Plommon och svamp

Morgontripp till sop-sorteringen. Skönt att få det gjort. För en gång skull såg det hyfsat städat ut där. Det kan se rent ut sagt för jävligt ut. En del folk kan inte använda insidan av huvudet, det är helt klart. Dumpar precis vad som helst.

Torsdag = städning. Så vill jag ha det. Det är så himla skönt att veckostädningen är avklarad inför helgen. Lite styrordning alltså. Så det fick bli lite sådant med denna kväll.

Gårdagens middag blev köttfärslimpa som jag blandat i hackad lök, pressad vitlök, ost-tärningar, creme fresch, salladskrydda, salt, svartpeppar. Och sen lindat in med bacon. Serverad  med pressad potatis och gräddsås. Gott som attan. Och mättande. Hann inte med att fota, så det blir ett kort på snutten som blev kvar.

Hann med en tur till en släktings trädgård. Plommonplockning stod på programmet. Dessa plommon är lite mindre och lite lila artiga. Vet ej vad dom heter. Men för många år sen torkade jag dessa till katrinplommon. Tänkte testa  att göra om denna bravad. Och det gjorde jag innan jag hade min fina svamptork. Jag torkade även då i vanlig ugn. Det gör jag även denna gång, ända skillnaden är att jag denna gång använder mig av varmluft så att jag kan använda flera plåtar i ugnen samtidigt

Träningen idag bestod av skogspromenad med mycket backe. Rätt så branda sådana dessutom. Så det blev så att säga lite tuggmotstånd i stegen. På något sätt glömmer jag bort att det är jobbigt med dåligt flås, när jag är just ute i skogen. Jag e så fokuserad på naturen, svamp eller annat att plocka och att spana efter diverse djur. Det finns mycket vildsvin i dessa skogar, så även älg.  Men jag hade turen eller otur, beror på hur man ser det, att inte träffa något av dessa djur. Skrämde bara upp en tjäderhöna ur ett buskars. Som då av bara farten skrämde mig. Jag hattade en liten korg med svamp på min runda.

Vi brukar tvätta på torsdagar hälften av familjen tvätt. Denna gick det inte riktigt efter beräkning men blev bra till slut. Det brukar alltid funka perfekt. Ungarna tvättar (med ibland assistans) och hänger tvätten själva. Denna gång slang det med ett par nya svarta jeans ihop med lite ljusare plagg. Det var ju inte riktigt meningen. Men en olycka händer så lätt.  Det var länge sen jag träffade på så överfärjat plagg. Så diverse ljusare tröjor hade skuggpartier av mörkt. Men det var ingen fara på taket. Vi tvättade om dessa missfärgade plagg med vanish. Och voila missfärgningarna var bort. Tjo ho vad glad jag blev.

Började plocka lite nypon och rönnbär. Tyvärr har jag fåt konkurrens av fåglarna vad gäller rönnbären. Samt att dom sitter så förbaskat högt upp. Har jag tur kan jag vigga rönnbär från syrran. Hon brukar inte vilja ha sina. Tänkte göra rönnbärsgelé samt torka och, mala som c-vitaminsboost. Nyponen får jag ha för mig själv. Man får vara tacksam för det lilla. Dom som jag hittills plockat, är plockade ute i naturen. Nu kan jag snart vittja rosenbuskarna vid huset. Tänkte torka nyponen. Sen mala dem till pulver, så jag kan koka nyponsoppa. Min gammelmormor gjorde sådant.

Jag går runt och spanar på mina tomater. Alla är gröna. Så hittar jag till slut 2 st som börjar skifta färg. Inte mycket, män än då. Endast en odlingsnörd som jag kan väl bli så lycklig över en sån sak. Så nu är bara resten kvar som skall bli färg på. Det vill säga allt haha. I värsta fall får dom mogna i fönstret, även om det inte är det mest ultimata.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *