Mat, mat, bokaschi, målning o grönt

Bortvaron beror denna gång på att jag har varit däckad i förkylning. Egentligen inget märkvärdigt. Men har varit väldigt seg och trött. Så orken att sitta och skriva har inte funnits. Har sovit mest på kvällarna när dagen har varit överstökad så att säga. Gjorde en liten inventering av tyger här om dagen. För att kolla vad som ligger i projektväg. Och det är myyyyyyyyske och måååååånga idéer som är/var påbörjade. Idéer poppar runt i mitt huvud mest hela tiden. Visst man skriva ner dom . Men ibland fattar jag inte mina egna noteringar. Så då har jag börjat med att påbörja iden och göra noteringar. Både och. För att riktigt förankra de som kommer upp. Komönstrat tyg till sypuff. Den borde jag nog göra något åt. De e från tiden jag gick på omklädningskurs av möbler på gammalt vis. Himla kul och häftigt. Jag har ju skumgummi, tyg, nubb och annat hemma. Hmmmm. Nu blev jag riktigt sugen att dra igång. Men det får bli till hösten, när inte trädgården kräver lika mycket pyssel. Ett tigertyg, lurvigt som skulle bli ett överkast i husbilen, men blir att jag tar det till omklädning av 2 st avlånga cylinderformade kuddar. Vet inte hur mycket linnetyger jag hittade. De där att bo på flera ställen har sina sidor. Snart är det ju medeltidsdagar i Söderköping. Hoppas få ihop något till dess. Ett par brallor eller huva kanske. Vi får väl se. Måste visa min en av mina 1700-talsstassar, denna är en pigklädsel. Som numera mest hänger på dockan. Hade denna när jag ideellt jobbade som 1700-tals piga på ett café en period. Skitkul grej. Med skor i 1700-talsstil. Ont i fötterna gånger j……..ar. Uppbuffad byst och nigningar till höger och vänster.

 

Ooooo nu har jag startat jag med. Nu är jag också med i bokashi-gänget. Någon i min närhet är lite skeptisk och avvaktande. Men jag är full av glöd och entusiasm. Har noga läst igenom broschyr. Köpte kittet för ca 2 månader sen. Denna hyffsat stor kartong har jag sen flyttat runt på. För att jag inte riktigt kommit på vart jag skall ha projektet stående.  Men så här om dagen, när näsan rann och jag hostade nästan upp lungorna (kändes det som)så öppnade jag paketet till slut. Nu spar jag grönsaks, fruktrester, kaffesump med mera i en plastburk på köksbänken för dagen. Och när dagen är slut lägger jag ner i min behållare och strör över lite strö. Och på med locket igen. Man kan lägga ner kött och fiskrester o sånt också, men jag struntar i det än så länge. Det är ju först när den är full och fått stå o mogna i minst 14 dagar det spännande börjar. Det känns så bra. Och snygga är dom också.  Än så länge bor denna hink i yttre hallen. Men där kommer det bli minusgrader. Då får den förmodligen flytta ner i källaren.

Då har då lillboden som jag grundmålade för ett tag sen, sin ljusblåa färg. Men skall väl erkänna att det var inte bara boden som fick färg på sig. Mina kläder var vackert ljusblå stänkta också. Samt i håret. Förstår aldrig hur detta går till. Jag har alltid färg både högt och lågt.  Men de e väl så när man går in med liv och lust i något. Nu skall foder och vindskiva bli vit och dörren mörkblå. Samt överraskningsmåleri i dom fejkade rutorna. Alla dörrarna på småhus och boningshus skall bli mörkblåa.

Jag beklagade mig över mina orkidéer för ett tag sen. Nu har en av dem börjat blommar igen. Den mest speciella av alla dom jag har. För att det är förknippad med en mycket speciell person som gick alldeles för tidigt ut tiden p.g.a. sjukdom. Så den värmer extra om hjärtat när den blommar.

Här om dagen blev det kycklingsallad till middag. Så in i vassens gott. Men jag gör ju alltid för mycket. Så det räckte till lunch åt mig dagen efter med. En annan dag blev det nötfärs och broccoli paj med tomat och ost. Men turkisk yoghurt till. Det gick inte av för hackor det häller kan jag meddela. Och igår blev det klämma med kyckling, grönsaker och potatissallad. Hade köpt färsk kyckling som jag gjorde i ordning i ugnen i lergryta. Det gör jag titt som tätt, enkelt, gott och smidigt. Sen benade jag ut kycklingköttet och skar det i mindre bitar, silade av spadet och hällde ner allt i stekpanna. kryddade på lite och lät det puttra. Mums.

Har klarat oss bra från dessa förbaskade bruna äckliga varelser. Men nu har dom rackarna gjort sitt intåg för året. Inte många tursamt/konstigt nog. Men ändå. Har gått en runda varje kväll för att plocka. Vad pratar jag om? Jo bruna sniglar. Tycker dom e så vidriga. Fattar inte vitsen med dom alls. Inte sjutton fanns det sådana när jag växte upp. Helt plötsligt framstår vinbärssnäckor som riktiga änglar och charmtroll. Dom plockar jag och förpassar jag bara över tomtgränsen. Jaja jag vet, dom kryper tillbaka. Men dom har jag inte hjärta att göra något annat med. Dom är inte välkomna hos mig, men tycker ändå dom e söta. Och otroligt målmedvetna. Idag var en på väg över sargen på en odlingslåda. Tydlig inga problem att slemma sig över torr flis. Få funderar på att fixa lite ull att lägga runt odlings delen. Det borde ju få dom att dra åt handbromsen, eller hur? Har alla fall läst det.

Måste visa dom 2 sista knopparna på min otroliga rosbuske som jag visat ett par gånger. Vilken kämpe. Den ger sig inte. Denna buske som gett så mycket fägring och glädje. Men nu sjunger den väl på sista versen i blomning. Eftersom den blommat så in i vassen kommer det att bli mycket nypon. Det ser jag fram emot. Tänkte prova att torka nypon och mala till nyponpulver. Min gammelmormor gjorde en gång i världen. Till nyponsoppa.

Rabarberna växer helt hysteriskt. Hög tid att ta reda på dom igen. Måste bara hitta en förvaringsform för dom. Kan ju gör lite rabarbersylt som omväxling till saft, kakor, pajer och frysa in i bitar. Och myntan har mer än exploderat. Nu har alla myntsorterna växt ihop. Mina små skyltar, dom syns inte längre. Kul med sån växtkraft. Det är bara att plocka in mer för torkning och bunkra. Den ena halvan av citronmelisslådan frodas. Den gamla plantan som både blivit överkörd av en dumper samt fått en stor sten över sig, där den stod förut, vill inte riktigt repa sig. Förra året kom den tillbaka till viss del, men i år har den inte kommit upp alls. Så man kan ju misstänka att den sagt adjöken. Den får chans ett år till. Sen gräver jag bort den.

Plockade in nästan all återstående dill. Den blev en rejäl knippe. Det står några enstaka stjälkar kvar nu, utifall jag vill ha färsk. Förra året väntade jag för länge så jag fick ohyra, så jag inte kunde ta reda på någe alls. Plockade även in lite mer persilja samt klippte lite citronmeliss för torkning till vinterns te. Nu har jag tomater på i stort sett alla plantor. Inte stora men gyllene gröna. Nu går ja o glor på dom varje dag för att se om dom tänkte skifta färg snart. Jag är ingen jätte tomatfantast vad gäller att äta köpetomater från matvarubutikerna. Men egna gillar jag, och jag älskar att odla dom .Speciellt om jag lyckas odla upp dem från frö själv. Då blir jag lycksalig.

Mina Squares som jag inte trodde skulle bli så mycket av, verkar i alla falla bli EN. Hade satt både runda och avlånga varianter. 2 st små runda hade någon bitit av och låg bredvid plantan och ruttnade. Men en sitter kvar o växer. Den e så vacker. Hoppas jag kan få en lyckad skörd a den. Med lite ur kanske kanske kan jag få åtminstone en till.

 Nu har jag fått hem mer lingarn. Lila, svart, rost och senapsgul. Jag nystade upp härvorna på pappersrullar (återanvändning av rullarna efter köpta plastpåsar). Tycker det är lättare att hantera än nystan. Så nu är det bara att fortsätta att tillverka pads och disktrasor mm. Så himla kul. Och rogivande, Komposterbart också. Det är extra tillfredsställande. Dra ett lite strå till stacken, känns alltid bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *