Tips, trix, bakning och så lite påsk och spindel på det

Påsk pyntning fortsätter om än i liten skala. Jag band fast med ståltråd ull av olika färger i lite björkris. Då har jag fått fint samt att så får småfåglarna lite ull att boa med. Dom gillar att knyck (förra året hade jag gamla fjädrar, som spreds över halva grannskapet haha) så i år är det är bara att knycka på. Blev riktigt nöjd med resultatet. Även en påskhäxa åkte fram

Efter att ha placerat ut påskriset, unnade jag mig att sitta mot husväggen i solen en stund. Så skönt och mysigt. Nu är det ta mig sjutton vår. Men jag satt väl max 5 min.

Kaffesump, är det någon som har använt sig av detta till något? Jag använder det mot katter. Alltså för att slippa ovälkomna besök i mina odlingslådor. Vi har ju bekant ex antal katter som springer fritt i byn. En av dem är särskilt enveten och tillgiven. Charmig på alla sätt och vis, men jag vill varken ha honom eller andra katter, inte våren heller i mina odlingslådor. Utekatterna använder gladeligen mina lådor till toalett. Så nu är det dags att strö ut kaffesumpen igen. Kanel eller ättika går för all del bra med. Men jag har haft mest framgång med just kaffesump. Så kan jag ju dra nytta av att jag tyvärr älskar kaffe

Så var det dags att stor-rengöra ugnen och ugnsgaller. Hade lagat lite ”sprettig” mat. Det brukar vara min sambos jobb att göra rent ugnen. Jag putsar spishällen, det är mitt jobb. Men på min lott faller gallerna från ugnen. Förr gjorde jag rent dem med Svinto. Och visst, det händer att jag kör i mellan med det nu med. Men numera har jag för det mesta gått över till sockerbitar, ha ni läste rätt. Men det måste vara hårt bitsocker. Snällare för fingrarna än Svinto. Använder även sockerbitar, som jag nämnt förut, till fastbrända kastruller och stekpannor med. Kan varmt rekommendera detta.

Förra helgen var som bekant ett underbart väder. Härligt att avnjuta. Lördagen har jag ju redan berätta om i förra inlägget. Söndagen fick gå i trädgårdens trädgård. Rensade färdigt mina odlingslådor. Nu ska bara en del halm avlägsnas. (Och hoppas under påskhelgen anlägga en odlingsbädd med allt från halm, jord till grönsaksavfall skall ingå) Grävde grund till jordodlingen. Tänkte bottna med flera lager tidningar, sen jord och bokatchi varvat och toppa med jord. Måste bara köpa till lite jord bara. Men i skrivande stund har bara en ram kommit upp. Väntar också på att jag skall få hem flera ramar för att bygga 3 – 4 ramar högt.

Gräslöken växer så det knakar. Går redan att ta av till matlagningen. Att bara nypa av lite och tugga på emedan man rensar är trevligt tycker jag. Det roliga är att detta är ruggar som jag köpt på affären och sen slängde ner i odlingslådan efter att ha stubbat dom. Dom har rotat sig snabbt och trivs utmärkt i sin placering.

Och min egenodlade ramslök, som jag satte förra året, som jag trodde hade gått åt pipan. För då såg den ut att vissna, och jag tänkte jaja. Den har börjat växa upp. Inte många blad än, men ändå. Man får va glad för det lilla, när jag inte trodde det skulle komma något alls. Det var en riktigt glad överraskning måste jag säga.

Fick lust att virka ett djur en kväll. Rena terapijobbet när man är på dåligt humör och tycker det mesta är pest. Inte för att jag blev på så mycket bättre humör, men fick skingra tankarna i alla fall. Hittade ett gratismönster på nätet. Och det blev en alpacka. Pillrigt men kul. Tog en kväll. Och dada, här ser ni resultatet.

Okej, det blev slö-mat på förra söndagen också. Stekt fläsk ytterfilé med klyftpotatis och vitlöks. Och inte en grönsak i sikte. Japp. Man måste få ha slöa mat-dagar med.

Kyckling i ugn med ris och currysås. Något av en favorit för ungdomarna. Blir oftast inte en smula kvar. Så heller inte denna gång. Och alla älskar kyckling i familjen. Tror att jag skulle kunna äta kyckling 7 dagar iveckan.

Knäckebröd, jag älskar knäckebröd. Kan ha det som snacks till och med. Även om jag köper en del knäcke, så bakar jag också. Receptet är från Saltå Kvarns kokbok. Men denna gång bytte jag ut kumminkryddan mot brödkrydda. Tror man kan söka receptet på nätet med. Eftersom knäcket behöver torka lite tid efter det kommer ut ur ugnen, tycker jag, använder jag en tvätt-ställning och lägger upp brödet på. Där får det ligga 1 – 2 dygn. Detta knäcke är så jäkla gott så man kan bli salig. Större delen av brödet skulle jag leverera till mina föräldrar på 80 +, som sitter isolerade.

Det blev ju en del kycklingröra över, när jag gjorde paj till min sambo och mig i slutet av förra veckan. Av det gjorde jag 4 stycken små lunchpajer, som jag frös in. Bra att ha på lut om det inte blir något över av middagen, eller om någon kommer på runt 22 på kvällen, eller kl 6 på morgonen att jo, jag skulle ha matlåda med mig. Det för kommer både nu och då, fast ingen vill erkänna det. Då är det bara att hiva fram en paj och skära en sallad till. Bra spartips förresten. Alltid billigare med matlådor

Tjatigt? Japp jag har bakat frukostfrallor igen. Det har gått åt mera nu när det är påsklov

Äldsta ungdomen, som jobbar på sitt påsklov, gör sina matlådor själv. Jag vägrar. Men han är rätt bra på att fixa till matlådorna. Är det matlagning, så blir det mest halvfabrikat. Men det är en start det också.

Dillköttstillverkning. Baserat på långkok av fläsklägg. Fläsklägg kokad med lagerblad, vitpepparkorn och lök i klyftor. Doftar gott när det kokar. Tycker inte det är något större besvär att göra. Det tar tid, javisst, men med planering så fixar det sig. Jag behöver ju inte stå och stirra på köttet när det kokar. Och det är rätt billig mat också. Tycker att man får mycket för pengarna.

Lite glimt från denna gångna veckans meny. Inget skrivet på söndagen, då det blir rester från lördagen antar jag. Om inte så har jag tänkt kassler i ugn med ananas i med potatis till eller rårakor med bacon. Killarna gillar att jag sätter upp menyn på kylskåpet. Dom går och läser och mumlar och ger tummen ner eller upp. Men det är det som serveras på denna middagsrestaurang i det här huset. Brukar säga, när någon opponerar sig, det går bra handla för egna pengar och laga mat själv till hela familjen. Då blir det märkbart tyst.

Lite nytt kattgräs blev sått. Denna gång i ett litet glassburk. Det går det också. Men kissen tycker inte det växer tillräckligt snabbt tror jag, för han var uppe och knyckte av mina ärtskott igen.

Nu har lite av tomat och chilifrön grott. Långt ifrån alla. Men det är inte försent än.

En kväll när jag trött, straxt innan läggdax, gick in på toaletten fick jag ovälkommet besök. Som bäst som jag satt där i godan ro, såg jag något i ögonvrån, under där morgonrockarna hänger. Vred på huvudet. Där kommer en stor husspindel. Den sprang först mot min närmaste fot, när jag lyfte den, sprang den mot nästa. Så till slut satt jag med fötterna i luften. Då ställer sig spindeln lutat mot sina bakben och sätter upp frambenen i luften. Jag vrålar på min sambo, som kom ångande. Då sprang spindeln och gömde sig. Lite senare när jag öppnade toadörren, står spindeln beredd att kasta sig ut. Jag slänger igen dörren och ropar på sambo igen. Nu sitter spindeln fast under dörren i en liten glipa. Sambon fångar honom under glada tillrop från grabbarna (jag har bestämd att spindeln det är en han) i ett glas. Efter att hela familjen tittat noga, fotat och artbestämt, så släpptes den ut. Ja ,grabbarna skrattade rätt duktigt åt mig. Jag hördes i hela huset, så alla kom springande. Jag är inte spindelrädd i sig, men denna var stor och jag vill inte ha den på mig.

Fullmåne, vackert eller hur. En gammal dam som jag jobbade med på ett äldreboende, sa till mig en gång. När man saknar någon, ska man gå ut och titta på månen och be den man saknar göra det samma. Då står man och tittar på samma måne och får gemenskap. Det tycker jag var vackert sagt. Så i dess underliga coronatider, ring era nära och kära, be dem gå ut och titta på månen ihop. Så kanske isoleringen känns mindre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *