Torkat, burkar och god pannkaka

Jaha, då har man åter påbörjan på en dag som är en början på resten av mitt liv så att säga. Och så då var getingbo nr 2 tillverkat. Virkad i hand färgat ullgarn. Har färgat detta garn för många år sen ihop med lite äldre handverksdamer. Men jag kommer inte ihåg vilket växtmaterial vi använde tyvärr. Vi gjorde först ett eget avkok av växter till färgningen. Sen färgade vi i olika omgångar så att vi fick olika nyanser på garnerna.  Vi färgade av så himla mycket olika växtmaterial på den tiden. Och ibland blev det ”häxkok” av det hela mot slutet av färgningarna. Det vill säga vi hällde ihop alla möjliga skvättar som blev kvar. Och fick fram färger som man aldrig kunde återskapa. Så himla kanonkul och läckert. Glötigt och kladdigt. De där med att färga garn är något jag vill ta upp igen. Detta getingbo skall sättas upp i den nya lillboden. Så slipper vi getingbon där med. Satt en kväll och rev reklamblad och pillade in i getingboet. Det första jag virkade var i ett tjockare garn så den höll sig rund av sig själv. Men det andra är tunnar och ville inte bli runt. Så ner i returpåsen och fiska upp reklamblad. Tillfällig lösning.

Så då har en burk med torkad vitkål fått etikett också.  Av 2 st medelstora vitkålshuvuden blev det denna burk i torkad form. Ska se om jag kan torka mera. Måste får väl säga att det luktade direkt ”hallonbåtar” om den torkade vitkålen. Snarare fis. Tur att glasburken är tättslutande. Men burken blev vacker tycker jag. Ska gör i ordning en hylla i källaren med alla glasburkar med allt torkat. Känner mig rik när jag kan skörda och torka mycket.

Paketerade Johannesört och Rölleka som jag torkat. I glasburkar. Dom flesta burkarna är burkar som jag tagit reda på efter att det köpt innehållet tagit slut. Sen får man komplettera med burkar med lock o gummiring. Har lagt ett nytt gäng med nyklippta Röllekor på tork igen. Hoppas hinna skörda minst en omgång till. Men vi får se.

Min oas vid vedhuggning blev klar i början av sommaren, men ändå. Där växer björnbär i slänten.  Riktiga taggiga varianten. Jag har sett att det blommat. Så nu hoppas jag på riktigt mycket bär. Dessa blir inte så stora som den sorten utan taggar. Men attans så goda måste jag säga. Kollade idag, och det fanns små små små bär pågång, jippi. Nu ska som sagt bara till en fläderbuske till uppe i slänten mot åkern. Har faktiskt till 98 % bestämt mig för en blodfläder. Var hos en släkting som köpt en sådan i våras. Liten men vacker. Vedhuggnings/sågningshörnan är skön att ha. Bara gå dit o jobba. Allt på plats. Nu saknas bara en hylla/utfällningsbord som arbetsbänk. Så kan jag stå där och plantera om krukor mm. Så lycklig över denna hörna.

Nu är det dags att fixa diverse burkar att förvara dom torkade varorna i. Har förberett en del, men mer kommer det att bli. Tyvärr brist på större burkar, Så det blir en mängd små och medelstora så länge. Så får jag vid tillfälle jaga större. Till bra pris naturligtvis för mig. Som vanligt gör jag mina egna etiketter. Detta är har det blivit svartvita.

Stackars min orkidéer. Dom lever numera en tynande tillvaro. Får skräpa mig. Idag fick dom sin veckovattning. Kanske dom vill komma tillbaka? En av dem har i alla fall knopp. Man får vara tacksam för det lilla. Men det är en gång för alla så att jag och denna blomsort aldrig har varit så där in i vassens överens. Tycker dom är skitsnygga.  I perioder lyckas jag riktigt bra. Men sen är jag ner i botten igen. På vintern står dom i sovrumsfönstret. Men där blir för varmt på sommaren. Då får dom stå i yttre hallen. Och där kan dom inte stå på vintern. För än så länge blir det minusgrader där på vintern. Rekordet tror jag är ca 8 till 10 minus. Lite frusset för blommor.

Plockade krusbär i helgen. Oooo Himmel vad det var taggigt. Har små stickor sitter kvar i fingertopparna. Men det är väl smällar man får ta antar jag. Dessutom småduggade det under hela plockningen. När jag plockat färdigt slutade regnet. Jodå. Men jag hade trevligt sällskap under plockningen, så det gick ingen nöd på mig. För en sak är i alla fall säker med regn. Jag lär ju inte krympa i alla fall. Det blev inte så fasligt mycket. Och små var dom. Det märks att det varit tort och kanske inte så himla mycket gödsel heller. Plockade dom hos en släkting. Men det är jag som köpt busken, haha. För många herrans år sen.  Denna buske brukar vara jättemycke blad och någorlunda stora sådana bär. Men bladen var ursliga dom med. Men mellan 3-4 l blev det i alla fall. Och attans goda. Åt en del när jag rensade och lade i zipp-påsar och frös in

Gjorde några via pads i ett gammalt vitt bomullsgarn. Som mamma haft i något skåp. Etiketten var från sjutti-talet och ganska blekt. Så det går inte riktigt att se priset. Ser ut som 1.80. Men undrar om detta är möjligt. Rena nostalgi-trippen.

Middagen igår blev Ugnspannkaka med stekt bacon, lingonsylt, jordgubbssylt samt krusbärssylt. De mottogs glatt. Det är ju egentligen ”bara” mjölmat, som någon sa till mig. Men de e gott. Jag är uppväxt med att äta pannkaka i någon form varje torsdag, under min uppväxt. Och jag har fortfarande inte ledsnat. Märkligt. Gillar även och snaska på kall pannkaka som blivit över. Gärna med lite socker på.

När man är ute och campar är det bra med tvätt säckar tycker jag. Att lägga tvätt i plastpåsar medför en inte allt för trevlig odör vanligtvis. Så förra året sydde jag  2 st tvätt säckar i jeanstyg och dragsko. En för oss två och en för ungarna. Och det funkar så jäkla kanon. Så då tvättar vi tvätt säckarna samtidigt som vi tvättar kläderna. Och allt luktar gott till slut. Vare säck har namn stämplade med textilfärg. Stämplarna hittade jag på en leksaksavdelning för några år sen. På sådana ställen kan man göra många fynd.

En liten snutt av regnbågen kom fram igår i alla fall. Svårt att återge dom skimrande färgerna i foto

Måste till slut delge er kort på en av våra fripassagerare igår. Den på kortet var ca 3 cm i diameter. Sen hann jag inte fot, men den var i dubbla storleken och hade flera färger. Dom hade byggt nät i bilen. Så vi fick stanna och förpassa dom ut. Och en sak är säker, de var tur att det inte var jag som körde och att det inte var på motorvägen som vi upptäckte dom. Hua. Dom satt snett ovanför bilförarsätet upp i taket mot dörren. Jag hade garanterat orsakat bilolycka. Jag ryser fortfarande. Ska väl säga att jag inte direkt är rädd för spindlar eller tycker illa om dessa, men jag får spel om dom okontrollerat kryper på mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *