Shoppingrunda, bra tips, våren och trädgårdsarbete

Detta inlägg innehåller annons-länkar för adlibris, Åhlens, Odla.se, Beijers Bygg, Granngården och Vetzoo

Solen skiner ena sekunden, andra sekunden haglar det. April-väder med andra ord. Ena sekunden nästan sommarvarm i solen, nästa sekund kylig som på vintern. Så det vet i sjutton hur man skall klä sig. Allt från kängor, vinterjacka till shorts o t-tröja och träskor. Man skall anpassa sin klädsel får man jämt sjå att skifta kläder. Så antingen svettas jag, eller så fryser jag omväxlande. April som sagt. Spännande månad. Svettas in våren och fryser in vintern

Var inne och surfade Granngårdens hemsida nyss. Tänkte beställa en del sättlök för gul och röd lök samt så behöver vi en del kalk till gräsmattan. När jag ändå var inne så beställde jag frö för kattgräs. Såg att dom hade 5 för 4 på fröer, så det blev frö till sommarblommor och lite grönsaker också.    Ibland spidar jag in på någon av deras butiker. Men oftast eftersom jag nu huserar mest på landet, tycker jag det är så otroligt bekvämt att beställa hem grejorna. Och nu i dessa tider när man inte skall frottera sig med folk i onödan, blir beställning på nätet ännu mer aktuellt tycker jag. Gå in o kolla själva

Här kommer en annonslänk

https://track.adtraction.com/t/t?a=1080727984&as=1477126216&t=2&tk=1

Veckan shoppingrunda var intressant. De där att man skall hålla avstånd tänker jag på. På Ica och Willys fanns det avståndsskyltar titt och tätt. Och diverse hänvisningar här och där, så även på Coop. Men inte alls i den omfattningen på City Gross, vilket förvånade mig mycket. Lite vid kassorna att hålla avstånd. På Dollarstore fanns det även där mest vid kassan. Nu var jag där och handlade på morgonen, så då går det ju bra med avstånd och så. Men hur i hela friden kommer det att hållas senare på dagen? Allt tog lite mer tid på shoppingrundan, eftersom jag fick stå och vänta här och där innan jag kunde gå fram till diverse varor. Men det hade jag räknat med. Men det är mååååånga som skiter fullständigt i dessa uppmaningar. På Dollarstore tänkte en herre ställa sig straxt bakom mig, inte på anvisad markering, jag vände mig om och stirrade på honom. Han backade direkt. Lilla jag fick någon att flytta på sig utan säga ett ord, de ni. Jag fyndade 2 jättebra frukt-lådor 10 kg/kg. I varje låda låg det ca 3-4 kg. Den ena lådan var bara tomater i, i den andra var det gurka, spetskål, purjolök, morötter, paprikor, chilipaprikor, blomkål och palsternackor. Blev så lycklig. Nu har jag mycket tomater att frysa in, som jag kan ha som krossade tomater. Av spetskålen ska jag denna vecka dra igång koreanska  kimchi. (har jobbat mot koreanska kreatören en gång i tiden, och blev helt frälst på den maten) Och det finns en koreansk restaurang som heter Arirang i Stockholm. Dom har gett ut böcker med helt otroliga recept. Jag har lagat mycket mat från dessa böcker många gånger samt bevistats denna underbara restaurang. Familjär, mysig, jättebra service och supertrevliga. Koreansk mat e så gott.

Och jag fyndade 1 L mjölkpaket, som kostar allt ifrån 6 kr till 8 kr. Och fick ihop 8 liter. Så nu ska här bakas samt göras mellanmåls/lunchgröt till en av ungdomarna. Som har distansundervisning hemma. Han gillar förvisso sina nudlar. Men lite omväxling vore väl kul. Hittade också lite glass till extrapris. Magnum som kostat 43,50 per st, betalade jag 19,90 per st som en affär såldes ut. Då pratar jag om dom där burkarna med Magnumglass. Och jag hittade också andra sorters glass, nedsatta med över 10 kr paketet. Helt kanon, med tänkte på att vi e några stycken i vår familj. Samt en hel del annat som hade röda lappen på sig, typ kort datum. Så var jag missnöjd förra vändan, så var jag desto mer nöjd denna runda. Jag tjänade ca 1 130 kr genom att köra på min metod med mycket förarbete. Denna runda var mer än lyckad måste jag säga. Och ovanstående grönsakslådor blev jag helt lyrisk av. Dom har lyst med sin frånvaro ett tag.

Nu är det dax att handla virke igen. Vi har byggde ut altan med en gångremsa med räcke för ett par år sen. Förra sommaren byggde vi staket mot parkeringen för att rama in till en innergård. Allt virke inköpt på Beijer Bygg. Det blev några vändor innan vi hade bestämt oss hur mycket.

Nu är det dags igen. Nu har vi tänkt att fixa ett staket till på yttre altanen. Innan någon trillar ner i rabatten. Nu är det frågan om vi skall köpa ett färdigt staket, eller bygga eget? Beijer Bygg är en stor favorit för dom har ett stort sortiment samt så är dom både enormt hjälpsamma och duktig. Även jag som inte e så superduktig vad gäller material och dimensioner, och vad som e bäst till vad, fixar galant att handla här. Jag blir väl bemött med mina alltid tusen frågor.  Både live, telefon och mail

Här kommer en annonslänk

https://track.adtraction.com/t/t?a=1127510938&as=1477126216&t=2&tk=1

Har nu fått ett lass med väl brunnen hästgödsel. Gratis. Från ett stall i grannskapet som ville bli av med det. Men de som jag fick var som en pinne i havet. Ett litet nafs i ena kanten kan man väl säga. Jag fick det genom tipset genom en bekant. Men bara dom som fått tipset, fick komma och hämta. Så min snälla sambo samt en av ungdomarna åkte snällt och hämtade. 4 -5 säckar. Detta skall grävas ner i trädgårdslandet som jag skall gräva klart först. Men jag tror att om man ber snällt och sköter det bra. Så kan man säkert fråga både stall och bönder runt där man bor om man får ta lite gödsel.

Japp, var inne och kollade på Adlibris igen. Behövde en present till en kompis. Hon har ungefär lika intresse som tur e. Jag beställde Mia Törnbloms senaste Sårbar och superstark samt Siri barje bok Vegan på 5 ingredisnser. Kunde förstås inte låta bli att köpa lite bomullsgarn till mig. Gud vad dom har mycket att välja på. Ni bara måste gå in och kolla

Här kommer en annonslänk till Adlibris

https://track.adtraction.com/t/t?a=736793223&as=1477126216&t=2&tk=1

Så nu har getingbo nr 2 satts upp. Som jag nämnt tidigare så satte jag upp ett fuskgetingbo i vedboden. Och inte en geting under hela föregående säsong. Tjo ho vad skönt. Vi har rättmycket getingbon kors och tvärs. Och i nästan alla hus och bodar. Nu satte jag upp ett fuskgetingbo i lillboden. Som skall göra verkan där. Har inget mönster till getingboet, utan virkar på frihand. Men detta som jag satte upp nu var i alla fall i ullgarn som jag växtfärgade för ett par år sen.  Getingboet har jag sen fyllt med tidningspapper.

Familjens katt visade lite väl mycket intresse för källardörren på sista tiden (han får än så länge inte gå ner i källaren själv) När visar sådant intresse för den dörren eller ligger och nosar under diskmaskin anar man oråd. Han lokaliserade 3 möss/råttor i vintras på de viset. Så nu har jag laddat en fälla ut i fall att. Men hittills har ingen fastnat där.

Ett ställe som jag är stammis hos sen flera år till baka är odla.se. Gud vad jag har handlat mycket av dem. Funkar alltid. Och skulle någon planta som jag beställt (har hänt 2 ggr på massor av år) vara dålig, så har det aldrig varit något problem. Jag har ringt och dom skickar direkt en ny. Deras hemsida är så otroligt inspirerande. Jag beställer alltid lite mer än vad jag först tänk hihi. Så vill ni har sjysta saker handla här

Här kommer en länk

https://track.adtraction.com/t/t?a=1198828994&as=1477126216&t=2&tk=1

I det vackra solskenet i helgen passade jag på att börja bygga i lådan för näringsrik jordtillverkning, emedan gubben var ute och premiär åkte med sin KTM. Vi har lite olika intressen kan man säga. Jag lade tidningar i botten av lådan mot jorden. Sen varade som lasagne halv, bokachi från hinkar från i vintras, halvmultnad bokachi från en annan förvaring, jord och halm. Nu väntar jag på fler pallkragar, med lite tur kanske jag kan få dom denna vecka. Och så måste jag köpa mer jord att blanda upp. Så skönt att den är igång. Och slippa ha alla hinkar som står kors och tvärs.

Det blev en liten tripp i helgen för att införskaffa födelsedagspresent till den yngsta förmågan som fyller 15 år. Vi hittade påslakan som passade honom precis. Det stod bl.a. 100 % gamer och liknande det. Sen blir det väl lite annat också. Inte helt lätt att hitta på saker till en 15:åring som mest är intresserad sav att spela på datorn. När vi ändå var i denna butik, så passade vi på att glo efter ett nytt, stort parasoll, som vi gjort nu i några år. Och vips så trillade vi på ett parasoll som var nedsatt till halva priset. Och det fanns bara ett kvar, förutom visningsexet. Svartgrått parasoll som man vevade ut som en vinge. Perfekt till lilla altanen. Där har det bara stått ett litet parasoll som täcker en 3:de del. Det har varit ett väldans flyttande på det lilla parasollet vart efter solen flyttar på sig. Tur nog åkte vi inte i min lilla Suzuki utan i Ford bussen denna gång. Nu har vi äntligen ett parasoll som täcker större delen, kanske hela lilla altanen. Och det bästa av att foten ingick.  Och att den var stor och stadig. Den fyllde vi med fin sand. Herregösses vad tung den blev. Eller dom. Foten var i 2 delar tack o lov

En lite insekt hade parkerat på en av dörrarna av bodarna. Bärfis, den avger inte någon doft av hallonbåtar precis. Så jag försökte att inte få den på mig när jag stängde och låste igen dörren. Men vacker var den. Det är så härligt om våren, när man ser dom olika insekterna osv för första gången. Någonting med pånyttfödelse.

Väntar på en leverans från Vetzoo i dagarna. Det är nästan som julafton när det paketet kommer. Det tycker vår katt (Norsk skogskatt/Sibirisk katt) också. Han liksom hjälper till eller rättare sagt är allmän i vägen när paketet packas upp. Och om jag vänder ryggen till går han gärna loss på påsen och försöker forcera den. Det har hänt att kan lyckas. Eftersom jag har lite ont i ryggen just nu, så är jag extra tacksam för att jag kan beställa hans mat på nätet. Bryt inte rygg, gå in och beställ istället.    

Här kommer annons länk till Vetzoo

https://track.adtraction.com/t/t?a=1139817006&as=1477126216&t=2&tk=1

Såg att det börjar knoppas i äppelträden. Hoppas vi har bättre tur i år än förra året. Då blommade allt så fint, massor med surrande insekter, och det verkade så lovande. Sen kom det en köldnatt och allt var förbi. Blev kanske 10 äpplen förra året så var det inte mer. Ser med spänning fram emot hur detta året blir. Hoppas på betydligt fler äpplen än 10.

Söndagen var mycket röjning hit och dit på tomten och ansning av syrener, kvistar som var dött och så vidare. Samt omflyttning av möbler. Vi skulle skifta möblerna på verandorna med varandra. Så det blev mycket gjort i på en och samma dag.  Det älskar jag. Lite fart och fläkt tack. Vi fick till sten dekorationen som ligger som ett L runt husbilens parkering också. Det har legat några större bumlingar där sen ett tag, som en kompis med traktor lagt till. Nu skulle vi sjystera stenarna så det blev lite snyggare, samt komplettera med lite mindre i olika storlekar. Jag körde sten med skottkärran och gubben rullade och placerade. Nu ska det bara till lite mer småsten och en del grovgrus så blir allt klart. Härligt. Vi går från klarhet till klarhet.

Såg när jag morgonsurande runt att Åhlens fortfarnade hade rea. Upp till 70 %. Det tog en stund att surfa runt på deras hemsida. Det finns ju så himla mycket och titta runt på. Behöver nya brallor. Och kollade extra på det. Just kläder fördrar jag att handla via nätet framför springa i butik. Så jag kan prova i lugn och ro

Här kommer en annonslänk till Åhlens

https://track.adtraction.com/t/t?a=1136856392&as=1477126216&t=2&tk=1

En av växterna som jag planerade förra året i en slänt som jag försöker få ordning på, blommade. Blev så glad, det såg rätt dött ut förra året när det var tort. Så jag ville inte plantera fler, innan jag såg att dom jag planerat klarat sig. Men nu finns det hopp, så då skall jag åka iväg och gräva upp fler och flytta till min slänt. Jag får gräva upp hos en bekant som har massor av dom två sorterna som jag vill ha.

Jag frös ner en massa bananer för några månaders sen, från en stoppa-mat-svinnet-låda med massor med bananer i. Och jag har nu då och då tinat upp av dessa bananer och mixat med mjölk. Så även denna dag. Sjukt gått. Denna låda med mycket bananer och annan frukt verkligen har räckt långe. Så mycket frukt för nästan ingenting. Tyvärr gör sig inte banan-smoothies på bild. Ska inte säga vad det liknar, men liknar gör det. Haha.

Mina gran-skott har nu legat och ”marinerat” sig färdigt. Silade av och fick en underbar vitaminrik sirap. Lite tunnare än vad den brukar. Men smaken var det inget fel på. Massor med c-vitaminer. Så nu återta jag min gamla tradition att ta en tesked varje morgon.

Dags igen med lite ”bregott” tillverkning. Smör 500 g som legat fram i rumstemperatur några timmar och blivit mjukt, blandar det med rapsolja och vatten samt lite salt. Och wola, dubbel så mycket i volym. Mitt eget bregott-smör. Smaskens. Än så länge, inte jätteprotesterna. En av ungdomarna rynkade lite på näsan. Då sa jag att om det inte duger, så går det bra att köpa smörgåsmargarin för egna pengar. Då blir det tyst.

Testade ett tips jag fick. Att göra rent spishällen med ättika och bikarbonat. Sagt och gjort, jag blandade det hela i en sprayflaska. (sprayflaskan har varit till annat, som jag sen rengjort noga. Återanvändning) Det började genast bubbla i flaskan. Jag torkade först av spisen med en fuktig trasa. Sen sprayade jag på detta. Lät det verka i runt 5 minuter. Sen gnuggade jag med torky o lite med skrapan. Och wola, det tog lite längre tid än med kemiska medlet. Men det gick. Och det gick bra. Nästa gång skall jag testa med bakpulver Kul om man kan använda saker från skafferier istället för kemikalier

Med risk att låta tjatig. Men mina älskade sockerbitar. Nu har gjort rent den lilla äggkokaren med sockerbitar också. Yes, yes så himla bra det går. Kladdigt men effektivt.

Efter att ha varit solokvist större delen av förra vecka, t o m sambon har varit på vift, borta på jobb och kom hem på fredag kväll. Då gjorde jag ägg/räkmackor. Och extra dressing till. Samt en liten skål med räkor till katten förstås. Väl avsköljda förstås. Räkor är det ända han äter förutom sitt torrfoder. Och till räkmackorna drack lite gott vin till det. Ja inte katten, han fick nöja sig med vatten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *