är det ljust till klockan 21, nästan i alla fall. Och jag hoppas vid alla hjärtan att det skall ljusna även på corona-sidan. Från är hur mycket som kan återgå till den normala? Jag håller mig på mattan, men längtar efter att få träffa krama om kompisar igen. Och slippa all misstänksamhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *