Smör, trädgårdsplanering, groddning, våren på gång samt upp med bättre kondis

Japp, nu har jag gjort en egen variant av smör. Luskade runt i böcker och på nätet. Konsulterat en kompis. Visst man kan göra smöret från start med grädde. Det har jag testat, testat på modernt och gammeldags sätt. Men nu tog jag smör som jag lät stå framme så det blev väldigt mjukt. Vispade upp det lite med en elvisp. Blandade sen ner rapsolja och vatten och lite salt. Blev riktigt nöjd. Så jag var ju tvungen att jämföra prismässigt. Ett paket bregott 600 g kostar till ordinarie pris ca 43,80 normalsaltat. Jag köpte smör normalsaltat 500 g för 38,40, blandade med olja och vatten och fick ut 937 gram. Kul. Gott blev det också. Detta gör jag om. Det går åt en del smörgåssmör hos oss, så för oss blir detta ekonomi o ett spartips

Okej, det är fler än jag som gör detta har jag läst. Men måste ändå få nämna detta. När man kramat ut efter bästa förmåga det sista ur yoghurtförpackningen, finns det faktiskt lite kvar i förpackningens skrymslen och vrån. Jag häller i mjölk i yoghurtförpackningen och skakar järnet. Och ut häller jag drickyoghurt. Jag äter inte så mycket yoghurt själv, men det gör diverse familjemedlemmar istället. Så då snor jag förpackningen när dom är klara med den. Och har jag tur, så hinner jag ta den innan dom har knycklat ihop den till hälften också. Lättare att skaka, oskrynklad liksom

Söndagsmiddagen blev klyftpotatis med grillade hamburgare. Hamburgarna förstekte jag som vanligt  i vanliga ugnen innan. Till detta diverse såser, ketchup, olika slags senap, rå lök samt ost och så vidare.  Alltid populärt bland tonårskillar. Äter som hästar.

Satt ute i solskenet i helgen med kollegieblock och på plats fortsatte skissa för odling och planering. Ändrade på mina tidigare funderingar och beslut. Stegade upp för odlingstunneln, utökning av potatislandet osv. Vart hallon och krusbärsbuskar med mera ska planeras. Omgöring av grovkomposten. Och var kan en varmkompost stå? Och var kan bokaschi-jord-odlingen stå osv

Alltså, jag har strävar vidare med internetundersökningar. Men det är en sak som jag tycker är elakt och frustrerade. Man ägnar t ex en kvart till att fylla i en enkät, ibland längre, så när man är nästan färdig, avslutats enkäten med texten du är inte den vi söker för våran undersökning. Vad innebär detta? Jo har lagt ner tid för ingenting. För om inte enkäten inte för fullföljd får man ingen belöning. Alltså, dom har fått åsikter men behöver inte betala för besväret. Detta har drabbat mig flertal gånger. Samt även att man får upp en ruta att man inte fyllt i fullständigt på en fråga. Fast jag har det. Och man kan inte komma ur frågan mer mindre än att man åker ur undersökningen. Och detta händer också ALLTID när undersökningen nästan är klar. Åter igen, inget betald för nerlagd tid. Satt i System? Börjar faktiskt tro detta. Så detta med internetundersökningar kommer jag nog att avslutas tidigare än vad jag tänkt mig. Dålig stil. Surt värre. Tjuv och rackarspel.

GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Det börjar verkligen spira i trädgården. Myntan har börjat titta upp och även börjat rymma. Det inte alltid det luktar toy tuggummi när man rensar mellan odlingslådorna. En stor humla surrade förbi. Hann rensa runt odlingslådorna och i en rabatt.  Och flera härliga daggmaskar fann jag i jorden. Det betyder att det är bra jord.

Rabarberna ar sig mer och mer upp. Härligt. Mer och mer för varje dag/vecka. Hoppas på att det skall komma upp så pass mycket att det räcker till topping till 5 st panna cotta. Lite av en tradition. Oviktigt för andra kanske, men desto viktigare i dessa dystra tider. När all framtid känns som total oviss så att säga. I dessa tider är det viktigt att kunna glädjas åt det lilla. Extra viktigt.  

Bällisor och en söt lite gul blomma, som jag glömt namnet på, Dom lyste så fint i solen. Så underbart. Naturen är ett under.

Citronmelissen verkar ha tagit sig med. Även den som mest spelade död förra året. Ursprunget var en rätt stor planta som flyttades för ett par, tre år sen. Och sen fått flytta på sig ett par gånger till. Det var mycket glädjande att se att den verkar vilja vara med igen. Den var en gång runt 120 cm i omkrets när jag lärde känna den från början. Vitlökens blast växer som attans också. Den kan jag nu klippa av och blanda ner i sallader. Så rackans underbart. Gratis krydda.

Satte igång björksavsvitjningen för året. Men det har varit en del minusgrader, så det går trögt så här i början. Längtar till första slurken. Vitaminrik som attan. Jag föredrar att dricka björksav iskallt med lite citron i. Men haha, jag får garanterat ha den i fred för resten av familjen. Som tittar skeptiskt på mig. Och gärna för mig. Försökte använda förra årets borrhål.

En ny favorit bland groddar, grönsalinser. Så rackans gott och mättande. Men inte lika hållbara i kylen som alfa alfa groddar.

Det blev visst mycket Alfa alfa groddar haha. Här gäller det att äta på. Har en så väldans bra burk för förvaring med sil i att ha dessa groddar. Bara att skölja och ställa ner i burken. Allt vatten som rinner av groddarna, rinner ner och återfuktar uppåt. Tänk att inte allt för många små små frön kan bli så rackas mycket.

God salladslunch med rester från helgen: isbergssallad, hackad rödlök, gröna linsgroddar, alfa alfa-groddar, ost, pull pork, aioli, paprika, gurka, tomater, turkisk yoghurt, majs och ägg. Med lite olivolja och salladskrydda på. Mättande med mycket tuggande. Räckte till lunch i tre dagar.

När jag gjorde en vaniljsås i helgen blev det 4 äggvitor över. (rensning av föregående års skörd av rabarber fortsätter)  Så då fick det bli lite maränger igen. Vita denna gång. Det är väldigt svårt att låta bli och mumsa på dom tyvärr.

Börjat startat upp regelbunden, daglig promenerande igen. Känner att jag måste stärka min kropp i dessa tider. Och filat på lite annan träning, igen. Men nu vore det väl f……. Sagt och gjort, jag drog ut på en promenad på ca 55 minuter. Dag nummer 2 promenad på 1 timmer och 20 minuter. (Väl hemma blev det lite hantlar, stretch, situps och gummiband. Kände mig väldans nöjd med min insats.)

Blåste som sjutton bitvis. Solen sken och det var väldans sjön luft. Det är alltid lika härligt att se hur våren jobbar på ute i naturen. Fördelen med att bo ute på landet, det är oftast bara jag och naturen och skogens djur. Denna gång fick jag se sen sork som hastigt korsade min väg. Sorkens ben gick som trumpinnar. Lika snabbt som den kom upp på vägen, lika snabbt var den över och ner i diket på andra sidan.

Gick förbi några otroligt fina små tussilagos på min promenad. Har sett dem ett tag. Och det är verkligen vår för mig.

Och glöm inte att tvätta och sprita era händer. Hålla avstånd. Ring dom gamla och utsatta och stanna hämma när ni känner er krassliga, innan ni vet vad det är. Så hoppas vi alla på bättring snart. Även om det ser lite mörkt ut. Jag försöker hitta små ljusglimtar och muntra upp mig och familj med. Man får inte tappa hoppet. Vi måste jobba gemensamt framåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *