Första snön, katten o annat

Lördag och hällregn. Allt från stril till ösregn. Det börjar likna ett innanhav på innergården. Rinner ner från ängen/åkern ovanför tomten. Men det går ju det också. Det sjunker ju undan så småningom. Fast det är lite plaskigt att hämta ved eller ta sig över till andra kylskåpet. Lördagen var vi iväg på middag ett par timmars bilfärd bort. Fick god middag med ugnsgratinerad kyckling med ris. Kycklingen var fylld med ost. Riktigt gott. Sen blev jag väldigt trött. Vi satt och tittade på diverse youtube. Klipp på tokiga saker som folk gör i trafiken, på byggen mm i olika länder. Tyckte väl det var sådär och sitta o glo på sådant. Blir bara sömnigt.  4 personer sitter o glor in i en tv. Var tog det goda samtalet vägen??

Söndagen kom med jättemulen dag. Urrig helt enkelt. Stor ugnsrengöring de lux på söndagsförmiddagen. Vi hjälptes åt. Jäklar va bra det blev. Nu skiner den blank o fin igen. Och den havererade ugnen som jag skrev om förut? Ja vi fattar inget alls. För nu verkar den fungera som den skall igen. Vad hände? Jaja huvudsaken att den fungerar. På eftermiddagen gjorde vi färdigt vid materialupplaget. Staplade träpallar och lägga över presenning över. Sen klippte vi grenar och sly hej vilt. Så skönt att få det gjort. Samt så rev vi ner ett skatbo. Två år i rad har vi fått ta reda på döda skatungar. Så nu fick det räcka, nu skulle boet veck. Skatorna får hålla tillgodo och bo hos grannen. Det var inte helt enkelt. Det blev till att dra, slita och såga bort det. Måste nog beundra deras byggteknik. Dom hade byggt runt stammen på granen. Som förankring. Hade verkligen jobbat med att tråcklat pinnar. Nästan som sytt fast pinnarna. Trodde att skatorna skulle komma och protestera. Dom brukar liksom vara ständigt närvarande vad man än gör i trädgården. Men icke nu.

Gjorde något väldigt, väldigt något gott på söndagen. Kycklingpaj. Jag älskar kycklingpaj.( Jag skulle nog nästan kunna leva på kyckling/fågel i olika former i 7 dagar i veckan.) Så gott Så hela den kycklingen jag gjorde i lergrytan här om dagen, rensade jag. Sen silade jag det ”blöta” i botten. Det vill säga buljongen. Kycklingköttet finfördelade jag stekte in buljongen i den innan jag blandade i lök mm till en go röra. Till kycklingpajen serverades lite gurka, tomat och sallad. Och de bästa? Det blev lite över till lunch till mig hihi. Trodde jag ja. En av ungarna tog den som matlåda. Så där försvann den.

Nu är groddarna färdiga. Alfa alfa. Så gott i sallad eller på smörgås. Satte genast nya på groddning. Billigt, enkelt. Man behöver bara komma i håg att skölja morgon och kväll. Vilket inte alltid är så bara. Det är väldigt lätt att glömma. Tro mig. Man kanske skulle sätta lite annat på groddning igen?

Öppnade på söndagen fönster i vardagsrum samt kök för att vädra lite. Gisses vad det var intressant för kissen. Han hade jämt tjå att springa emellan dom två öppna fönsterna och sniffa i gliporna. Måste skaffa det där selen vi pratat om, så man kan gå ut en sväng med den fyrbenta. Det skulle han nog uppskatta tror jag. Han blir som tokig när han får syn på fåglar och andra djur genom fönstret. Och uppger ljud som man aldrig hör annars

Måndag, det snöade på morgonen när jag öppnade dörren. Blev lite paff, förvånad o lite upprymd faktiskt. Det är alltid något speciellt med det första snöfallet, även om den efter någon timme är veck. Men vägen var okej att åka på. Så det var så att säja ingen ko på isen. Sen eftermiddag, hann innan mörkret intog trädgården, dra ihop allt ris vi klippte igår samt skatbomaterialet. Och slänga upp allt på kärran. Så när gubben och ungar dök, kunde do slänga på grejor som skulle till vanliga tippen också. Samt åka iväg till tipparna med allt. Så skönt inför vintern. Nu e det inte så mycket kvar inför vintern. Det som hinns med, hinns med.

När jag rensade i ett av syrenbuskarna/träden. Såg jag att det var mycket knoppar. Det är ju helt jäkla galet, eller? Det är knoppar på allt möjligt. Världen är ur led minst sagt.

När mörkret kom, gick jag in och bakade. Matbröd. Full gas som vanligt alltså. Hann med en del pappersjobb också. Jag använder mig av en papperskalender där jag planerar in allt jag skall göra och hinna. Sen är det bara att mata på. Samt skriver även in vad jag tycker att diverse familjemedlemmar skall gör utöver deras redan gjorda schema. Här skall alla hjälpa till i olika hörn. Det är inget hotell vi bedriver, och jag är ingens piga. Så, så är det med det.

Tisdag, ja de innebär antingen lazanjette  eller spagetti o köttfärssås. ”alla äter olika tider dag”. Så då blir det detta för att det är lätt att värma för alla. Och jag kan göra det dagen innan. Bakade 2 mjuk-kakor på kvällen. Vet inte vad jag skall tro. Den ena, med ananas, morot, kanel i och den andra en helt vanlig sockerkaka. Både skulle vara 175 grader i ugnen. Men den förstnämnda ville inte gräddas. Fick dra upp på 200 grader för att det skulle hända något. Men blev ändå lite dinkig, ja det var ingen fel på smaken Medan den andra gick det utmärkt med. Knasigt.  Spökar det? Skulle inte bli förvånad alls. För att va lite före, packade jag bilen med retur sopor och annat som skulle med dagen efter. Så slipper jag att tänka på det i morgon. Gjorde i ordning några pads i blandade färger i lingarn och ekologisk bomull.

Provade något nytt i veckan. Göra glass på honung. Vi har fått hem ”finhonung” som är rinnig och en annan vanlig honung som e mer stadig i konsistensen. Jag kokade upp grädde i en kastrull och rörde ner honung. Sen lät jag det svalna. Efter det viskade jag upp grädde i en bunke, vände ner honung blandningen samt äggulor.  Sen skjuts in i frysen. Vi skall nog smaka på den till helgen, tror jag.

Ärvde för en tid sen en taklampa. Den har legat nerpackad i ett förråd i många år. Sen har den legat i min källare ett bra tag. Lämnade bort lampan för om dragning av elen, då den var lite sisso där. Nu lyser den så fint. Någon sa att det var en Orrefors. Men jag vet inte , tycker väl det inte spelar någon större roll heller.

Onsdagen morgon kom med dimmornas dimmor. Och mer regn. Tycker dimmor är vackra. Något slags mystik över det hela. Där emot är det ingen höjdare att åka bil i. Svårt att uppfatta när vilt kommer springande eller står vid vägen. Regnet hängt tungt i himlen. Som sen gav utdelning. En riktigt grå grå dag. På morgonen när vi gick upp var katten för ovanligheten skull superintresserad av sin frukost. Utan satt o stirrade in i ett hörn på ett trappsteg. Med nosen tätt intryckt i hörnen o sniffade. Det är en liten, pytteliten glipa där till källaren. Knappt synbart. Onej tänkte vi, råttisar i källaren igen, eller är det bara en liten spindel som slunkit in i glipan? Vi har en råttiskrämmare i källaren som sattes upp förra vintern, och sen dess har vi inte haft påhälsning. Men för säkerhet skull gillrade vi 2 stycken fällor där nere i alla fall. Efter kattens lilla ”morgonjakt” la han sig o sova. Totalt veck från världen. Han kan konsten att koppla av

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *