Lappa & Laga, storhandling o våren på gång eller?

Storhandling, i love in. Då var det dags igen. Kom iväg lite sent tyvärr. Så på slutet var det lite mer folk än vad jag gillar, samt så kan man missa en del fynd med. Denna runda gjorde jag ialla fall några riktiga bra fynd. Och sammanlagt sparade jag runt ca 1 000 kr på att jag va ”om sig och kring sig” denna gång. Hittade en hel del på ”kort-datum-hyllorna” för både mejeriprodukter och andra grejor. Till exempel mjölk för 5 kr/L. Grädde för halva priset. Så där blev det en del i inköp. Färsk kyckling för halva priset, likaså smörgåspålägg. Ja det var inte mycket som jag betalade fullt pris för denna gång heller.

Nu har även citygross börjat med ”stoppa-matsvinnet” på frukt/grönsaksavdelningen. Och på denna shoppingrunda gjorde jag ett riktigt stort fynd. En låda som nästan till hälften var fylld med chilifrukter. 3 sorter, mest habanero. Resten var morötter, ekologiska små tomater. En stor tomat, en stor citron. Chitakisvamp, små ekologisk champinjoner, vanliga champinjoner, kiwi och palsternacka. För denna låda på 3,6 kg betalade jag 36 kr för. Och när jag kollade upp priserna, så var min låda värd ca 350 kr. Så nu har chilifrukterna blivit uppträdda på en tråd av lingarn och blivit upphängda i köket för torkning. Och jag lycklig som sjutton. Morötterna kommer väl till pass, vi äter rätt mycket rivna morötter här. För det äter alla. Så är de inte med alla grönsaker kan jag meddela. Så man får passa på.

Letar ofta och ständigt efter nya recept på nätet och i böcker för att få lite mer input i tillvaron. Och här om dagen hittade jag en potatis och kycklinggratäng. Och herre gud vad god. Helt otroligt. Stekte lök och vitlök i lite smör. Hällde över matlagningsgrädde, vatten, kycklingbuljongstärning och creme fraiche med karameliserad lök. Slängde även ner chili fracs, salt och peppar. Lät det koka upp och sjuda ett par minuterar. Blandade ner potatis i form av stavar samt köttet från en grillad kyckling, som jag finfördelat. Rörde om så allt blandats. Hällde ner rubbet i en ugnsfast form. Strödde över lite riven ost. Och skjuts in i ugnen på 210 grader. Ca 40-50 minuter. Mums. Det räckte till middag för två personer samt lunch till mig 2 ggr. Denna rätt kommer att gå på omprövning. Jag lovar.

Det blev grädde över efter ett semelbakningen. Och snål som jag e, eller ekonomisk heter de väl, så vill jag inte slänga förstås. Så raskt ner i ett tråg för istärningar. Det är så himla praktiskt. Det bara att ta fram när man lagar mat. Klämma ner en tärning i grytor och kastruller.

Bakade glödhoppor i helgen. Detta pannbröd har, vad jag vet, många namn. Lördag morgon ställde jag mig och gräddade dom .Dom gräddas i torr het stekpanna. Helst gjutjärnspanna, men det går även bra i teflonpanna. Dom är så himla goda. Bäst är dom ljumna, så att smöret smälter. Och sen lite ost på. Rulla ihop brödet till en rulle. Mmmmmm mums

Satt med mina kvitton inklusive senaste storhandlingen och förde in på exelarket för månaden samt hur denna runda gått. (hela köksbordet brukar gå åt när jag breder ut mig. Har en skolåda per år, som jag förvarar alla kvitton i. Väl uppmärkta. Så om någon frågar om något, kan jag ganska snabbt ta fram uppgiften. En klämma är till exempel för inköp från City gross. Därför att dom kvittona lämna jag in till den lokala skytteföreningen. Dom för 1 % av inköpssumman till sin förening när dom lämnar dom vidare till City Gross. Och sådant vill man ju stödja.

Jag tappade bort en kartong med damsugarpåsar. I min iver att slippa köpa nya dammsugarpåsar när jag visste att vi hade kvar, fick jag mig ett par rejäla blåmärken. Efter att ha letat igenom städskrubben uppe  från och ner, nere från och upp. Var är dom? Drog jag mig till minnes att det hade legat någon förpackning i källaren pga något byte i dammsugare där nere. Men eftersom källaren är rätt rörig fortfarande efter pannbyte mm, så fick jag klättra och balansera lite. Så kom jag ihåg att någon sa att det åkt ner något bakom lilla frysboxen. Och efter ett litet balansnummer lyckades ta mig fram till den och jag häva mig över boxen. Och där bakom låg en kartong med damsugarpåsar och glodde på mig. Men jag är kort så jag lyckades inte fiska upp kartongen. Tillbaka vägen till fast mark tappade jag balansen. Så nu är mitt ena knäs insida vackert blådekorerat. Svullet och öms. Så sparsamheten kan ha sina fysiska ömma sidor med. Men yes, jag vann, jag fann en ny kartong med dammsugarpåsar. Slapp att köpa nya just nu. Och denna kartong räcker tills vi når stället där vi köpte för 2 år sen(ja lagret av dammsugarpåsar har räckt tills nu) Sambon fick fiska upp kartongen bakom frysboxen när han kom hem.

Våren fortsätter att göra framsteg i rabatten. Nu har dom blålila krokusarna dykt upp också. Dom gula krokusarna slagit ut helt. Och alla tulpanblad har kommit upp ytterligare någon centimeter. Tittar varje dag på en rugge med påskliljor som har fina knoppar om dom skall slå ut snart.

Lite underligt, ”risodlingsvarning” på innegården. För en vecka sen var halt snöbelagt. Onsdagen bjöd på både regn, snöblandat regn och kraftigt snöfall för att sen återgå till regn igen. Man måste ha stövlar för att ta sig till dom andra husen och bodar. Måste till en dränering till våren/sommaren. Åkern ovanför trycker ner vatten som inte hinner undan i gräsmattan.

Fick en jacka med ett gammalt slitet firmamärke på. Som jag inte hade lust att gå runt med. Alltså, jag hade inte lust att gå runt med det slitna märket. Det var så fult och slitet. Såg skabbigt ut. Vad gör man då? Jo, reflex-remsa är svaret. Funkar alltid. Löser det mesta. (jag har köpt rullar med reflex i olika breddar, som man bara klipper till lämplig storlek och syr fast) Så jag sydde över märket med ett reflexband. 2 flugor i en smäll. Fula märket bort och jag syns i mörkret. Bra Va?

Lagade julens sofföverdrag. Det överdraget som man drar över soffan innan man lägger i kuddarna. Tyget som är just under varje dyna hade gått sönder och hängde i remsor. Klippte bort det och sydda fast tyg från ett havererat påslakan. Återanvändning alltså. Gisses vad tyg det var i det överdraget. Överdraget är till en 5 sittsig hörnsoffa.  Även om det var stora ytor jag sydde var det ändå pilligt. Pilligheten bestod i att få plats i symaskinen med allt tyg. Men det gick, f.. ta en som ger sig. Sen skulle jag nåla fast tyg på sista ”hålet”. Men jag gav upp. Katten var alldeles för hjälpsam. Jag plockade ihop allt till ett senare tillfälle. Så missen förhoppningsvis sover. Jag bredde ut tyget över halva vardagsrumsgolvet och började lägga ut lagningstyget över, då kom katten. Han trodde vi höll på meden rolig lek tydligen. Han åkte kana på tyget, hoppade och studsade. Och var helt upp i gasen. Så som sagt, en annan gång får det bli att laga resten.

Urkul. Biltvätt, varför? jo, testa att köra min lilla bil med flera klistermärken på i biltvätten. Biltvätt diamant hette de visst. Ja, okej, jag var inte den som körde in i tvätten. Det var min sambo. Men jag satt bredvid, höll andan och det funkade, jippi. Alla klistermärken satt kvar o ingen hade ens en skada. Men haha, hela bilen skakade när tvättningdonen for fram över karossen. Och jag undrade i mitt stilla sinne om plåten skulle hålla. Så nu skiner lacken så himla fint.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *