Laga go-mat som tröst, baka, reflektion och corana-tider

En otrolig omtumlande vecka. Allt blir bara värre och värre för varje dag. Overklig där allt ställts på ända, reseförbud, stängda gränser, isoleringar och mycket mer. Försöker hitta ett sett att förhålla mig till det hela. Restriktion på restriktion, inställda operationer, Inställd konfirmationsresa till Italien och i nuläget vet man inte ens hur det blir med konfirmationen för huvud taget. Allt händer så snabbt och allt känns så overkligt. Det är stundtals svårt att ta in tycker jag. Men jag följer prick-troget nyheterna, presskonferenser och diverse annat. Jag byter hand-handdukar varannan dag. ( vi är ju minst 5 pers här varannan vecka) Och som jag nämnde förra gången, alkogel och tvättservetter i bilen. Tvättar händerna med tvål o vatten så fort jag kommer åt. Tjatar hål i huvudet på ungdomarna att göra det samma. Och dom är rätt duktiga måste jag säga. Alkogel har jag inte behövt jaga. Det hade vi hemma. Finns alltid hemma och med i husbilen. Och glad är jag för det idag. Minskat och upphört med kontakter. Desstomera per messenger, sms, telefon, mail mm. Min störta kontakt blir när jag handlar. Vilket jag försöker avverka så fort jag kan. Börjar slå personrekord.

Det mesta ställs på enda. Det läskiga är också att jag har märkt hur folk ser snett på vandra ibland. Misstänksamheten. När jag handlar ser jag hur folk tittar ner i andras, varandras korgar, ser ut som om dom läser av varandra. Det är en helt annan stämning i butikerna nu. Uppgivna personal, sura personal osv. En del fräser åt mig när jag frågar om något. Tror inte det spelar roll vad. Men jag tar det inte personligt. Dom kämpar på och är många gånger väldigt trötta. En butik jag var inne i var det galet tomt på toapapper, hushållspapper, torky, mjöl, socker, bakpulver, rapsolja, salt, pasta, ris och mycket mer. Folk måste ha enorma lager hemma. Mitt lilla lager som jag byggt upp under många år, som rullar på, framstår som löjligt litet. En fis i rymden

Nu ligger jag ca 2-5 veckor framåt hela tiden i min planering. Och har mat och förnödenheter så det räcker så länge ungefär. Så får vi inte gå ut, så har vi alla fall hygglig standard denna period. Detta har jag blivit tråkad, retad och pikad för i så himla många år. Och jag har sagt ”tänk om något händer, då klarar jag mig runt en månad i alla fall, minst”. Och då menande jag inte bara strömavbrott och sjukdom. Utan även utan inkomst osv.  Och då blivit ännu mer tråkad. Kan meddela att det är väldigt tyst nu från samma slags människor. Ingen pikar, tråkar eller retas. Tvärtyst. Dessa personer har nämligen knappt saker för ett par dagar fram. Tycker det är onödigt med frys när man bor nära affärer mm. Och visst, det är upp till vara och en hur man väljer att leva sitt liv. Men hacka inte på mig som valt att inte leva så.  Och jag ler. Samtidigt är det tråkigt att jag tyvärr fått rätt. Nu händer det. Och då har vi väl inte nått toppen på det värsta antar jag. Ett exempel igen på meny. Så tillkommer olika slags grönsaker och rivna morötter typ också. Planera, organisera och livet blir lättare tycker jag. Bygga upp rutiner så faller färre saker mellan stolarna. Jag har åtagit mig att vara lite spindel i vår familj. Påminner allt och alla om allt och ingenting. För noteringar och är fasligt frågvis om saker och ting. För förr eller senare tittar man på mig, och undrar. Jag skulle bli en perfekt hemmafru.

Jag handlar tidigt på morgonen, inte alla som har den möjligheten, men eftersom jag nu daxläget har den möjligheten, gör jag det. 5 affärer. Och mycket var slut. Tomma hyllor. Jag var på plats 7,20 och var åter hemma vid tio-tiden. Snabbvänta i hundra åtti. Och när jag ändå skulle iväg, så tänkte jag på några som inte kunde, så jag köpte 2 förpackningar med toapapper. Till mina gamla föräldrar. Så kunde jag överraska dom med toarullar, hushållspapper och mjöl. För dom bör ju faktiskt hålla sig från handling. Och där dom bor hade jag hört att det var mer eller mindre länsat ovan med mm. Men gisses vad folk glodde. Och då var det bara 2 förpackningar toa, 1 förpackning hushåll, 1 5kg mjöl och några krossade tomater. Jag kanske borde satt upp en lapp. ”jag skall dela med mina föräldrar som är 80+” på grejorna.

Ja, då så var det om-planering av hela tillvaron. Gymnasierna är stängda och 2 ungdomar skall studera hemifrån. Så då skall lunch hemma planeras in. Om-planering tilläggplanering i coronavirusets framfart så gått det går. Min månadsvägning av katten (han är ju inne i bantarcirkusen) har jag ställt på paus. Han får sin ranson och så tuffar vi på med det på egen hand, inget märkligt och allt annat än stor sak. Petitess i sammanhanget faktiskt. Så får han vägas i samband med hel-genomgång och årsvaccinering till hösten. Och hoppas att det är bättre läge då. Samma sak med årskontrollen hos tandläkaren mm. Har jag pausat. Det räcker med min vår allergi som behagar slå till nu. Känner inte av varje år tack och lov

Bokashi, Längtar till att jag kan komma att kunna gräva ute igen. Det e lite stelt i marken för närvarande. Tjäle kallas det visst. När bokaschi har stått och mognat i 14 dagar har jag flyttat över till hinkar. Så nu vill jag göra iordning min jordodling i ram. (men väntar också på några ramar till) Det kliar i mina odlarfingrar. Jag har nu sått tomat och chilifrön. Hoppas att det skall komma upp något iallafall

Hittade några små små potatisar från min mini skörd av potatis förra året. Och dom såg helt okej ut. Det var start till små små ögon på dom. Så jag lade i äggkartong för vidare utveckling. Skall beställa potatis i veckan som kommer. Vinterpotatis och potatis som är klar till midsommar

Inför nya odlings-säsongen håller jag eller vi på att äta ur frysen. Och de får familjen hänga med på också, vare sig dom vill eller inte. Ja, dom protesterar inte så mycket. Så på kort tid har alla fått äta rabarber-smulpaj med vaniljsås till exempel flera gånger. Hittade också ett kanonrecept på enkel vaniljsås på nätet. (då behövde jag inte köpa ny såspulver) Snabbsås kan man väl säga. Som om man använder marsanpulver till snabbsås. Och smakade kanoners. Tror det är från Allas tidningen faktiskt. Äggulor, strösocker, vaniljsocker och vispgrädde. Nu kommer jag nog inte köpa pulver-marsian på ett tag, mer än om jag måste. När jag kan göra egen så här snabbt.

När jag gjort vaniljsåsen, blev det ju äggvitor över. Vad gjorde jag då? Maränger. Piffade till det med lite karamellfärg. Så det blev rosa maränger. Gjorde även vanliga vita också. Sånt är alltid gott och är en strykande åtgång på. När jag ändå var igång blev det kardemummaskorpor också

En liten mysfrukost blev det i gångna helgen med. Ja det är alltid mysigt med frukostar på helgen. Men ibland piffar jag lite extra. Försöker fixa något extra så man känner skillnad mellan vardag och helg.

Helgen bjöd på lite ”slömat” Grillad fläsk ytterfilé, köpebea och lite pomfritt som var kvar.

Andra kvällen blev en jättegod pastarätt. Bandspagetti, med en sås av matlagningsgrädde, dijonsenap, oxfond, gräslök, stekta champinjoner och tärnad fläsk ytterfilé. Vansinnet god.

Till efterrätt chokladpudding

Våren gör ännu fler storkliv trots rådande omständigheter i världen. Lite fägring i allt elände. Solen sken i helgen och det var underbart vackert. Vi gjorde en rundtur med bilen i ett par timmar, på snirkliga småvägar jag aldrig kört förut. Sambon satt med gpsen och dirigerade mig.

Lite roligt. Jag har ett par sänglampor som jag ärvt efter min farmor för 30 år sen ungefär. Då tyckte en del att ”varför spar du på dom”. Jo för att jag älskar dom. Nu är dom hotstoff. Har fått bud på dem. Men dom är inte till salu för allt smör i småland. Den som spar han har så att säga

Hoppas att nästa inlägg kommer på fredag. Ha det bra och ta hand om varandra, och kom ihåg att det finns viktigare saker än att jaga toapapper, pasta och salt. Nu skall vi alla tänka på våra medmänniskor och hjälpas åt. Tuffa tider stundar. Och glöm inte tvätta händerna ordentligt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *